Mi a különbség a Vinyl és a 12" zenei album között?
Gyüjtögetem a lemezeket szépen, de egy kérdés most eszembe jutott, hogy nem "hivatalos" bolttól vettem egy lemezt, hanem egy svéd sráctól rendeltem a discogs oldalról.
Szóval honnan tudom, hogy a lemez eredeti-e? Vagy, ha így rendelek magánszemélytől, akkor az tuti nem eredeti, hanem ő gyártja le?
He?
Van sejtésed arról, hogyan készül egy hanglemez? Azt nem tudja csak úgy legyártani Sven Svensson otthon a sufniban.
Az egyébként is nehezen értelmezhető, hogy "eredeti".
Egy lemezt általában kiadnak valahol, egy országban. Az lesz az első kiadás. Ha sok fogy belőle, készítenek további példányokat. Második, harmadik kiadás. De ettől még mind eredeti, ugyanaz a cég gyártja, ugyanazon a présen, ugyanarról a masterről.
Aztán megtetszik a szomszéd ország népének, ott is kiadja a helyi kiadó. Ott, abban az országban az lesz az első kiadás. Aztán felkapja a világhír, és megjelenik egy csomó nagyobb országban is, helyi kiadók által helyben készítve. Ez mind hivatalos megjelenés, nem hamisítvány.
A discogs sem mindenható, belefuthatsz olyan ritka kiadásba, ami még nincs fent.
Mondjuk még mindig nem teljesen tiszta, mire akarsz kilyukadni. A zenekar hivatalos oldalán sem csak első kiadást találsz, sőt egy adott albumot több kiadó is kiadhat adott esetben.
Mindezektől függetlenül, a hamisítás elég nehéz, hiszen a lemezek préselése egy elég bonyolult folyamat, kicsit összetettebb mint pl. kazettát duplikálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!