Telefon alkatrészenként?
Láttam pár cikket arról hogy egyesek saját maguknak raknak össze telefonokat összeszedett alkatrészekből és elkezdem kicsit gondolkodni.
Azt vettem észre, hogy külföldrőll(pl aliexpress) rendelt telefon alkatrészek(gondolom nagyrészt utángyártott) esetében az ár a gyári alkatrészek töredéke. Egy kis keresgéléshez kezdtem ész összenéztem egy Zenfone 5 (nem tudom mennyire reprezentáns a dolog csak példának) alkatrészeit, és az összes együtt ilyenekből ránézésre 150 USD alatti összegre jött ki.
Ugyanakkor külföldről egy ilyen az 350 USD alatt nem jön ki(és ott a nagy összegre már jön a vám + áfa stb) ami körülbelül a hazai viszonyoknak megfelelő.
Én kalkulálok el nagyon valamit? Esetleg más is lát ilyesmi jelenséget? Nyilván egy ilyen helyileg összerakott esetben garancia nincs, de ugyanakkor ez az árkülönbség mindenképp érdekes.
És se gari, se semmi rá. Ha elszaródik dobhatod ki. Ja, plusz kelleni fognak szerszámok is, és nem kis elektronikai tudás, kézügyesség, és mobiltelefon szervizes tudás.
Ezek után ha még mindig olcsóbb lelked rajta, de mezei ismeretekkel nem lesz üzem képes.
A pédában hozott telefont a viszonylag kényelmes szerelhetősége miatt hoztam (meg lehet úszni a ragasztgatást), a garanciánál meg, a különbségből kijön pár javítás.
Tehát a hátulütő csak a munka+gari?
Kérdező: ez ne vedd személyeskedésnek, de hátulütője a szaktudás hiánya.
Ha mobiltelefon szervizes vagy, aki sok évnyi tapasztalattal rendelkezik, akkor még látok rá esélyt, hogy össze tudd dobni, de anélkül már nem (de tőlük sem látok ilyent).
Úgyhogy elméletben hiába szép és jó lenne, de gyakorlatban inkább felejtős - arról nem is beszélve, hogy ha össze is dobod az okostelefont, hogyan rakod fel rá a mobil OS-t?
Ez nem olyan, mint egy PC összerakása, bár az, nem egy embernek is problémás, nemhogy mint egy okostelefon.
Emiatt is mondom, inkább kerülendő ez.
(aki meg csípőből vágná, ő nem hinném, hogy megosztaná az információt, pont itt, a gyk.hu-n).
Asust raktam már össze nulláról párszor (Rendetlenkedő zenfone2-t)
És lényegében csak azt tartom furának hogy pl pont PC/laptop alkatrészek esetében nem láttam ilyen különbséget, (sajnos) akkor telefonoknál érdekes...
Ha már raktál így össze, akkor én kérek elnézést.
PC/laptop-nál azért is másabb, mert azt, sokkal könnyebb összerakni (jó, az adott PC-től is függ ez).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!