Zajszürrö forrósodása, mi okozhatja?
Erröl a lapról lenne szó, a kimenetnél lévő zajszürö tekercs forrosodik amelyikeken nincs hangszóró amelyiken meg van az is meleg de még nem kell el rántsam az ujjamat onnan.
Vagyis feszültséget mértél, 50 mV DC, 10-20 mV AC, ez mi?
A hangszóró bemenetek Jobb,bal,Sub bemeneteken mértem a multiméterel enyhe voltot.
Sajnos csak egy ilyen fekete lapom és egy piros lapom van.
Probára vettem őket , és csak a lelki nyugalmam véget kérdezem hogy az mennyire gond hogy meleg mivel ilyen 90-110 fokról beszélünk.
12V-ról kicsit forró
19V-ról forró
24V-ról forró
Ezzel a 3 különbözö feszültségü táppokal probáltam.
12V 5 A 60W
19V 3.4 A 6 65W
24V 5A 120W
Azok hangszórókimenetek.
De én a tápáramfelvételről beszéltem.
20-30 mA a végfok IC normál nyugalmi árama, vagyis amikor nem szól.
Betápnál mérve ehhez még hozzáadódnak a segédáramkörök, pár mA talán, plusz a LED árama is.
Másnak is van melegedős problémája:
Meg lehetne próbálni a kondenzátorokat átcserélni (1µF helyett 680 nF), hogy akkor mit csinál.
Nyugalmi áramnál nem számoltam azzal, hogy 2 db IC, dupla áram.
Aliexpress linkednél az egyik vásárló mutatja, hogy a hűtés mennyire primitív: 1 db csavarrögzítés, ami a panel görbülését okozhatja, amitől a hűtés felfekvése rossz lesz. Ráadásul a hővezető paszta is hiányzik.
Szerencsére kaptam hozzá pasztát ilyen gumi alapú valamit.
A borda edigi teszteim alapján elégnek bizonyult.
Végfokkal semmi problémám nincs,használtam közben egész jól viselkedik.
Itt a gond azzal lehet hogy ha igy fütse a szürröt akkor a rá csatlakoztatott hangszóró tekercsei menyire melegedhet-e
Mármint mikor csak kapcsolva hagyod és zene halgatás abba hagyod megint csak megjelenik a szürrö melegedése.
Melyik kondenzátornak a cseréjére gondolsz mármint ez hol lenne?
Gondolkoztam szürrö cserén ,hogy az talán érdemes-e lenne?
Csak nem tudom mekkora lehet ennek az értéke.
És ,hogy esetleg nagyobb szürrövel másképp viselkedne-e.
Inkább megvalom nem mondanám magam valami hozzá értönek.
Igy abban maradunk ,hogy majd mondod mit lenne érdemes cserélni.
Egyszerű. Írtad, hogy a másik panel nem melegszik, azon 680 nF kondik vannak az LC-szűrőben (684).
Tiéden 1 nF (105).
Ezeket kellene megcserélni, hátha akkor a melegedés is helyet cserél.
Ahogy a másik hozzászóló is utalt rá (#10).
Hűtőborda méretével bizonyára nincs gond, a D-osztályú végfokok jó hatásfokúak, azaz keveset fűtenek.
Csak a hőátadó felület felfekvése kicsit furcsa, ha idővel begörbül a panel, gond lehet. Ilyen panelok pedig tudnak görbülni / vetemedni, csak idő kérdése, magam is tapasztaltam.
Illett volna három ponton rögzíteni, tehát az IC-k bal-jobb oldalán is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!