Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Adott kettő 100 W hangfal,...

Adott kettő 100 W hangfal, valahogy hangra akarom bírni őket, hogyan kéne?

Figyelt kérdés
Nos tálaltam a pincében kettő darab 100 W hangfalat (Saba b4800) mind a kettőnek van egy fekete és egy piros kábele. Milyen erősítőt vagy mit kéne vennem, hogy működjön?

2020. máj. 19. 15:33
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Szervizmérnök úr!

Azt a tavalyi okoskodót én is olvastam. „Kiköpi a membránt”, ezt már máshol is hallottam, de nagyon találó.

Aki azt állítja, hogy az erősítő teljesítménye legyen sokkal nagyobb a hangszóró teljesítményénél, annak itt van egy példa, ezen állítás helytelenségére:

Egyszer régen vettem autóba való hangfalakat, csak próba céljából. Két hangszóró volt benne a nagyobb kb. 10 cm átmérőjű, a kisebb kb. 4 cm lehetett. A „hangváltó” egyetlen elektrolitkondenzátor volt. A ráírt teljesítmény pedig 60 W. 100 Hz frekvenciájú szinuszjelet adtam rá, de óvatosságból csak a ráírt teljesítménynek a tizedét, 6 W-ot. Az eredmény: a nagyobb hangszóróknál igen rövid idő alatt a lengőtekercs csévetestéről levált a huzal. Ezután többé már a membrán nem mozgott, csak a tekercs zizegett a csévetesten, mehetett a kukába. A kis hangszórókat megmentette a kondenzátor, azok még meg is vannak. Egyébként Daewoo gyártmány volt, legalábbis az volt ráírva. Az is elgondolkodtató, hogy a mély hangok leválasztására ilyen helyen elektrolitkondenzátort alkalmaztak.

Ebből látható mennyire lehet elhinni a reklámadatokat...

A hangszórónál jóval nagyobb teljesítményű erősítő híveinek, hogy végre belássák, ez miért nem jó:

Egy hangszórót, adott névleges teljesítményre méreteznek. Ha ennél sokkal nagyobb teljesítményt adnak rá, akkor túlmelegszik a lengőtekercs, rossz esetben le is ég, ezenkívül a túl nagy teljesítmény a membránt oly mértékű kitérésre kényszeríti, hogy az kiszakadhat. Védelem nélküli erősítőknél a lengőtekercs leégése az erősítőt is tönkreteheti.

2020. máj. 20. 22:47
 12/14 anonim ***** válasza:

Sógor is tönkreteszi a 300 wattos erősítőt a hatodik sör után,amire egy 500-as nyomó van kötve.

De a 750 wattos erősítőnél,limiterrel már nem jött elő ez a probléma,még akkor sem,ha én is megittam vagy hat sört.

2020. máj. 21. 18:39
 13/14 anonim ***** válasza:

#12:

Ha az erősítő kimenete és a hangszóró impedanciája illeszkednek egymáshoz, például mindkettő 8 Ω, akkor miért megy tönkre egy 300 W-os erősítő, ha 500 W-os hangszórót kötnek rá? Válasz? Lehet, hogy a hetedik sört az erősítőbe öntötte?

Miért kell otthonra 300 W-os erősítő, meg 500 W-os hangfal? A hangminőséget nem W-okban mérik.

2020. máj. 22. 08:33
 14/14 anonim ***** válasza:

Inkább nem mondom,hogy hány több-száz wattos erősítő,meg hány több-száz wattos hangfal van otthon.

Az észrevétel szerint jelentősen rontja a hangminőséget egy adott szobában egy adott teljesítmény feletti zenélgetés,mivel egy bizonyos szint felett egyre inkább kezdenek a szobában lévő berendezési tárgyak "belezenélni" az originál zenébe.

Nálunk pl egy emelettel lejjebb is zenél a konyhaszekrény,és egy szobaajtó,illetve egy szoba ablak is.

Ilyenkor a közép tartomány kiemelésével lehet kompenzálni a berendezési tárgyak zaját :-)

2020. máj. 22. 12:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!