Ugyanazért a pénzért tv-ből sokkal nagyobbat lehet kapni mint monitorból, miért van ez?
Ez azért van, mert a monitorokat több üzemórára tervezik, azaz strapabíróbbra az áramköröket, alkatrészeket, ami némi plusz költséggel jár.
Nem én találom ki, a Samsung egyik mérnökétől olvastam, még régebben.
Plusz saját tapasztalataim, ezen felül: a monitorokban több a fémlemezes árnyékolás, ami az elektromágneses sugárzás ellen védi a közel ülő felhasználót.
Tehát ha számítógépes használatra terveznék TV-t venni, akkor ezt az ötletet vessem el, mert hosszútávon egészségtelen számomra?
Első valóban az egészség, most nem fogom arra verni a mellem, hogy hű mekkora a kijelző ha közben megvakulok kb.
Jobb érthetőség kedvéért: az alaplapot és tápegységet külön fémlemezzel árnyékolják egy igényesebb monitorban, amit az LCD TV-kben ma már nem látsz.
A kezdeti, mára elavult TV-kben még voltak ilyenek, viszont akkoriban azok jó drágák is voltak, nem sajnálták bele az anyagot.
Mindamellett a kijelző fém hátlapja* amúgy is árnyékol, azaz leginkább csak a hátrafelé sugárzás ellen védenek ezek a vékony vaslemezek.
*Egyes TV-típusokban már ez is műanyag: Sony, Philips bizonyos típusai például.
Csak utána láttam a #2 választ: valójában ez nem olyan vészes a gyakorlatban, azaz nem kell tőle különösebben tartani.
Nagyobb kijelzőt amúgy is távolabbról szoktak használni.
40 collos TV-t használok monitorként. Annyi, hogy a túl erős fényt viszont nem bírom, egy nap után ég tőle a szemem, ezért le kell venni a háttérfényt.
De akkor viszont ritkul a PWM-szabályzás, emiatt vibrálás jelentkezik, noha szemből nem olyan feltűnő. A perifériás látás érzékenyebb rá, azaz "oldalról" nézve jobban megfigyelhető a jelenség.
Noha nem egyértelmű, hogy ez ártalmas vagy sem, de én inkább azt csináltam, hogy a PWM-kitöltés csökkentése helyett a LED-áram DC-szintjét csökkentettem, de ehhez bele kellett nyúlni a LED-driver áramkörébe.
Akkor meg jött a másik gond, a DC-csökkentés csökkenti a háttérvilágítás színhőmérsékletét, azaz kicsit melegebb, sárgásabb lett a kép.
Azt meg a menüben kompenzáltam, az LCD hidegre állításával, így végre jó lett.
A monitornak a kijelzőjén kisebbek a képpontok,ami kimondottan a számítógéphez optimális.
De egy monitorhoz viszonylag közel is ül az ember.
Egy tv-t közelről nézve viszont pixelesebbnek,kockásabbnak látni,mint egy monitort.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!