Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Ez a "-6dB" miért van? Mi a...

Ez a "-6dB" miért van? Mi a szerepe?

Figyelt kérdés

A sound forge-ban be van húzva két vízszintes vonal. Ennek az értéknek mi a szerepe a hangtechnikánál?

Egy magnón pedig azt láttam, hogy ha teljesen feltekerem a hangerőt akkor "0"-t mutatott a kijelzőjén, ha letekertem akkor "-" előjellel nőttek a számok. Olyan "-40" -nél hallgattam. Valaki el tudna igazítani?

#-6dB
2019. szept. 1. 08:58
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

0 dB a normál kivezérlés, ami a vonalszintű bemeneten 0,775 V-nak felel meg.

Hogy miért pont ennyi, az még a telefonos őskorszakból származik, ahol a hallgató 600 ohm impedanciáján 775 mV biztosít 1 mW teljesítményt, ami a normál hangerőnek felelt meg.

Mivel logaritmikus skála, +20 dB tízszeres feszültségerősítésnek felel meg, +40 dB már százszorosnak.

Negatív irányban pedig ennyi leosztásnak. Hogy egyebeket most ne részletezzek:

[link]

Ha 0 dB fölé vezérled a rendszert (akár szalag, elektronika stb.) torzítás jelentkezik, ha 0 dB alá, akkor viszont a zajok egyre inkább összemérhetők lesznek a hasznos jellel, vagyis romlik a jel/zaj viszony.

Ezért felvételkor a magnószalagot is úgy kellett kivezérelni, hogy minél jobban, de nem 0 dB fölé.

2019. szept. 1. 10:37
 2/13 anonim ***** válasza:
-6dB szinte pontosan felezett teljesítményszint lesz.
2019. szept. 1. 12:39
 3/13 A kérdező kommentje:

Fogalmam sincs milyen hangerővel hallgassam a zenéket. Itt most főleg a klasszikus zene a lényeg, ahol igen széles tartományban mozog a csendtől a nagyon hangosig, és a csendes rész is igen hosszú tud lenni. Bolerót ugye nem tekergetünk azért, mert az elején nem hallani, végén meg ordít.

De akkor hol van a helyes hangerőbeállítás, ha fülhallgatót használok?

2019. szept. 1. 22:53
 4/13 A kérdező kommentje:
A 0dB és a 0,775V az 1000Hz-es sinus alatt értendő ugye?
2019. szept. 1. 22:58
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

Bármilyen frekvenciára értelmezhető, ugyanakkor legtöbb esetben nem is azt kell nézni, hogy 775 mV, hiszen az nem mérvadó például egy fülhallgatóra sem.

Annak is az impedanciájától és hatásfokától függ, hogy mennyi feszültség, milyen hangnyomást produkál.

A Boleró egy jó példa, elvileg úgy kell beállítani a szintet, hogy a fortissimo épp úgy tomboljon, mintha egy valódi koncerten lennél, ugyanakkor ne is torzítson be sehol.

A piano részeket pedig úgy kell hallgatni, ahogy ehhez képest adott, módosítás nélkül. Hiába halknak tűnik, azt Ravel és a hangmérnök úgy lőtte be, hogy annak olyannak kell lenni. Mindamellett, ami a hangmérnök rendszerén jónak tűnt, nyilván nem biztos, hogy minden eszközön hasonlóan fog lejönni.

Hogy létezik egy technikai 775 mV (vonalszint), az sok mindenre jó, például közös viszonyítási pontot képez az előerősítők és végerősítők illesztéséhez.

De itt is érezni kell, hogy van például 775 mV egy végfok bemenetén, ami azt teljesen kivezérli mondjuk 100 W-ra, ugyanakkor van egy másik végfok, amit teljesen kivezérel 2 W-ra.

2019. szept. 2. 09:25
 6/13 A kérdező kommentje:

A bolero-t mindenképpen a leghangosabb végéhez kell beállítani, de ugye ezt előre "nem tudjuk".

Feltételezvén, hogy a Bolero felvétel tökéletesen lett rögzítve olyan értelemben, hogy a standard előírásoknak megfelelő paraméterrel, akkor miként lehetne előre beállítani azt a hangerőt az adott eszközön és fülesen ami majd azt az eredményt adja ami a végén is tökéletes lesz, az elején pedig annyira halk amennyire annak lennie kell.

Ez főleg "ismeretlen" zenéknél lényeges. Pl a hattyúk tavát még nem hallgattam meg soha, vagy a varázsfuvola, vagy akármi, vagy Ola Gjeilo, nagyon szeretem. Készítsek egy fehérzajt -0-ra? -6dB-re? Vagy egy 1Khz-es pulzáló hangot -6db-el vagy -0-val és állítsam be azt a fájdalomküszöb alá, vagy amíg még nem torzít? Vagy hogyan, miképp lenne jó? Sötétben tapogatózom, laikusok meg hát csak a tekerd a lejjebb-feljebb tekergetést ismerik csak, nem érzik át a lényeget.

Hallókészülékes vagyok, végre azzal tudom hallgatni a saját korrekciómnak megfelelően beállítva. Eddig csak sima fülhallgatókkal tudtam zenét hallgatni, de az így irgalmatlanul túltolta nekem a basszust, nem lehetett eléggé pontosan belőni sem hiába volt rajta valami hangszínszabályzó, és ha volt is, tippem se volt az mikor mennyit korrigált. A hallókészülékkel már nincs ilyen. Bluetooth átvitel egy adapteren keresztül, de ez a kérdést tekintve lényegtelen, ezzel is iszonyatosan nagy lett a hangminőség változás.

Nem gagyi kiadások, nem ismeretlen mp3, nem youtube hanem eredeti decca lemezek, de van SACD, bakelit, szalagos magnó, mind mind BBC rögzítésűek és hasonlók. Nyilván ezekhez nem tudok gyártani semmit. Meg kell tanítanom az agyamat zenét hallgatni, hogy a készüléket is a lehetőségekhez képest tökéletesre tudjam behangoltatni magamnak.

2019. szept. 2. 13:14
 7/13 anonim ***** válasza:

Pedig házi körülmények között a különböző forrásokhoz (eszközökhöz) csak tapasztalati úton tudod belőni a rendszert.

Például a Bolerót lehet előre tesztelni, azután legközelebb már jó lesz, ha megjegyzed a beállítást.

Szalagra is hiába készítesz valami tesztjelet, azért az csak nem ugyanaz, meg az sem biztos, hogy minden felvétel optimálisan van kivezérelve.

2019. szept. 2. 14:56
 8/13 A kérdező kommentje:
Pedig valamit nagyon ki kellene találni. Nagyon hiányzik valami jól használható referencia - etalon-iránymutató dolog, csak nem tudom mi lehet az és hogyan tudnám használni.
2019. szept. 2. 16:14
 9/13 anonim ***** válasza:

A privát üzenettel kapcsolatban a Sound Forge programot nem ismerem, de gondolom, valami dinamika-kompresszor lehet, amit találtál benne.

Az Audacityt szoktam néha használni, például kazetták digitalizálásához, vágáshoz stb.

2019. szept. 6. 18:13
 10/13 anonim ***** válasza:
Elvileg erre találták ki a ReplayGain információt.
2019. szept. 7. 05:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!