Honan lehet monitorozni a gpu hömérségletét?
Figyelt kérdés
Hogy tudom monitorozni a gpu ban a vram és a vrm hömérségletét? Töb programot néztem már és csak a mag hömérségletét irja ki de tuning miat érdekelne a vram és a vrm hömérséglete is!2019. aug. 11. 18:13
1/11 A kérdező kommentje:
Vram és a vrm hömerséglete érdekelni
2019. aug. 11. 18:14
2/11 A kérdező kommentje:
Ja és egy gigabyte gtx 1050ti!
2019. aug. 11. 18:14
3/11 anonim 

válasza:

Legjobb tudomásom szerint ezt a kártyának kell támogatnia. Ha nincs külön hőmérséklet szenzor a VRAM nál és a VRM nél, akkor gyárilag semmiképp nem tudod lekérdezni a hőmérsékletét. Ilyenkor digitális (lézeres, infra) hőmérőt szoktak használni hogy lecsekkolják terhelés alatt a kártyát. De a felső kategóriában, nem pedig a közép kategóriában. Nekem egy GTX 1080 am van, gyári vizesblokkos, elég komoly verzió. Ebben sincs szenzor, csak a GPU diódára. Ha tuningolni akarod, akkor kellene tudni, milyen hőmérsékleten működnek, viszont oda a kezed is elég. Ha a kártyán van normális hűtés és hátlap is, akkor annyi a dolgod, hogy hogy megtaperolod működés közben (statikus kisülésre azért ügyelj, hazavághatja a kártyát). Ha pedig úgy gondolod, hogy nagyon fontos a hűtésük, cseréld le a gyári hőpárnákat (thermal pads) valami jobb minőségűre, ami jobban vezeti a hőt. Illetve a ház szellőzése is legyen megfelelő. Ezek után szükségtelen monitoroznod a VRM és VRAM hőmérsékletét. Mellesleg megjegyezném, a tuning után benchmark szoftverekkel csekkold a stabilitást, pl Unigine Heaven. Ugyanis a VRM ről nem kell aggódnod, hűtés alatt is tud forró lenni, de ez a dolga. A VRAM pedig alacsony hőmérséklet mellett is meghibásodhat ha túlhajtod. Onnan fogod tudni, hogy képhibákat látsz majd a teszt alatt. Lehet nem rögtön jelentkeznek, de fognak. És ha ez bekövetkezik, 100-200 MHz t vegyél vissza a VRAM ból, hogy a rendszer stabil legyen. A hőmérsékletéről pedig ekkor már nem kell aggódnod.
4/11 A kérdező kommentje:
Jelenleg @ 175 core és 1000vram van rá adva +ba (kb 6 honapja) és stabil nem tapasztaltam kifagyást, pixelhibát stb it! De azért érdekelt volna a hömerséglete! Lézeres hömeröm van de hogy mérjem meg ha nem akarom leszedni a blackpletet?
2019. aug. 11. 19:24
5/11 A kérdező kommentje:
És hány fokos igy a kártyád hogy vizes? Menyire hangos a pumpa?
2019. aug. 11. 19:26
6/11 A kérdező kommentje:
Elején +200core volt de az unigen alat kifagy ! ( játékot funmarkot birta )
2019. aug. 11. 19:28
7/11 anonim 

válasza:

