A szub basszus milyen? Lehet hallani vagy csak olyan, mint az infrahang, hogy csak érezzük?
Általában egy különálló, mély hangok (alkalmasint 100 Hz alatti) sugárzására alkalmas, gyakran beépített erősítővel ellátott, nagy átmérőjű (tipikusan 20 cm feletti, de kisebb, számítógépekhez való kompakt subwooferek tartalmazhatnak kicsi, 10 cm-es mélyhangszórókat is) hangszóróval felszerelt hangdobozt jelöl.
Bővebben:
Hangból meg általában 60 Hz alatti hangokat nevezik sub-bass néven.
A basszusgitár alsó E húrja 41,2 Hz-re van hangolva.
Orgonáknál egészen 32 Hz (16 láb, vagyis 4,8768 méter magas orgonasíp) / 16 Hz (32 láb vagyis 9,7536 méter magas orgonasíp).
Bővebben: [link]
A telefonra tudsz letölteni frekvencia generátor appokat.
Rádugod a telcsit az erőlködődre és hozod lefelé a frekvenciát. Aztán meghallod hogy a rendszered mennyire alkalmas a szub basszus átvitelére.
Ha jó a rendszered csak 40- vagy még jobb esetben 30Hz alatt kezd el csillapítani.
"A telefonra tudsz letölteni frekvencia generátor appokat."
PC re tudsz ilyet mondani?
"az ember kb. 80hz körül kezd hallani,"
Nem.
"A felnőtt ember hallásával kapcsolatos jellemzők:
a maximális észlelhető rezgéstartomány 20 - 20 000 hertz"
Forrás: Wikipédia - Hallás [ [link] ]
"Az emberi hallástartomány 16 és 20000 Hz és 120 dB terjedelmű."
Forrás: Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar - Fonetika és fonológiai ismeretek szerepe a beszéd- és nyelvi zavarok diagnosztikájában, terápiájában [ [link] ]
A normál - 88 billentyűs - zongora legalsó hangja - az "A0" - például 27,5 Hz:
ha 80 Hz lenne az emberi hallástartomány alsó határa, hogyan hallanád meg az "E2" alatti hangokat?
"Egy no-name hangfal 10cm-es "subwooferrel" szinte esélytelen, hogy képes legyen érdemleges szubbasszust generálni."
Valamelyest generálnak - lásd:
persze otthoni rendszereknél kompromisszumot kell vállalni a kompaktság, a hordozhatóság oltárán - de valamiért valamit.
igazad van, a hallás frekvenciatartományt benéztem, de tény, hogy a szub tartományt inkább érezzük, mint halljuk. próbáld ki nyugodtan egy szinusz jellel, feltéve ha van valami normálisabb hangfalszetted ami tud jó sub-ot generélni.
a zongorának vannak felhangjai, emiatt könnyebb hallani a mély hangjait is, viszont a színuszjel csak egy pont a frekvenciatartományban.
Továbbá, a Logitech szvsz nem annyira no-name kategória, de meghallgatnám, hogy mi az a sub amit ez a kis hangszóró lead, mint írtam, "érdemleges" basszusra gondoltam, nem arra, hogy valami brummog a sarokban :) gondolom ez már szubjektív, én személy szerint szeretem, ha érzem a mellkasomban, amikor durran a lábdob, vagy érzem a gyomromban, ahogy morognak a basszusok, nekem ez jelenti az érdemleges basszust.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!