8 Ohmos hangszórót kisebb vagy nagyobb impedanciájú erősítővel hajthatok?
Na szóval ami nekem még mindig nem tiszta.. Hogy:
Van az erősítő impedanciája és van a hangszóróé. Eddik oké, vágom.
De melyikből lehet kisebb és melyikből lehet nagyobb, mint a másik.
Van egy 8 Ohmos hangszóróm. De nem tudom, hogy milyen erősítővel hajthatom?
8 Ohmnál nagyobb vagy kisebb erősítő a jó? Tudom, pont 8, de melyiktől hal meg az erősítő? 8 nál nagyobb vagy kisebb impedanciával?
Jól érted, ha például a 16 Ω-on leadott teljesítmény 10 W, akkor 2 kΩ-on csak 10×16/2000 = 0,08 W = 80 mW lesz.
Az a hangszóró tényleg 2 kΩ-os? Nem néztél el valamit? A hangszórók általában 4...16 Ω-osak, bár nekem is van 32 Ω-os, de 2 kΩ? Régen a vasmembrános fejhallgató volt 2 kΩ-os. Meg a lengőnyelves hangszórók voltak ilyen nagy impedanciájúak, de ezeket már nagyon régen nem használják.
Azért arra is ügyelni kell, nehogy az erősítő hangszóróhoz képest túlzottan nagy teljesítménye tegye tönkre a kisteljesítményű hangszórót. Ehhez ismerni kellene az erősítő maximális teljesítményét és a hangszóró teljesítményét is.
Akkor megvan a megoldás. A modern minierősítő is jó, legfeljebb a képességeit a repülősisak hangszórójával nem lehet kihasználni, ezek leginkább beszédátvitelre használhatók. Annak idején a pilóta sem zenét hallgatott rajta.
Nekem is van néhány régi vasmembrános fejhallgatóm, a mélyhangátvitelük meglepően jó, de a magashangok felé csak néhány kHz-ig mennek el a viszonylag nagytömegű membrán miatt. Ilyeneket használtak régen a detektoros rádiókhoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!