Lehet helyettesíteni?

Figyelt kérdés
Lehet helyettesíteni FET-et Tranzisztorral? Van egy 100 Wattos hangfrekvenciás erősítő FET-es végfokkal - ha a végfokban tönkremennének a FET-ek azokat hasonló teljesítményű tranzisztorokkal lehet helyettesíteni?

2020. jún. 20. 22:54
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Ha áttervezed a végfokot előtte.
2020. jún. 20. 23:32
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
A bipoláris teljesítménytranzisztor jelentős meghajtóáramot igényel, a MOSFET feszültséggel, elvileg teljesítménymentesen vezérelhető. A két erősítőeszköz másképpen működik. A helyettesítés elvileg lehetséges, de ehhez a teljesítménytranzisztorokat meghajtó részt át kellene alakítani. Egyébként mi szükség van erre? Ma már nagy választékban beszerezhetők nagyteljesítményű MOSFET-ek. Így egy hiba esetén elegendő azokat cserélni azonos vagy valamilyen helyettesítő típussal. Nem egyszerűbb ez, mint az áttervezés és átalakítás?
2020. jún. 20. 23:53
 3/11 Szervizmérnök úr ***** válasza:
75%

Ezt úgy kérdezed, mintha nem lenne pótolható a MOSFET, vagy aranyárban lenne.

Egyike az oldalon tapasztalható totálisan életszerűtlen kérdéseknek, amit ha hülyeségnek nevezek, akkor persze én vagyok a szemétláda.

Egyszerűen nem értem némelyik kérdést, hogyan lehet ilyen hülyeségeket kitalálni, vagy mi motivál egyeseket?

2020. jún. 21. 10:13
 4/11 anonim ***** válasza:
Arra senki nem gondolt, hogy esetleg a kérdező talált otthon tranzisztort és azért kérdezi?
2020. jún. 22. 19:05
 5/11 A kérdező kommentje:

""Egyszerűen nem értem némelyik kérdést, hogyan lehet ilyen hülyeségeket kitalálni, vagy mi motivál egyeseket?""

Kedves "Szervizmérnök" - Egy igazi szakember nem hülyézi a kérdés feltevőt aki egy témában járatlan.

Utána néztem a dolognak. Igen szoktak helyettesíteni Tranzisztort FET-el vagy fordítva, bár nem minden esetben lehetséges vagy ajánlott - de a tapasztalt szakemberek szokták helyettesíteni ha éppen egy adott helyzetbe a megfelelő alkatrész nem áll rendelkezésre. Vagy például egyes esetekben germánium tranzisztort is szoktak helyettesíteni szilícium tranzisztorral vagy fólia kondenzátort két egymással sorba kötött elektrolitkondenzátorral két azonos pólusokkal szembekötve -++-. STB...

Ezeket a dolgokat egy olyan szakembertől tudtam nem aki már hamarosan 40 éve javít híradástechnikai berendezéseket.

2020. jún. 23. 10:12
 6/11 Szervizmérnök úr ***** válasza:
0%

Ne fárassz kisöreg...

Ti itt folyamatosan azt hiszitek (egyesek), hogy számomra valami újat tudtok mutatni. De milyen alapon képzelitek be a fejetekbe... Rejtély.

Úgyhogy jó lenne, ha te sem akarnál tájékoztatni engem kéretlenül ilyen dolgokról, mert számomra ez nem csak nevetséges, de irritáló is.

Miután (egyebek mellett) a helyettesítések és konstrukciómódosítások szakavatott embere szól most hozzád, hogy érzékeltessem számodra a helyzetet.

Tehát ezért is méltatlan és megalázó, hogy te akarsz itt nekem okoskodni.

De normális ember azt helyettesíti, aminek van értelme, nyomós oka. Amit te kérdeztél, az viszont simán hülyeség.

Vagy minimum, ennek az lenne az intelligens módja, hogy legalább megindoklod a kérdésben, hogy értsük, mi vezet valakit ilyen hülyeségek kitalálására.

Pont ezt hiányolom sajnos több kérdésből, az intelligenciát. Hogy nem csak bedobunk tőszavakat, azután válaszolj rabszolga!

