Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Mobiltelefonok » Esténként szeretném tölteni a...

Esténként szeretném tölteni a telefonomat de nem szeretném, hogy folyamatosan 99-100%-ra legyen töltve, ezzel is csökkentve az élettartamát, milyen app vagy megoldás van erre, hogy leállítsa a töltés 90-95%-nál?

Figyelt kérdés

2018. aug. 26. 20:11
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

10: fájt a találat mi? Nevetséges vagy.

Elárultad magad, nyilván nem vagy akkus szakember, de semmilyen szakember, hiszen akkor nem beszélnél ekkora ostobaságokat.

2018. aug. 28. 11:05
 12/15 anonim ***** válasza:

Nézd, én sem állítom, hogy nincs olyan töltési, kisütési mód, ami az akku élettartamát tekintve ideálisabb. Kérdés, hogy mi a cél. Az akku kímélése mindenáron, vagy egy kényelmes, komfortos készülékhasználat. Nem azért van a telefon, hogy kíméljük, hanem hogy minket szolgáljanak a képességei.

Arról viszonylag egységes az álláspont, hogy a hosszas tároláshoz a kb 60%-os töltöttség az ideális. Akkor megtehetnénk, hogy mondjuk 50%-nál töltőre tesszük és 70-nél levesszük. Kibírna az akku vagy 4 évet. De minek, ha max. 2 év után már a többség úgyis lecseréli. Annyit meg kibír úgyis, ha nem foglalkozik hókuszpókuszokkal.

Szakértelemről beszélsz. A telefon tervezői talán nem szakemberek? Jobban kell-e értenie a felhasználónak az akkukhoz, mint a gyártónak?

Igények ütköznek és az eredmény mindig egy kompromisszum. Egyik igény a hosszú akkuidő. A másik a hosszú élettartam. Ezekből alakul ki végül, hogyan állítják be a töltést. Lehet növelni az élettartamot, de akkor rövidül az akkuidő és ezzel a felhasználói élmény. Lehet dönteni.

2018. aug. 28. 11:50
 13/15 anonim ***** válasza:

Igencsak furcsán érvelsz. A LED-es LCD TV-k tervezői talán nem szakemberek?

Akkor miért égnek szénné benne a LED-ek pár év után és miért javítom naponta ezeket a szervizemben?

A mérnökök "kiváló" munkájából élek évtizedek óta, úgyhogy talán nem pont nekem kellene ezt megmagyarázni.

Ráadásul nem is érted, miről van szó, arányokat sem érzékeled.

Laikusok kedvéért százalékokban szoktak beszélni, miközben ez konkrétabban a feszültségről szól.

Vegyünk példának egy 4,2 V-ig tölthető akkut. Ha én ezt 4,1 vagy 4,0 V-ig töltöm, az már kíméli az elektródákat. Ezért nem is ajánlatos feltöltve tárolni, mert a határfeszültség veszi igénybe, amit alacsony önkisülése folytán elég sokáig képes megtartani, emiatt öregszik gyorsabban az anyaga, ami a belsőellenállás lassú növekedéséhez vezet.

Ehhez képest sokkal kevésbé káros a lemerítés, pláne miután túlmerítés nem is lehetséges.

Ezt sem értik sokan, az akkuba integrált védelmek pontosan 2,5 V alsó küszöbértéken szakítják meg az áramkört. Csakhogy ez nem jelent 2,5 V-ra merítést.

Mert azt már nem látják az emberek (nem mérték még terhelés közben, mint én is például), hogy a relatív nagy terhelőáram és belső ellenállás miatt szépen beesik 2,5 V alá, védelem lekapcsol, majd az akku feszültsége visszamászik 3 V körüli értékre.

Tehát baromira nincs túlmerítve, csak már nem bírja a terhelést, nincs "ereje".

Csakhogy a cella károsodása szempontjából az üresjárási feszültség számít.

Ha tárolás közben, szép lassan lemerül 2,5 V alá, az baj.

De amint fentebb vázoltam, az még nem túlmerülés, nem kártékony.

Tehát ebben a túlmerítés dologban van egy kis mítosz is, de a végfeszültségen tartás egyértelműen problémás. Természetesen a töltés leáll, amikor kell, de attól még a végfeszültség adott, az akku pedig attól öregszik, hogy fullon van.

Azt pedig mindenkire rá kellene bízni, hogy a saját értékeit mennyire akarja megbecsülni, vagy épp a használati szokásainak mi felel meg. Ezt már döntse el mindenki maga!

2018. aug. 28. 12:40
 14/15 anonim ***** válasza:
Kíváncsiságból letöltöttem a progit, müxik.
2018. aug. 28. 17:42
 15/15 anonim ***** válasza:
Vazze, egy-masfel ev minimum mire erzed a kulonbseget. Akkor meg 20e max egy akku, kicseréled magadnak oszt annyi...
2018. aug. 29. 23:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!