Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Szereó erősítőnél hány másodpe...

Szereó erősítőnél hány másodperc, amíg bekapcsol? Mennyi a normális?

Figyelt kérdés
Valami relé féle van ott a tápnál...nem értek hozzá.

2021. febr. 17. 13:14
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
A relé azért van, hogy bekapcsoláskor ne „koppanjon” a hangszóró. A relé a bekapcsolás után néhány másodperccel húz meg, amikor már az erősítő kimeneti feszültsége elérte állandósult állapotát.
2021. febr. 17. 13:27
 2/11 anonim ***** válasza:
46%
A bekapcsoló gombra azonnal bekattan egy relé, ami a trafóra engedi az áramot. Ilyenkor a fejhallgató azonnal megszólal, már ha az adott bemeneten van hang. A hangszórókra egy kis idő elteltével adja ki a jelet, ami egy másik relé, egész pontosan kettő, mert sztereó rendszerben két hangszóró van. Ez azért van, hogy fel tudjon töltődni a pufferkondi, ami a nagy teljesítményű hangszórókat hajtja. Minél nagyobb teljesítményű az erősítő, ez annál tovább tart. Az 5x50 Wattos 5.1-es erősítőm 5 másodperc alatt bekattan, az 5x120 Wattos 15 másodperc.
2021. febr. 17. 13:28
 3/11 Morzsi007 ***** válasza:
15 másodperc az sok. Nekem volt Technics 2x100W , ami kb 3 s, az 5x100W-os -Kenwood házimozi is kb ennyi idő alatt volt elérhető. Ahogy írták, mikor bekapcsolod, abban a pillanatban a tápnál lévő relé behúz, rá pár másodpercre a koppanás gátlón vagy lágyindítónál a relék is, így a hangfallal is meglesz a kapcsolat. Feltéve, hogy olyan erősítőd van, amiben van lágyindító, nem mindegyikbe tesznek legalábbis régen olcsóbbakból, kis teljesítményűből kihagyták
2021. febr. 17. 13:51
 4/11 anonim ***** válasza:
Én is sokallom kicsit azt a 15 másodpercet, bár igen nagy teljesítményű elektronika lehet benne, amikor a fő relé behúz konkrétan búg egy fél másodpercre a trafó, így sokáig tarthat, mire stabilizálódik. Nem is a vékony villásdugója van, hanem olyan ami a fúrógépeknek is van (nem földelt, de teljesen eltakarja a konnektort).
2021. febr. 17. 13:57
 5/11 anonim ***** válasza:
Miért írod feltételes módban, hogy "igen nagy teljesítményű elektronika lehet benne", csak tudod hogy miféle erősítőd van!? Típus, ráírt paraméterek?
2021. febr. 17. 16:53
 6/11 Szirty ***** válasza:
100%

"A bekapcsoló gombra azonnal bekattan egy relé..."

Miért állítasz ilyesmit ha azt sem tudod milyen erősítőről van szó?

Nekem 3 erősítőm is van amiben nincsen egyáltalán relé. :-o

"egy kis idő elteltével adja ki a jelet, ami egy másik relé, egész pontosan kettő, mert sztereó rendszerben két hangszóró van"

:))

A koppanásgátló funkcióhoz sztereó rendszerben is egy relé szokott lenni. Csak két független érintkező kapcsolja a kimenetre a hangszórókat (ugyanaz az egy relé kapcsolja mindkét csatornát).

"Ez azért van, hogy fel tudjon töltődni a pufferkondi, ami a nagy teljesítményű hangszórókat hajtja"

A koppanásgátló lényege valóban az hogy a hangszórókat óvja a bekapcsoláskor keletkező tranziensektől.

De elmondanám, hogy a szimmetrikus tápfeszültségű végfokban egyáltalán nincs olyan pufferkondi amire hivatkozol. Márpedig a legtöbb ilyen (főleg a nagyobb teljesítményűek).

2021. febr. 17. 17:02
 7/11 anonim ***** válasza:
Pontosan tudom, hogy milyen erősítőm van. Kettő is. Mindkettőben a bekapcsológomb megnyomásakor kattan egy relé, hallani. A gyengébben viszont ennyi, majd 5 másodperc múlva mégegy kattanás, amire a hangszórók megszólalnak. Az erősebb a kattanáskor búg egy kicsit, majd abbahagyja, 15 másodperc múlva megint kattan és akkor szólal meg.
2021. febr. 17. 17:15
 8/11 A kérdező kommentje:
Köszi. 5 másodperc nálam is.
2021. febr. 17. 17:15
 9/11 Szirty ***** válasza:

"Pontosan tudom, hogy milyen erősítőm van."

Helyes. Viszont nem tudjuk hogy a kérdezőnek milyen erősítője van.

2021. febr. 17. 17:41
 10/11 anonim ***** válasza:

Nekem itt a rack szekrényben,az összes PA végfok 4-6mp alatt kapcsol be...

A 2x300 Watt-tól a 2x750 Wattosig mindegyik..

2021. febr. 17. 20:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!