Miért csinálja ezt a rádióm?
Fading, interferencia, ilyesmi:
2-es
A rádióm nem sistereg. A hangminőség kifogástalan.
Miért nem hallgatod a neten?
4#
A kérdező, bár konkrétan nem írta, de szerintem nem a retro rádió műsorára gondolt, hanem a hagyományos "retro hullámsávra" a középhullámra.
Ahogy Szervizmérnök úr írta, az általad tapasztalt jelenség a fading (időszakos elhalkulás). Ez nem a rádió hibája, középhullámon az esti órákban ez a jelenség előfordul. Régebben én is sokat rádióztam középhullámon, szintén ezt tapasztaltam, főleg a sáv felső tartományában. Egy közelebbi nagyobb teljesítményű adó jele esetén ez nem, vagy kevésbé fordul elő.
A rádióhullámok terjedéséről itt van egy leírás:
Az általad tapasztalt jelenséget, itt elhalványulás (fading) néven említik.
Eleve az amplitúdó-moduláció lényege miatt, a demodulált jel szintjét (hangerőt) befolyásolja a rádiójel (vivőhullám) gyengülése is.
Ezért is találták ki (egyebek mellett) a frekvencia-modulációt, aminél ilyen összefüggés nincs, zajosodhat ugyan a hang, de a hangerő stabil, a rádiójel szintjétől független.
""A kérdező, bár konkrétan nem írta, de szerintem nem a retro rádió műsorára gondolt, hanem a hagyományos "retro hullámsávra" a középhullámra""
Nem. A Retró rádió adását hallgatom az FM sávon. Két helyen is lehet fogni a 88 megahertzen és a 100 megahertzen. Ha a 100 megahertzen hallgatom ritkában "halkul le"- egyébként a jelenség nem időszakos valamikor negyedóra alatt többször 5-6-10- szer is előfordul valamikor pedig egy teljes órában egyszer sem.
Ezt csak a retró rádió adásain tapasztaltam. Közel lakunk a szlovák határhoz, amikor lehalkul előfordul, hogy valamelyik szlovák rádióadó adása "belekotyog" pár másodpercig. Más rádióadás vételekor az FM sávon a jelenség nem tapasztalható.
Valamit elírhattál, az általam írt linken (#4-es vagyok) és a rádió honlapján látható térkép szerint is 89 MHz-en csak a kaposvári adójuk sugároz, az nem csoda, ha néha elhalkul a szlovák határ közelében...
A térkép itt van: [link]
5# vagyok, akkor elnézést én másra gondoltam.
Az ultrarövidhullámok (ahogy mondják FM sáv) egyenes vonalban terjednek, bármi akadály van közben, például egy domb, máris romlik, kedvezőtlen esetben lehetetlenné válik a vétel. A terjedési viszonyok sajnos változóak, ezzel nem lehet mit kezdeni. Valószínűleg a Retro rádió frekvenciájához közel eső frekvencián működik egy szlovák adó és az időnként zavart okoz. Nálunk Újpesten fordított a helyzet, időnként több szlovák adó is fogható, időnként meg nem. Amelyiknek a frekvenciájához közel esik egy helyi adó, azok igen nehezen, vagy nem is foghatók. 88 MHz környékén van egy szlovák adó, annak a jele Újpesten néha fogható, de igen közel van hozzá az Info rádió és az sokszor elnyomja.
Egyébként az URH vétel igen kényes, például, ha átviszed a rádiót a szobában egy másik helyre már lehet, hogy nem szól jól.
Távoli URH adók vételekor kicsi a térerősség, ilyenkor zajossá válik a vétel, ezen esetleg egy komolyabb antenna segíthet.
Más rádióadások vétele az adott helyszínen azért lehet jobb, mert azok vagy közelebb vannak, vagy nagyobb a teljesítményük, vagy nincs a frekvenciájuk közelében zavaró szlovák adó. Egy másik településen meg lehet, hogy egy másik adó vétele lesz rosszabb és a Retro rádió lesz jobb. Újpesten például a Retro rádió vétele teljesen megfelelő.
A rádiómon egy manuális (nem digitális "atompontos") beállító szerkezet található egy műanyag "nyelvel" ami a frekvenciát mutassa.
Az, hogy most ez a rádión épen 88 MHz-ét mutat és ezen a ponton a legjobba vétel semmi jelentősége. Nyilvánvalóan ez a "műanyag izé" beállítási megoldás nem a valós beállítást (MHz) mutatja "le-fől" lehet 1-2 vagy akár több MHz eltérés a műanyag kijelzőn látható és a valós beállított MHz között.
Én a rádiómon látható beállított MHz-ét írtam le - nekem a ""88 MHz-en"" a legjobba vétel
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!