Hanem normálisan elmagyarázni, hogy mi a lószart akartok! De nem, egyeseknek ez már magas...

Úgyhogy nekem te ne magyarázz...

2020. jún. 23. 13:19
 7/11 anonim ***** válasza:
68%

Kérdező!

Bipoláris tranzisztor helyettesítése FET-tel vagy fordítva az eredeti áramkör módosítását vonja maga után. Ez az eredeti áramkör ismeretét és szakértelmet kíván. Az átalakítás után pedig lehet, hogy nem teljesíti az eredeti jellemzőket. Germánium tranzisztor helyettesítése szilícium tranzisztorral könnyebben megoldható.

Egyszer volt nálam javításra egy Videoton R5932-es rádió. Ennek a rádiórésze elektroncsöves, a hangrésze germánium tranzisztoros. A hangfrekvenciás előerősítője eléggé zajos volt. A benne levő AC125-ös germánium tranzisztorokat kicseréltem BC212B típusúakra (az volt éppen otthon). Nyilván kissé elmásztak a munkapontok, de ettől még működőképes maradt, egyéb módosításra nem volt szükség, a zaj pedig jóval kisebb lett.

Az viszont biztosan nem megy, hogy a teljesítmény FET helyére egyszerűen beforrasztod a bipoláris tranzisztort.

Javításnál először megpróbáljuk beszerezni az eredeti alkatrészt. Ha ez nem megy, akkor keresünk valamilyen helyettesítő típust. Ha ez sem megy, akkor jönnek a kényszerű megoldások, de ma már rengeteg bipoláris tranzisztor és FET szerezhető be, úgyhogy ezt el is lehet felejteni. Lényegesen egyszerűbb a hibás FET-eket azonos vagy hasonló típusúra kicserélni, mint a kapcsolást átalakítani úgy, hogy bipoláris tranzisztorokkal üzemelhessen.

2020. jún. 24. 00:08
 8/11 A kérdező kommentje:

"Kedves" Szervizmérnök.

Te tudsz repülőt vezetni? Gondolom nem, de ezért egy pilóta nem fogja az intelligenciádat ócsárolni - ugye?

Egyébként pedig jobban hiszek egy olyan szakembernek aki már lassan 40 éve a szakmáját űzi és kiváló szakember mint az ide irodató magukat szakértőnek nevező kuruzslóknak.

A tőlünk nem túl messze lévő szervizben dolgozó szakember aki naponta javít tv-ét - erősítőt - rádiót stb... (az én erősítőmet is ő javította kb 2 éve és hibátlanul üzemel)

lehetséges a tranzisztor - FET helyettesítés - bár nem mindig.

2020. jún. 24. 10:03
 9/11 Szervizmérnök úr ***** válasza:
0%

Értsd meg, hogy kinevetlek, kisöreg...

70-es évek végén, iskolás gyerekként már ezen nőttem fel, hogy áramkörökkel kísérleteztem, kitapasztaltam, előbb mások, majd önmagam által tervezett erősítőket építettem, komplett sztereó rádiót és egyéb elektronikákat.

Később szerviztapasztalatok, saját szervizvállalkozás üzemeltetése, időnként tanulók képzése stb.

Nem fogod fel, hogy miért degradáló számomra ilyeneknek folyamatosan magyarázkodni, mint te is például? Akik folyamatosan engem próbálnak hülyének nézni, miközben nekem van szakmai alapom hülyének nézni őt?

Komolyan, néha annyira elegem van ebből a szar oldalból, hülyékkel vitatkozni, méltatlan leminősítéseket eltűrni, csak lenne valami normálisabb hely, ahol a szabadidőt jobban el lehetne tölteni...

2020. jún. 24. 11:01
 10/11 Szervizmérnök úr ***** válasza:
0%

8:

Egy kérdés intelligens kiírása általános intelligencián múlik, nem szakmai képességeken.

Egyik eleme a normális helyesírás, központozás alapjai, sem szakmai dolog.

Másik eleme a tartalmi megvalósítás, de sokan mintha még könyveket sem láttak volna belülről: ez sem szakmai dolog.

Terelsz kisöreg! Szokásos...

2020. jún. 24. 11:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!