Egy 20w is sztereó erősítő hány w teljesítményű hangdobozt bír el maximum?
"Fordítva már igen, nem fog károsodni."
Fontos hozzátenni szerintem hogy így a maximális teljesítmény viszont a felére csökken.
Az előttem szólókkal egyetértek. Egy példával kiegészítve:
Az erősítő kimeneti feszültsége a hozzávaló hangszóró impedanciával terhelve:
Uki=négyzetgyök(Z1×P1)
Ettől eltérő impedanciával terhelve is ugyanennyi a kimeneti feszültség:
Uki=négyzetgyök(Z2×P2)
Ez csak úgy lehetséges, ha a teljesítmény P1-ről P2-re változik. A két összefüggésből adódik:
Z1×P1=Z2×P2, P2=P1×Z1/Z2
Ha például egy Z1=8 Ω névleges terhelőimpedanciájú, P1=20 W-os erősítőre Z2=16 Ω-os hangszórót kapcsolsz, akkor az erősítőből kivehető maximális teljesítmény a felére csökken:
P2=P1×Z1/Z2=20×8/16=10 W
A valóságban egy kicsit ennél több is lehet, mert a nagyobb impedanciájú hangszóró miatt csökken a tápegység terhelése, ezért annak feszültsége kissé megnövekszik, így a leadott maximális teljesítmény valamivel nagyobb, mint az eredeti fele.
Ha viszont például a névlegeshez képest fele akkora impedanciájú hangszórót alkalmaznál, akkor a kimeneti áram elvileg a kétszeresére növekedne. Ha az erősítőben van védelem, akkor az ilyenkor lekapcsol, de, ha nincs, akkor az a teljesítménytranzisztorok tönkremeneteléhez vezethet.
Vagyis ebben az esetben nem a hangszóróra adható maximális teljesítmény a lényeges, hanem az, hogy a hangszóró impedanciája ne legyen kisebb az erősítőhöz ajánlottnál. Azért azt is be kell tartani, hogy a hangszóróra adható maximális teljesítmény legalább az erősítő teljesítményével egyezzen meg, de inkább annál valamivel nagyobb legyen.
Gyerekként a Sokol rádióra is rákötöttük a nagy hangdobozt.
Papírforma szerint azt mondanánk, hogy a nagy sugárzó, a maga zárt és csillapított dobozával ront a hatásfokon.
Persze, a Sokol még a fizikával is dacolva, jól kitombolta magát így is.
A "fele teljesítmény" kétszeres impedancián elméletben igaz.
Most kíváncsiságból elővettem az erősítőm leírását:
4 ohmon 2x90W, 8 ohmon 2x70W
Azért ez jóval több mint a fele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!