Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Hifihez, milyen hangfalkábelt...

Hifihez, milyen hangfalkábelt ajánlotok, ami nem holmi luxus drága, de megfelelő minőségű?

Figyelt kérdés
Átlagos 5.1 házimozi hifi rendszerről van szó. Szeretem, ha szépen szól, de nincs luxus igényem. (Yamaha HTR-3071, Yamaha BD-S67, Technics SLQ 2, Jamo S 626 HCS + Jamo SUB 210)

2020. júl. 28. 20:57
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
35%

"lámpazsinór konstrukciójú kábel szarul fog szólni"

Benne lennék, hogy a kérdező jamóin, abban a szobában csinálunk egy rendes duplavakot, hogy mikor hallasz piros-fekete hangfalkábelt, meg mikor azt, amit hoztál.

2020. aug. 3. 07:41
 12/14 Isti1976 ***** válasza:
39%

A Benchmark Audio kábelre vonatkozó linket érdekes, hogy a szakértők 0-ra lehúzták :). A világ legjobb erősítőjét gyártó cég (AHB2-es) szerintem érthet hozzá, milyen kábel szükséges egy erősítőhöz. Elég részletesen kiszámolják, miért elég a 2.5mm átmérőjű.

Ők a Canare "star quad", sima 4 eres "lámpazsinór" kábelét használják;

[link]

minden más variálást valahol a kábel megszenvedi, vagy az indultivitása nő, vagy a kapacitása, ezek egymással ellentétesen változó paraméterek.

Canare káblet pl innen lehet rendelni;

[link]

olcsó, kb 1000Ft/m.

2020. aug. 3. 15:17
 13/14 Szirty ***** válasza:
54%

3 különböző műszerrel megmértem egy közönséges (piros-fekete) réz anyagú, 1mm2 keresztmetszetű 11,5m hosszú, egyenesen kiterített hangfalkábel kapacitását.

1.: 588pF

2.: 620pF

3.: 572pF

Más kábel kapacitása nyilván ettől eltérhet.

Legyen akár a fele, akár a duplája (mi jelentős eltérés) mennyit számít 600pF egy HF végfok kimenetén?

Ahova eleve rakni szoktak egy 100nF-os kondenzátort szűrés gyanánt ami kb. százhatvanszor akkora kapacitás mint a kábel.

2020. aug. 3. 17:02
 14/14 Isti1976 ***** válasza:

Szirty: a válaszodat erősíteném; hangstúdióban végighallgattunk kábeleket, 1eFt/m - 300eFt/m (!) árban voltak. A drága kábeleknél sokat elkövettek hogy módosítsák a hangot, pl szét szokták sok apró elszigetelt szálra bontani, de szerintem csak torzítást vittek be, amitől picit "levegősen" szólt, mint ahogyan a csöves erősítők is teszik. A különbség egyébként minimális volt kábel és kábel között, illetve jórészt az ellenállás (impedancia) különbségből adódott szerintem, aminek fő összetevője a kábel érvastagsága illetve a kábel hossza.

Otthoni környezetben méginkább nem lesz semmiféle javulás/változás. Nem értem, miért akarják egyesek a bonyolult struktúrájú és ezért kevés helyen kapható, méregdrága kábeleket reklámozni szegény kérdezőnek. Ha sok szálra bontják a kábelt az induktivitása nő, kapacitása csökken, ha közelítik a szálakat induktivitás csökken, kapacitás nő, minden verziónak van egy pozitív és egy negatív hatása.

A hifim borzasztóan drága, a hangfal kábel ebből 20eFt. Miért ? Mert van olyan komponens amire érdemes sokat költeni és van olyan, amire nem. Szememben etalon a Canare, aki marketing szólamok helyett minden kábel típusból a legjobbat próbálja gyártani, értelmes áron.

2020. aug. 3. 20:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!