Miért szól halkan az erősítő?
Vásároltam egy 15 wattos csináld magad mono végerősítőt. Működni működik, de elég halkan szól bármilyen hangfallal. Telefonról használom jack kábellel, tápnak pedig laptop töltőt használok (19v 3.2 amper). Előtte egy régi teló töltővel próbálkoztam (12v 0.5A), de azzal is ugyan ezen a hangerőn működött. A kimenetelnél 17v-ot mértem. Neten láttam videókat ilyesmi erősítőkről, azok rezgették a hangfalakat azért. Most ismerkedem ezzel az elektronika dologgal, szóval ne harapjátok le a fejem :D
A hangfalak amiket próbáltam egy Boschmann Pr-6013 autós hangfal és a házimozinak az egyik kis hangfala, ami 6 ohmos.
„A kimenetelnél 17v-ot mértem”
Nem tudni milyen erősítő, de, ha egy tápfeszültségről üzemel, akkor a kimeneten kell legyen egy nagy kapacitású csatoló elektrolitkondenzátor. Ennek az erősítő felőli pontján nagyjából a tápfeszültség felének kellene lenni. Ha ott – 19 V tápfeszültség mellett – 17 V-ot mértél, akkor valami munkapont beállítási probléma van. Lehet, hogy működik, de így csak egészen kis teljesítményt tud leadni.
fotó?
link?
kapcsolási rajz?
IC típus?
Ha működés közben megérinted a forrasztásokat, akkor sem kezd el hangosabban búgni, mint ami éppen szólna?
"csináld magad mono végerősítő"
Azt is elárulod hogy ennek a "csináld magad mono végerősítőnek" milyen tápfeszültség igénye van az adatlapja szerint?
Mert ilyen-olyan adaptereket beledugdosni nem épp szerencsés dolog.
Több információ kell az erősítőről!
Na és az a "jack kábel" hogy van bekötve?
Ha azt is neked kellett összeforrasztani, akkor akár ott is lehet valami probléma. Hogy nem jó helyre vannak forrasztva a drótok például.
Ha valami régi használt fülhallgatókábel, akkor ott lehet akár szál szakadás is.
Vagy ha nem figyeltél a szálak szétválasztásakor, akkor rövidzár.
Amúgy meg igen, a 15w az halkan szól. Főleg, ha 250w-os hangszórót akarsz meghajtani vele.
"Amúgy meg igen, a 15w az halkan szól."
Nem olyan halk az! :)
#4 A hangnyomás sokmimdentől függ...
Én pl 2*0.02W-al hallgatok zenét a szobában, és 2*0.5W-al a házban
Két 98dB/1W/1m hangfal 😀
R1;2;3;4 ellenállás csak 16 ohm?
Túlságosan lehúzzák a jelforrás jelét, azoknak inkább 16kohm-nak kéne lenni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!