Nos akkor sorban. A Core frekit jó ha húzod, ugyanis sokkal többet ér, de azon az 1050 Ti n eléggé gyors VRAM van, így azt fölösleges húzni. A lézeressel nem kell leszedned a hátlapot, mivel a hűtőpárnákkal össze van kötve a VRM, VRAM és a hátlap, így a hőmérsékletük apró eltéréssel de megegyezik. Elég ha a hátlapot csekkolod le, az leadja neked az infót. De javasolnám, hogy csak a GPU t tuningold, a VRAM nem kell. A GPU amúgy is visszafogja a sebességét. Hisz akkor lenne nagy haszna, ha hatalmas felbontással játszanál, pl 4K, de ez a kártya ezt a szintet nem üti. Azoknál a szimpla játékoknál, amelyeknél mégis, ott gyenge a VRAM használat mert a grafika sem extrém, így ez a sebesség fölösleges. Ahogyan a túlhajtása is. Nekem a GTX 1080 jelenleg 2140 Mhz Core -al és 10 Ghz VRAM al megy. Csekkoltam a VRAM tuningot, 12 Ghz t értem el úgy, hogy nem lépett fel hiba, ami nagy mák és egyben nagy javulás is (lenne...), csakhogy azzal a +2 Ghz különbséggel én csupán 3-4 FPS t kapok 100 FPS enként, ami magyarul 3-4% + FPS t jelent, és ez elenyésző. Ami meghozza a javulást, az még nálam is a GPU tuning, pedig ez hasonló VRAM al rendelkezik, de sokkal combosabb GPU val. Szóval én maradtam a GPU tuningnál, és tökéletesen működik. +10 Mhz vel már néha képhibám volt, szóval asszem ütöm a felső határt. A hőmérséklet nagyon szépen áll, ugyanis 25-30c alapjáraton és 40-45c terhelve. Tortúrán kb 60c ig megy fel. A kártya össze van kötve a CPU val, és ezeket 2db vékony radiátor hűti, egy 120 as és egy 240 es (mindkettő 27mm, ugyanis az S340 Elite házba nem nagyon fér vastagabb :S ). A proci hőmérséklete megyegyezik a videokártyával, szóval asszem elég szép kondiban vannak. Pláne hogy vízhűtéssel nem melegszik túl és nem vesz vissza az órajelekből a Thermal Throttling. A pumpa egy EKWB D5 ös, ami 4800 RPM re képes, de 1000 fölé sosem megy, ahogy a ventik sem. Legkisebb és általános fordlatszáma 800, szóval ultra halk. Mellesleg tudom, nem a legjobb ötlet, de ha a kártyádat kevésnek érzed, azt javaslom, add el, pótold ki egy kicsit, és vegyél egy minimum GTX 1060 at, de inkább RTX 2060 at, ami drágább egy nagyságrenddel, de megéri, pláne mondjuk 1080p használatra. Mindent elvinne maxon. Én ugyebár 1440p 165 Hz n tolom, és sajna a GTX 1080 kissé gyenge, tuningolva is. Egyes újabb játékoknál Ultra grafikán jó ha a 60 FPS t ütöm, ami eléggé rossz. Jövőre tervezek új gépet, ezt pedig áron alul öcsémnek adom. Mondhatni meg is veszi, meg nem is. Mert szerintem 200k nem pénz egy custom loop os gépért, amiben GTX 1080 és i7 6700K van 16GB RAM mellett, 240 GB SSD vel, 750w táppal, illetve alapvetően prémium komponensekkel (800K volt újon a gép). Én pedig mikor megépítem az újat, nem követem el ugyanezeket a hibákat, amit jelenleg. A ház gyengén szellőzik, csak jól néz ki, de ennyi... A kártya erős, de jobb lett volna az 1080 Ti, és akkor még eldöcögne 1-2 évig. Illetve még komolyabb hűtés rendszer, amivel komolyabb tuning mellett sem kell aggódnom a hőmérséklet felől. Illetve végsősoron a legnagyobb baki, K szériás Intel procihoz Z chipset es alaplapot fogok venni, nem pedig H sat, mint most (Asus H270-F Gaming), ugyanis H alaplappal nem lehet a processzort húzni. Pancser egy baklövés volt... Na szóval regényből ennyi, de a lényeg, hogy koncentrálj a GPU frekvenciára, a VRAM ot hagyd, így kevésbé fog túlmelegedni és nem vesz vissza az összes órajelből, és ha erősebb kártya kell, érdemes lenne ezt lecserélned, mert ezt jelenleg akárhogy tuningolod, a GTX 1060 szintjét sem tudná elérni sajna. Am a teljesítményét lekorlátozhatja a CPU, abból milyened van, illetve mennyi RAM? Mert ezek is fontosak, lehet nagyobb teljesítményt tudsz elérni a kártyával, ha valami mást húzol (pl CPU), vagy optimalizálsz. Illetve nem tudom SSD d vagy HDD d van, de a nyílt terepes játékoknál (GTA, stb) fontos lenne az SSD, mert a pályát állandóan be kell töltenie a kártyának, és ha HDD d van, akkor amiatt akadozhat, alacsony lehet az FPS ed.
8/11 A kérdező kommentje:
Cpu i5 7400 azt nem lehet huzni
2019. aug. 13. 00:17
9/11 A kérdező kommentje:
Még egy kérdésem lenne közben! Egy másik gépel kapcsolatba! (Rtx 2070) az van hogy pl alapbol megy kb 1800mhzn (kicsit oczva let) de ha alt tabolok akor ki ir 2000mhz coret! Ez miért van? Csak akor ha hátérbe fut valami tesztprogram! (Pl unigen ) (van hogy 2050 et is ir! (Gigabyte) power limiten álitotam (maxon van 130%)
2019. aug. 13. 00:22
10/11 A kérdező kommentje:
Jó neked! Nekem most tuning nélkül is 78fok az rtx 2070 (pedig 3 ventis) tuningal pedig (gtx 1050ti 60max
2019. aug. 13. 00:29
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!