Kb. Meddig bírná egy bluetooth hangszóró 2600mAh-val?
2db magashangsugárzó
2db közép
1db mély
Mind 4 Ohm-os.
12V-os erősítő lesz benne, ezért a 4db 3,7V-os 2,6Ah-ás akksit sorba kötöm, hogy meglegyen a 12V így az egész marad 2,6Ah.
Viszont nekem így kicsit kevének tűnik.
A két magasat egyenesen a két középre kötöm, mert az erősítő 3 sávos (ha így mondják)
Ezt így ki lehet számolni? Most így fejből nem tudom, hogy hány wattosak egyenként a hangszórók, de ha kell azt is megnézem.
"Most így fejből nem tudom, hogy hány wattosak "
Én sem.
Így megtippekek neked 10 perc üzemidőt.
Majd szólj ha kipróbáltad hogy mennyire lőttem mellé.
Nem a hangszórók teljesítményére van szükség, hanem az erősítő által felvett teljesítményre vagy áramra.
Az üzemidő: t=C/I=C×U/P, C=2,6 Ah. Persze ez csak akkor igaz, ha egyenletes teljesítménnyel járatod, akkor is csak közelítőleg. Az üzemidő akkor lesz a legkisebb, ha végig maximális hangerőn használod.
Van rajtuk alaból mert úgy szereltem ki máshonnan.
Igazából nem annyira fontos a pontos üzemidő... Az az érdekes, hogy használható lesz-e vagy 10 perc után lemerül?
Nyilván nem fogom max hangerőn bömböltetni, a mély is öreg már hozzá szerintem.
Nem sok adatot árultál el, nem tudni mekkora az erősítő teljesítménye, milyen a kapcsolása, „normál” vagy hídkapcsolású? Ha azt vesszük, hogy „normál” kapcsolású, akkor a legnagyobb kivehető teljesítmény:
Pkimax=(Ut–Um)²/8Zh
Ut: tápfeszültség, 12 V
Um: a teljesítménytranzisztorok maradékfeszültsége, kb. 1...3 V
Zh: hangszóró impedanciája, 4 Ω
Pkimax=(12–1)²/8×4=3,8 W
A hatásfok nagyjából η=60%-ra vehető, így az akkumulátorokból felvett teljesítmény:
P=Pkimax/η=3,8/0,6=6,3 W
A felvett áram: I=P/Ut=6,3/12=0,525 A
Az üzemidő: t=C/I=2,6/0,525=4,9 h
Ha az erősítő sztereó, akkor a felvett áram ennek a kétszerese, az üzemidő pedig a fele. Ez csak közelítőleg igaz, mert a zenei jel állandóan változik, nem folyamatosan a maximális teljesítményt adja le az erősítő.
köszi, ez már elég nekem :)
Egy szót sem értettem abból amit írtál, de azért köszi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!