Arduino feszültségmérő?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

feszültségmérőt szeretnék készíteni, egy oldalon pedig találtam egy arduino által vezérelt feszültségmérőt, ami elég egyszerűnek is tűnik, a kérdésem az lenne, hogy ez a kis szerkezet mekkora feszültséget bír ki maximum?

váltakozó áramon, konkrétan a konnektorban lévő áramot szeretnék vele mérni, ehhez lehet használni, vagy felejtős?

[link] (itt van a feszültségmérő)

2020. szept. 19. 16:16
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Ezt felejtsd el gyorsan.

Egyrészt ez csak egyenfeszültség mérésére alkalmas, másrészt semmilyen védelem nincs benne.

Amíg nincsenek meg az alapismereteid, addig ne nagyon akarj saját készítésű eszközt nagyfeszültségen használni!

2020. szept. 19. 16:30
 2/9 Szirty ***** válasza:
Felejtős
2020. szept. 19. 17:01
 3/9 anonim ***** válasza:
hát ezzel max ceruza elemet mérnék :)
2020. szept. 19. 18:01
 4/9 anonim ***** válasza:

Hány bites az Ardu A/D konvertere? 8 vagy talán 10?

Azzal elég merész dolog műszert építeni, ez a pontosság legfeljebb egy autó akkufeszültség ellenőrző célműszerhez elegendő.

Ha a konnektor feszültségét szeretnéd mérni, akkor ennyi bit legfeljebb fél volt körüli felbontást tesz lehetővé (400V körüli méréshatárt feltételezve. Csak akkor mérj vele hálózati feszültséget, ha a dobozolás, tápellátás megfelelő módon izolált. Kettős szigetésű doboz, és a nyomógombokra is szigetelt gombsapka, mivel mérés közben a panel GND pontjára is fázis kerül (egyenirányító hidat feltételezve a bemeneti osztó elé).

Mivel az ardu elég gyors, nyugodtan csinálhatsz egy hullámforma-elemzést is, és ebből valós RMS értéket számolhatsz, mert a csúcs/gyök2 már nem mindig igaz, ha az ember elnézi a hálózati feszültség sokszor elég torz "majdnem szinusz" jelalakját

2020. szept. 19. 20:53
 5/9 anonim ***** válasza:
Kíváncsiságból megnéztem a linkelt oldalt, és amellett, hogy finoman szólva csacskaság, a szerző javára kell írni, hogy vastagon kiemeli: "Konnektorba dugni tilos, életveszélyes!" - elolvastad egyáltalán?
2020. szept. 20. 01:29
 6/9 anonim ***** válasza:

Már 1-2ezer forintért lehet kapni multimétert, amivel tudod mérni a dugaljbn a feszt.

Felejtsd el ezt az arduino-s feszmérőt!!!!

2020. okt. 18. 17:53
 7/9 anonim ***** válasza:
Az 1-2 ezer forintos multiméterek pontossága arra valóban jók, hogy az ember elbírálja, hogy feltéve, ha hibamentes a rendszer, akkor fázisfeszültséget vagy vonali feszültséget mér. :) 750 V méréshatáron "±(2,0% rdg + 20 számjegy)" a pontosság.
2020. okt. 18. 18:37
 8/9 anonim ***** válasza:

6-os vagyok.

Nem azt írtam, hogy ezek a multiméterek halál pontosak, hanem annyit akartam vele közölni, hogy valószínűleg nem fog a kezedben füstölni úgy, mint egy 5V-os arduino, amikor bedugod a dugaljba.

2020. okt. 19. 05:04
 9/9 anonim ***** válasza:
Nem is értem, miért vetted magadra...
2020. okt. 19. 07:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!