Az erősítő kimenetét le kell zárni, ha nincs hangfal rákötve? Ha igen, akkor milyen ellenállással? Köszönöm: Misibácsi
Régen az elektroncsöves erősítőknél volt ez probléma. Ellencsatolás nélküli, főleg pentódás végerősítőknél fordult elő, hogy a kimenőtranszformátor szekunder oldali terhelését, a hangszórót lekapcsolva, a primer oldalon igen nagy feszültség keletkezett. Emiatt tönkremehetett a végerősítőcső, a csőfoglalat, a kimenőtranszformátor. Ennek elkerülésére, ha valamilyen okból lekapcsolták a hangszórót, akkor a helyére kapcsoltak egy, a hangszóró impedanciájával megegyező nagyságú és megfelelő terhelhetőségű ellenállást.
A félvezetős (kimenőtranszformátor nélküli) erősítők kimenetét nem kell lezárni, ha nincs rákötve hangszóró. Egyes félvezetős erősítők egyenáramú munkapont beállításának része a hangszóró. Ezek nem üzemelhetnek hangszóró vagy műterhelés nélkül.
Egyébként hangszóró nélkül üzemeltetni az erősítőt, ennek mi értelme van?
Köszi! Jót mosolyogtam, én egy lavórt teszek alá!
72 éves vagyok és AD 161 - 162 -vel készítettem első erősítőmet, a második 3055 -el készült. Mindig volt védőellenállás.
Most nyolc erősítőt fogok összekötni három hangfal szettel. Hú! Jöhet a tréfa!
Egy rokonom gyűjti a régi hangtechnikai eszközöket. Csodálatos látvány! Nekem!
Két Jackley kapcsolóval választhat erősítőt és hozzá hangfalat.
Csak aggódom a végfokokért! Amin nem,lesz terhelés. Írok használati útmutatót, de az ördög nem alszik! Üdv: Misisbácsi (Jöhet viccelődés! 2/5 köszönöm)
Ezt már csak azzal lehetne tovább kontrázni,ha a magasnak külön erősítő,a középnek külön erősítő,és a mély meg dupla tekercses,annak meg kapásból két erősítő....
EQ sem kellene,mert az erősítő hangerő gombokkal lehetne a hangszínt állítani..
Képzeljetek el egy vitrint, tele erősítővel, a szobában hangfal hegyekkel körülvéve. Ebből van nyolc kedvenc erősítő és három kedvenc hangfal szett.A kedvenc rokonom ezt úgy szeretné használni, hogy ha olyan kedve van, a 4-es erőlködőt, összekötné a 2 -es hangfalszettel... stb. Mondom: gyűjtő!
A miskolci Cora áruháznak már csináltam egy ilyet! Tíz erősítő, tíz hangfalszett, hozzá még 5 hangforrás.. és míg le nem lépett a Cora Magyarországról,addig ez kiválóan működött!
Üdv: Misibácsi
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!