Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Tükörreflexes gépnél, miért...

Tükörreflexes gépnél, miért jó ha két különböző (pl.18-55,55-200-as) objektívet használ az ember, ahelyett, hogy egy 18-200-assal lövöldözne?

Figyelt kérdés
Bocs ha hülye a kérdés, de kicsit beleakarok mélyedni az amatőr fotózásba és nem értem miért vesz vki két különböző bajonettet, ha eggyel is meg lehet oldani. Vagy nem? :)
2010. aug. 17. 14:53
 1/3 anonim ***** válasza:

Az ilyen nagy átfogású objektíveknél sajnos elég sokszor kompromisszumot kell tenni a képminőséget illetően, főleg a két "végpont" közelében. Megnő a torzításuk, feltűnő CA (kromatikus aberráció: lila csíkok a kontrasztos részek határain) jelentkezik stb.

Például ha megnézed ezt:

[link]

A 18 mm-rel készült kép szemmel láthatóan életlen. A 200 mm-rel készült kép jobb fölső sarkában, a torony élénél pedig jól látszik a kromatikus aberráció, azaz a lila csík.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne használni. Utazáshoz, meg olyan alkalmakra, amikor nem akar az ember több objektívet cipelni, jó választás lehet, csak tudni kell ezeket a kompromisszumokat.

üdv

-falcon-

2010. aug. 17. 15:20
 2/3 A kérdező kommentje:

hát igen, sejtettem h vmi hasonló dologról lehet szó... mondjuk az olyan mint én, aki "zsebgépeken" nőtt fel, annak nem feltünő h életlen a 18-as kép, sőt a 200-ason is csak nehezen lehet észre venni az általad emlitett lila csikot...

még lenne két kérdésem, megköszönném ha arra is válaszolnál.

keresek vmi jo oldalt, irast, ahol összevan foglalva a tükörreflexxes géppel való fotózás alapja. ÉRTHETŐEN, TÖMÖREN :)(probaltam keresni vmi ilyet, de mindegyik annyira tudományos.. ilyen záridő olyan záridő, millió beállítás... tényleg ennyire bonyolult?

és akkor a hulye kérdés, amitől a fotosok agyvérzést kapnak: canon v nikon?

canon eos 1000d v nikon 3000d?

a canon két bajonettel 135e ft jelenleg, a nikon 160e... nem tudom miért, de ha nekem fényképezőgép, akkor a nikon jut eszembe... a két gép között valóban megvan a 25 e ft különbség?

2010. aug. 17. 15:50
 3/3 anonim ***** válasza:

Az első lépések szerintem egyáltalán nem bonyolultak, kis odafigyeléssel könnyen meg lehet érteni.

Két dolog, amit tudni kell:

- záridő

- rekesz (blende)

Ezekről találsz egy egész jó leírást itt:

[link]

meg itt:

[link]

Utána jöhet az ISO, az expozíció-kompenzáció és társaik.

Canon vagy Nikon? :D Ebben én nem tudok állást foglalni. Mindkettővel lehet kitűnő képeket csinálni. Nem csak a gépen, hanem a fotóson is múlik, hogy milyen lesz a kép. Én Canon 450D-t használok, nekem ez tökéletesen bevált. Nikont sose használtam, úgyhogy sajnos nem tudok véleményt mondani róla.

2010. aug. 17. 16:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!