A telefonok akkujának töltőáramköre megvèdi az akkut a túltöltèstèstől ès a túlmerülèstől?
Egy bazárosnál vettem 34 darab mobiltelefon akkut ès arra gondoltam hogy ezeket áramköröstül párhuzamosan rákötnèm egy powerban töltőáramkörère.
( Egyenkènt leteszteltem mindegyik teljesítmènye 50% felett van )
Az USB 5 V-ra akarod rákötni direktben a 4,2 V* végfeszültségű akkut, ami szakszerűtlen butaság.
Van benne védelem, aminek az a dolga 4,25 V felett lekapcsoljon, de a töltésszabályzó és a védelem két külön dolog.
A töltőkör dolga 4,2 V-ig tölteni (ez van a telefonban), ha az meghibásodna, akkor lép életbe a védelem (ez van az akkuban).
A szabályzó dolga az áramot is korlátozni egy meghatározott értéken.
Hogy te csak úgy rányomnád direktben, az ezért is szabálytalan, mert csak a power bank zárlatvédelme korlátozná az áramot, ami az akkunak lehet túl sok is.
Ilyenkor a feszültség túl gyorsan felszalad 4,25 V felé, a védelem lekapcsol, holott az akku még fel sem töltődött.
Ugyanis az akku teljes töltöttségéhez az szükséges, hogy a normális szabályzó 4,2 V feszültségen tartja, míg az akku által felvett áram kb. a kapacitás tizedrészének megfelelő értékre esik vissza.
Az általad elképzelt brutál módszer mindennek fittyet hány. Holott egy dollárért lehet kapni TP4056 töltőmodult, ami biztosít 1 a áramkorlátot és 4,2 V feszültségkorlátot, ahogy illik.
*Ma már vannak 4,3-4,4 V-ra tölthető akkuk is, ott értelemszerűen a védelem is feljebb kapcsol.
Vagyis 1 A áramkorlátot és 4,2 V feszültségkorlátot, ahogy illik (elütés).
Meg le is kapcsolja a töltést, 100 mA értéken, miután visszaesett az áram.
"( Egyenkènt leteszteltem mindegyik teljesítmènye 50% felett van )"
Milyen teljesítményről beszélsz (W)?
Vagy feszültséget mértél (V)?
Valami itt nagyon nem kerek.
Telefonnal nèztem mindegyik akku áramkörère rákötöttem egy powebank töltőáramkörèt maj feltöltöttem. Lemerítettem az èn telefonom ès kikapcsolt állapotban feltöltöttem vele, aztán megnèztem hogy hány százalèkig töltötte fel a telefont. Elosztottam 100-az a telefonomban lèvő akku kapacitását így kijött hogy 1 százalèk hám mAh ès azt vetettem össze azzal hogy mi van a vett akkukra írva.
A poverbank áramköre a belső akkuk felè azthiszem 3,6 vagy 3,7V-ot ad le.
Azt hittem, hogy a Gyakori oldalon is már többször tapasztalt brutál "töltésről" van szó, de akkor mégsem.
3,7 V csak a névleges / átlagos feszültség.
A power bank is 4,2 V-ra tölt, ahogy kell (vagy ld. a * fentebb).
A párhuzamos cellákon a feszültség nyilván azonos, lehet többet is kötni, legfeljebb lassabban töltődik fel.
A párhuzamos ágakon a töltőáram eloszlik, egyforma cellák estén nagyjából egyformán.
Különféle belső ellenállású celláknál nem tudhatod az eloszlást.
Így nem lehet kapacitást mérni, kedves kérdező.
Ha powerbank árámkörre kötöd az akkut, akkor a powerbank felkonvertáló funkcióján is van veszteség és a vele töltött telefon töltésvezérlőjén is. Emellett a telefonnak fogyasztása is van, amit töltés közben a töltőáramból von el. Ez is veszteségként látszik annál a számítási módszernél, amit írtál.
Még összehasonlításnak sem teljesen tökéletes két akku esetén, mert a telefon fogyasztása nem állandó. 34 akku esetén (ha azok ténylegesen egyformák is) 34 különböző érték jöhet így ki.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!