Hogy lehet egymáshoz közeli frekvenciákat venni a rádión?
Nézegettem olyan weboldakat, ahol FM bandscan van, azaz végigmennek a 88-108 Mhz-es frekvencisávon, és lejegyzik, hogy egy adott helyen milyen rádióállomások jönnek be, és milyen minőségben. Én kipróbáltam, és leszámítva a betonfal árnyékolását, az a problémám, hogy az erősebb helyi rádiók elnyomják a távolabbi gyengébbeket, ha csak 2-3 tized Mhz-re vannak onnan. Aki csinálta a szkennelést, ahonnan puskáztam, az csak egy irányítatlan antennát ír a rádiótuner mellett vevőeszköként. Hogy lehet megakadályozni, hogy elnyomják a távolabbi adót a közelebbiek 2-3 tized Mhz-cel odébb?
Nem vagyok rádióamatőr, csak otthon szoktam néha szórakozni a rádióval.
Talán sokkal pontosabb LC hangolókörrel rendelkező demoduláló frekvenciaszűrővel rendelkező vevőegységet kéne venni?
1 tized megaHertz pontosság az nagyon tré rádiótechnikában. Biztos valami kínai vevőd van.
Kösz.
Amúgy lehet, hogy Kínában gyártották, de nem gagyi. Igaz, nem rádiómatőr cucc (mondtam, hogy nem vagyok az), hanem kommersz rádiósmagnó. A digitális 0,05 Mhz lépésközű, az analóg meg nem tudom mennyire érzékeny.
Azzal épp elég bajom, hogy 4 Mhz (!) beosztású skálám a normál analóg rádiósmagnón nem túl alkalmas arra, hogy jól eltaláljam az egymástól 0,7-1,2 Mhz távolságra lévő rádiókat, és csak 10 perc után jöjjek csak rá, hogy ez nem a Sláger /ööö... Neó :)/, hanem a Petőfi vagy valamelyik osztrák rádióadó.
Ha nincs a közelben erősebb adó, akkor még a zsebrádióval is simán tudom fogni a szabadban a távolabbi állomásokat is. Mondjuk az eléggé jó márka, csak azon is nehéz leolvasni a pontos frekvenciát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!