Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Miért csinálja ezt a rádióm?

Miért csinálja ezt a rádióm?

Figyelt kérdés
Mostanában egyre inkább rászokom a rádiózásra, a retró rádió adását szoktam hallgatni. Viszont van olyan jelenség, hogy a rádióm teljesen magától elkezd fokozatosan 7-10 másodperc alatt teljesen lehalkulni - de nem a hangerő hanem a rádióadás halkul le a teljes lehalkulás kb 5-8 másodpercig tart és ilyenkor előfordul, hogy egy másik rádióadás műsorát lehet hallani (nem minden esetben) az eredeti retró csatorna helyet. Majd ezt követően ugyanúgy ahogy lehalkult elkezd vissza hangosodni és a csatorna műsora újra halható. Mi okozza ezt? A rádió egy Panasonic régebbi típusú egykazettás rádiós magnó. A Rádió rossz? Érdekes, hogy például egy másik csatornára hangolva a jelenség nem tapasztalható.

2020. jún. 1. 22:54
1 2
 1/12 Szervizmérnök úr ***** válasza:
100%

Fading, interferencia, ilyesmi:

[link]

2020. jún. 1. 23:28
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Közel van hozzá egy másik frekvencia. Ha nincs valami atombiztos antenna hozzá, elég egy utcán elhaladó busz, hogy bezavarjon az adásba. Sajnos, nekem mindig sistereg kicsit, pedig már az ablakon kívülre vezettem az antenna-drótot.
2020. jún. 1. 23:29
 3/12 A kérdező kommentje:

2-es

A rádióm nem sistereg. A hangminőség kifogástalan.

2020. jún. 1. 23:36
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

Miért nem hallgatod a neten?

[link]

2020. jún. 1. 23:45
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

4#

A kérdező, bár konkrétan nem írta, de szerintem nem a retro rádió műsorára gondolt, hanem a hagyományos "retro hullámsávra" a középhullámra.

Ahogy Szervizmérnök úr írta, az általad tapasztalt jelenség a fading (időszakos elhalkulás). Ez nem a rádió hibája, középhullámon az esti órákban ez a jelenség előfordul. Régebben én is sokat rádióztam középhullámon, szintén ezt tapasztaltam, főleg a sáv felső tartományában. Egy közelebbi nagyobb teljesítményű adó jele esetén ez nem, vagy kevésbé fordul elő.

A rádióhullámok terjedéséről itt van egy leírás:

[link]

Az általad tapasztalt jelenséget, itt elhalványulás (fading) néven említik.

2020. jún. 2. 11:34
 6/12 Szervizmérnök úr ***** válasza:
100%

Eleve az amplitúdó-moduláció lényege miatt, a demodulált jel szintjét (hangerőt) befolyásolja a rádiójel (vivőhullám) gyengülése is.

Ezért is találták ki (egyebek mellett) a frekvencia-modulációt, aminél ilyen összefüggés nincs, zajosodhat ugyan a hang, de a hangerő stabil, a rádiójel szintjétől független.

2020. jún. 2. 12:06
 7/12 A kérdező kommentje:

""A kérdező, bár konkrétan nem írta, de szerintem nem a retro rádió műsorára gondolt, hanem a hagyományos "retro hullámsávra" a középhullámra""

Nem. A Retró rádió adását hallgatom az FM sávon. Két helyen is lehet fogni a 88 megahertzen és a 100 megahertzen. Ha a 100 megahertzen hallgatom ritkában "halkul le"- egyébként a jelenség nem időszakos valamikor negyedóra alatt többször 5-6-10- szer is előfordul valamikor pedig egy teljes órában egyszer sem.

Ezt csak a retró rádió adásain tapasztaltam. Közel lakunk a szlovák határhoz, amikor lehalkul előfordul, hogy valamelyik szlovák rádióadó adása "belekotyog" pár másodpercig. Más rádióadás vételekor az FM sávon a jelenség nem tapasztalható.

2020. jún. 2. 23:18
 8/12 anonim ***** válasza:

Valamit elírhattál, az általam írt linken (#4-es vagyok) és a rádió honlapján látható térkép szerint is 89 MHz-en csak a kaposvári adójuk sugároz, az nem csoda, ha néha elhalkul a szlovák határ közelében...

A térkép itt van: [link]

2020. jún. 2. 23:40
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

5# vagyok, akkor elnézést én másra gondoltam.

Az ultrarövidhullámok (ahogy mondják FM sáv) egyenes vonalban terjednek, bármi akadály van közben, például egy domb, máris romlik, kedvezőtlen esetben lehetetlenné válik a vétel. A terjedési viszonyok sajnos változóak, ezzel nem lehet mit kezdeni. Valószínűleg a Retro rádió frekvenciájához közel eső frekvencián működik egy szlovák adó és az időnként zavart okoz. Nálunk Újpesten fordított a helyzet, időnként több szlovák adó is fogható, időnként meg nem. Amelyiknek a frekvenciájához közel esik egy helyi adó, azok igen nehezen, vagy nem is foghatók. 88 MHz környékén van egy szlovák adó, annak a jele Újpesten néha fogható, de igen közel van hozzá az Info rádió és az sokszor elnyomja.

Egyébként az URH vétel igen kényes, például, ha átviszed a rádiót a szobában egy másik helyre már lehet, hogy nem szól jól.

Távoli URH adók vételekor kicsi a térerősség, ilyenkor zajossá válik a vétel, ezen esetleg egy komolyabb antenna segíthet.

Más rádióadások vétele az adott helyszínen azért lehet jobb, mert azok vagy közelebb vannak, vagy nagyobb a teljesítményük, vagy nincs a frekvenciájuk közelében zavaró szlovák adó. Egy másik településen meg lehet, hogy egy másik adó vétele lesz rosszabb és a Retro rádió lesz jobb. Újpesten például a Retro rádió vétele teljesen megfelelő.

2020. jún. 2. 23:54
 10/12 A kérdező kommentje:

A rádiómon egy manuális (nem digitális "atompontos") beállító szerkezet található egy műanyag "nyelvel" ami a frekvenciát mutassa.

Az, hogy most ez a rádión épen 88 MHz-ét mutat és ezen a ponton a legjobba vétel semmi jelentősége. Nyilvánvalóan ez a "műanyag izé" beállítási megoldás nem a valós beállítást (MHz) mutatja "le-fől" lehet 1-2 vagy akár több MHz eltérés a műanyag kijelzőn látható és a valós beállított MHz között.

Én a rádiómon látható beállított MHz-ét írtam le - nekem a ""88 MHz-en"" a legjobba vétel

2020. jún. 2. 23:59
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!