Hifihez, milyen hangfalkábelt ajánlotok, ami nem holmi luxus drága, de megfelelő minőségű?
"lámpazsinór konstrukciójú kábel szarul fog szólni"
Benne lennék, hogy a kérdező jamóin, abban a szobában csinálunk egy rendes duplavakot, hogy mikor hallasz piros-fekete hangfalkábelt, meg mikor azt, amit hoztál.
A Benchmark Audio kábelre vonatkozó linket érdekes, hogy a szakértők 0-ra lehúzták :). A világ legjobb erősítőjét gyártó cég (AHB2-es) szerintem érthet hozzá, milyen kábel szükséges egy erősítőhöz. Elég részletesen kiszámolják, miért elég a 2.5mm átmérőjű.
Ők a Canare "star quad", sima 4 eres "lámpazsinór" kábelét használják;
minden más variálást valahol a kábel megszenvedi, vagy az indultivitása nő, vagy a kapacitása, ezek egymással ellentétesen változó paraméterek.
Canare káblet pl innen lehet rendelni;
olcsó, kb 1000Ft/m.
3 különböző műszerrel megmértem egy közönséges (piros-fekete) réz anyagú, 1mm2 keresztmetszetű 11,5m hosszú, egyenesen kiterített hangfalkábel kapacitását.
1.: 588pF
2.: 620pF
3.: 572pF
Más kábel kapacitása nyilván ettől eltérhet.
Legyen akár a fele, akár a duplája (mi jelentős eltérés) mennyit számít 600pF egy HF végfok kimenetén?
Ahova eleve rakni szoktak egy 100nF-os kondenzátort szűrés gyanánt ami kb. százhatvanszor akkora kapacitás mint a kábel.
Szirty: a válaszodat erősíteném; hangstúdióban végighallgattunk kábeleket, 1eFt/m - 300eFt/m (!) árban voltak. A drága kábeleknél sokat elkövettek hogy módosítsák a hangot, pl szét szokták sok apró elszigetelt szálra bontani, de szerintem csak torzítást vittek be, amitől picit "levegősen" szólt, mint ahogyan a csöves erősítők is teszik. A különbség egyébként minimális volt kábel és kábel között, illetve jórészt az ellenállás (impedancia) különbségből adódott szerintem, aminek fő összetevője a kábel érvastagsága illetve a kábel hossza.
Otthoni környezetben méginkább nem lesz semmiféle javulás/változás. Nem értem, miért akarják egyesek a bonyolult struktúrájú és ezért kevés helyen kapható, méregdrága kábeleket reklámozni szegény kérdezőnek. Ha sok szálra bontják a kábelt az induktivitása nő, kapacitása csökken, ha közelítik a szálakat induktivitás csökken, kapacitás nő, minden verziónak van egy pozitív és egy negatív hatása.
A hifim borzasztóan drága, a hangfal kábel ebből 20eFt. Miért ? Mert van olyan komponens amire érdemes sokat költeni és van olyan, amire nem. Szememben etalon a Canare, aki marketing szólamok helyett minden kábel típusból a legjobbat próbálja gyártani, értelmes áron.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!