Van egy kenwood KA 770 sztereó erősítőm. A sima ab kimeneten kivűl van két hangfalkimenet M sencor néven erre ugyanúgy ráköthetem a hangfalakat, nem kell semmi plussz?
Az nem M sencor, hanem Σ sensor. Az erősítőkben negatív visszacsatolást alkalmaznak a jellemzők javítására. A negatív visszacsatolás a végerősítő kimenetéről annak bemeneti fokozatára hat. Alapesetben a visszacsatolás az erősítő kimeneti pontjáról hat a bemeneti fokozatra. Így a visszacsatolás a hangszóró+hangszórókábel feszültségét érzékeli. A Σ sensor csatlakozón keresztül egy kis keresztmetszetű érzékelő vezeték csatlakozik a hangszóróra. Ezáltal a visszacsatoláshoz szükséges feszültséget közvetlenül a hangszóróról veszik, kiküszöbölve ezzel a nagy keresztmetszetű hangszórókábel impedanciáján eső feszültséget. Az érzékelő vezetéken nagyon kicsi áram folyik, így a visszacsatoló feszültség gyakorlatilag közvetlenül a hangszóróról kerül a bemeneti fokozatra. Állítólag ezzel jobb hangminőség érhető el. Erre utal az előlapi „Dynamic Linear Drive” felirat.
A Σ sensor csatlakozó nem a hangszóró meghajtására szolgál, hanem a hangszóróról jövő érzékelő vezetékek csatlakoztatására. A hátlapon látható, hogy ez a lehetőség csak az „A” rendszernél van. Ezek a dolgok az előlapon a „SPEAKERS” kapcsolóval állíthatók be, de nekem nem egészen egyértelmű, hogy melyik állásban pontosan mit csinál. Szóval a Σ sensor csatlakozókról elvileg sehogy nem lehet hangszórót meghajtani. Nem elég oldalanként két hangdoboz?
Szerintem is régen tisztességesebben megcsinálták az erősítőket, meg hát egyéb készülékeket is. Nekem van otthon jó néhány régi rádióm. Például az 1950-es évek közepén gyártott, teljesen elektroncsöves AR604-es a legtöbb mai műanyagdobozos vackot messze lekörözi. Érdemes megnézni:
Hát nem gyönyörű?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!