Miért zúg az autórádióm?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Olyanom van, hogy a gyári fejegységnek a tápjára kötöttem egy telefontöltőt és abba egy bluetooth vevőegységet és a fejegység a hangot a vevőegységböl jack-en kapja.És van egyfajta zúgásom a hangban és ez a fordulatszám függvényében változik. A tápba kéne rakni ezt a zavarszűrőt vagy mit? És ha ez kell akkor hogy kell bekötni? Köszi a válaszokat c:
2020. ápr. 18. 15:32
 1/8 Szervizmérnök úr ***** válasza:

Földhurok keletkezik, erről úgy tudsz meggyőződni, ha power bankba dugod a BT-vevőt, akkor nincs földhurok.

Vannak olyan BT-vevők, ami saját kis akkut tartalmaz, csak azt meg tölteni is kell néha, micro USB-n keresztül.

Földhurok megszüntetésének másik módja egy galvanikus leválasztó beiktatása az analóg hang útjába.

2020. ápr. 18. 15:49
 2/8 A kérdező kommentje:
Most akkor azzal is meglehetne amit én mondtam? Mert szerintem a probléma gyökerében elfojtani az jobb lenne.
2020. ápr. 18. 16:21
 3/8 Szervizmérnök úr ***** válasza:

Mivel a probléma gyökere a földhurok keletkezése, ezért csak azt lehet és kell megszüntetni.

Nincsenek egyéb értelemben vett zavarszűrő lehetőségek, sőt elvileg azt lehetne tüneti kezelésnek nevezni, de földhurokra nincs még tüneti kezelés sem.

Van egy speciális integrált áramkör, amit az erősítő bemenetén lehet beiktatni és egy trükkös zajkioltó elven működik, de ez most nem fog eszembe jutni, meg amúgy is irreleváns, mert nem fogsz elektronikát építeni, panelt tervezni, ha jól sejtem.

Egyszerűbb a készen rendelhető galvanikus leválasztó a jelútba, de annak is lehetnek hátrányai, csökkenhet a jelszint például.

Vannak továbbá galvanikus leválasztó DC/DC konverterek is, ami a tápágat függetleníti a testtől.

2020. ápr. 18. 18:30
 4/8 A kérdező kommentje:
Értem tehát akkor ez a galvanikus leválasztót kell majd beszerelnem. Köszi szépen. Esetleg arra tudsz valamit mondani hogy nekem ez a BT vevőegység egy tplink ha100 és elképesztően rossz a hangja c: tehát a manuális jack-hez képest nagyon rossz. Azzal esetleg nem lehetne valamit kezdeni?
2020. ápr. 18. 19:56
 5/8 Szervizmérnök úr ***** válasza:

Lehetne tesztelni, hogy csak túlvezérli a fejegységet, vagy esetleg más erősítővel is ezt csinálja, akkor az eszköz maga problémás.

Régebben használtam ilyet:

[link]

Meglepően kellemesen szólt, persze azt nem tudom garantálni, hogy a kínaiak nem módosítják a belsejét időnként, de külsőleg így néz ki.

Csak ennek hátránya, hogy tölteni is kell, induláskor bekapcsolni, használaton kívül pedig automatikusan kikapcsol, hogy az akkut kímélje.

Később másik fejegységet építettem be, ami BT-vevős.

Volt ilyenem is, ez is rendesen szólt:

[link]

Viszont én a táplálást a régi autórádióból vezettem ki, GND-ágat is olyan helyre kötöttem belül, hogy földhurok ne zavarjon.

2020. ápr. 18. 22:45
 6/8 anonim ***** válasza:
Nehogymár vegyél valamit, mire kéred, Szervizmérnök? Meg kell szakítani a jelkábel árnyékolását, nem kell oda semmi varázsdoboz.
2020. ápr. 18. 23:02
 7/8 Szervizmérnök úr ***** válasza:
53%

# 6

Ez általában nem ilyen egyszerű, mert a földágon folyó áram által létrehozott feszültségesés kvázi hozzáadódik a jelfeszültséghez, így az árnyékolás megszakítása semmit nem ér.

Ez is tapasztalat.

Nem azt mondom, hogy ne próbálja ki, de ilyen határozottsággal kijelenteni balgaság és tapasztalatlanság.

Az sem jelent semmit, ha neked bejött már, valami más kontextusban. Sokféle kontextus van.

2020. ápr. 18. 23:16
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat. Kifogom próbálni az első linket kíváncsiságbol, hogy az milyen és ha szebb a hangja mint a 8 ezer forintosnak akkor eldobom olyan messzire amennyire birom c:. A tplink-esnél egyszerűen lehet hallani, hogy a BT tömörít, levágja a tartományok alját meg tetejét nem szép egyáltalán a hang még úgysem hogy külső akkurol adtam neki áramot és ugye akkor nem volt zúgás.
2020. ápr. 19. 00:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!