Miért nem hallom soha az 5.1-et szólni?
5.1-es filmekben mondjuk 90 percből talán 5 perc az, amikor a hátsó hangszórók is működnek. A szinkron eleve csak sztereó szokott lenni (maga a beszéd), így esetleg egy autó, ami jöhet hátulról, na de az is oldalról szokott inkább. Egy repülő épp leszáll és a kamera a leszállópályát mutatja, a gép meg fölüle érkezik... ilyen jelenetben lesz hátsó hangszóró használat, esetleg ha kifejezetten "az 5.1-es szinkront készítette" szöveget mondanak be a végén, akkor egy házibuli vagy kocsmajelenet esetén kiabálhat valaki hátulról. De ha csak "a szinkron a ... stúdióban készült" hangzik el, akkor a beszéd mindenképp csak sztereó lesz.
Fantasztikus filmekkel próbálkozz vagy rajzfilm-hősös filmekkel (pók, denevér, macska, ...), ezek 2 óránál hosszabbak és mivel szinte az egész film effektekre épül, elképzelhető, hogy a hátsó hangszórókba is küldenek hangokat.
Pedig a kontextus függvényében gondoltam valamire, de nem akarom részletezni.
Részletezze előbb más.
Nem értek a témához, de kíváncsivá tett a dolog, hogy mi értelme az 5.1-nek, ha alig van olyan film, amiben ez valóban hallható??
Esetleg próbáld ki olyan filmmel, ahol eleve nagy szerepe van a hang-effekteknek. Ez pl. még az én 2.0-ás készülékemen is elég ütősen szól:
"Az Oscar-díjjal jutalmazott, monumentális hangzást az akkoriban mérföldkőnek számító, már 1979-ben 5.1 technikával rögzített és csak nemrég fellelt eredeti hangszalagok segítségével rekonstruálták, hogy megfeleljen a legmodernebb mozitechnikai elvárásoknak."
Sokáig én is csak sztereót használtam a házimozihoz, de egyszer rávettem magam és betettem hátra is két kisebb dobozt, egy másik sztereó erősítővel, hang "kártyát" belőttem 4.0-ra, PotPlayert belőttem, hogy az 5.1-et keverje át 4.0-ra és ennyi.
Többet nem állnék vissza 2.0-ra, mert sokkal kellemesebb így a moziélmény.
Attól függetlenül, hogy a dialógusok általában elől vannak (nagyon ritkán szólnak be hátulról), de a zajok, zenék miatt mégis megéri.
Meg nekem ott van az alaplaphoz adott Creative THX TruStudio Crystalizer, ezen már évek óta elcsodálkozom, hogy mennyire feldobja a minőséget, életszerűvé teszi a hangzást.
Több hangszórót nem akarok, lakberendezési / kábelezési szempontból sem, de ez így pont jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!