Tönkre teheti a TV-t a huzat?
Olyan opciót miért nem írtál hogy nem okoz semmilyen problémát?
Az áll közelebb hozzá, hogy megtörténhet hogy el fog romlani, de más miatt.
Miután ki írtam a kérdést én is észre vettem, sajnos már nem tudom modósítani.
Mi miatt romlana el?
Csoportos medvetámadásssal is számolni kellene.
Illetve vulkánkitörés is kárt tehet benne.
Statisztikai esélye annak lehet hogy a hideg levegő ahogy rámegy, kicsit lehűti, a szoba párája kicsapódik. Az elektronika meg nem szereti a vizet.
Legalábbis emiatt nem szokták a fotósok télen egyből elővenni a gépet otthon kültéri fotózás után, hanem táskában hagyva hagyják átmelegedni lassan.
"Statisztikai esélye annak lehet hogy a hideg levegő ahogy rámegy, kicsit lehűti, a szoba párája kicsapódik."
Ja, de nem arról szólt a kérdés hogy kiviszi a tévét, és amikor lehűlt majd behozza. Vagy hogy képzeled, jön a hideg levegő, és addig a szoba párája meg ott vár a sarokban?
A tv nem hűl le csak magában. A környezeti hőmérséklet hűti vagy melegíti.
Szóval nincs olyan, hogy a szoba 20 fokos, kint minusz 10,
ablaknyitás, és a szoba hőmérséklete 20 fokos marad, a tévé meg lefagy.
A levegő hőmérséklete hűti le a tévét.
Tehát ha a tévé hideg, akkor a szobában is hideg van.
Mondjuk szellőztetsz 5 percet, a tévé hűl 5 fokot, a szobahőmérséklet meg 15 fokot. Hidegebb lesz a tv?
Nem.
A táblázat szerint a 20 fokos szobában 60% relatív páratartalom mellett a tévének 11,5 fok alá kellene hűlnie hogy párásodjon.
De hogy 5 perc alatt a tv 10 fokot hűljön, ahhoz a szobahőmérsékletnek bőven alá kell mennie.
Szóval amikor becsuktad az ablakot, a szoba hőmérséklete alacsonyabb kell legyen mint a tv hőmérséklete, hiszan az hűti.
Elkezd melegedni a szoba levegője. De nem azonnal ugrik vissza 20 fokra, és ez idő alatt a tv is melegszik majd ennek hatására.
A táblázat szerint, ha mondjuk jól kiszellőztettél, és 15 fok van bent, a tv hőmérséklete eközben le kellene menjen 5-6 fokra hogy párásodhasson (viszont ha kintről hozol be egy 5-6 fokra hűlt cuccot, azon szárazabb levegő mellett is egészen jól fog látszani a pára).
Nagyjából esélye sincs párásodnia a tévének ilyen körülmények közt.
Hacsak ilyenkor nem nyitod rá a fürdőszobaajtót egy kiadós zuhanyzás után.
A táblázat szerint a 20 fokos 80%-os levegő már 15-16 foknál le fog csapódni.
Akkor levonva a tanulságot, a tv biztonságban lesz ettől a jelenségtől.
Forrás:
Az ugye megvan, h egy eszköz nem egyenletesen hül a teljes felületén.
ha a 20 fokos szobára rányitod az ajtót mondjuk 5-10 percre és ráengeded az 5 fokot akkor az ajtó felőli oldal jobban lehül mint a másik fele. érted, mert onnan jön a huzat.
Nyilván számít, hogy menni a hő- és páratartalomkülönbség, hogy mennyi időre van nyitva az ajtó. de ha már ennyire tudományosan közelíted meg akkor számolj azzal is hogy vajon milyen magasan van a TV...mert akkor az sem mindegy ugyebár.
egyébként meg szövegértés: "Statisztikai esély". nem azt írtam hogy így fog történni, de megeshet. mondjuk kiteregetsz frissen bent bedurrantva 80%os páratartalommal 25fokban, és mondjuk kint van minusz 5 fok.
Küldhetsz táblázatokat, de arról akkor sem fogsz meggyőzni hogy ez esetben a 30fok különbség ez esetben semmit nem okoz.
"Küldhetsz táblázatokat, de arról akkor sem fogsz meggyőzni hogy ez esetben a 30fok különbség ez esetben semmit nem okoz."
Elnézést kérek, ha félreérthető voltam, nem akarlak semmiről meggyőzni. Semmi értelme. A fizika megoldja a maga részét, ezen nincs mit magyarázni.
A válaszom leginkább a kérdezőnek szólt, nem neked, csak példálóztam az általad leírtakkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!