Mennyire változtatta meg az életeteket az okostelefon elterjedése?
Látom a jó és rossz oldalát is.
Csak telefonálásra, e-mail-ek írására-olvasására használom.
Jó, hogy értesülök fontos levelekről. Jó, hogy értesülök pl. meteorológiai riasztásról és egyéb hírekről.
Rossz, mert elvonja a figyelmet a jelentől (különösen annak aki egész nap azzal foglalkozik), rossz, mert ha rezeg, elvonja már azáltal is a figyelmet hogy arra gondolok: "kitől jöhetett üzenet", "mi történhetett".
Rossz, mert munkaidőn kívül is lehetőségem van munkahelyi e-mail-eket olvasni (mondjuk ezen lehet változtatni).
Hihetetlenül sok tudása van és sok előnye de sajnos hátránya is. :-(
30 éves vagyok, kb. 3 éve van okos telefonom. És ahhoz képest, hogy mennyire rövid idő ez ahhoz képest, amíg nem volt, a hatása elég komoly. Előtte is neteztem persze, de az egy külön időtöltés volt: Leülsz a géphez (először asztali, utána laptop, bár most is van mindkettő), és számítógépezel. Sőt, mikor még nem volt otthon net, akkor internetkávézóba, vagy a könyvtárba jártunk netezni, sokszor előre elterveztem, mit akarok/kell majd megnéznem, el tudod ezt képzelni?😊
Ami nagy különbség, hogy amíg nem telefonon neteztem -legalábbis én- nem csináltam mást, mint most gyakran, pl. közben megy a tv, főzök vagy akármi, más volt, mint most, hogy bármikor ott a telefon a kezed ügyében. Nekem is sokszor úgy kell magamat fegyelmezni, hogy ha van 5 szabad percem, akkor ne a telefont vegyem automatikusan kézbe.
És még így sem mondanám magam függőnek, bár tény, hogy sokszor unaloműzésként telefonozok(pl.mikor egyedül vagyok), de ha nem nézek rá félnapig, akkor se zuhanok össze. Viszont kétségtelen, hogy a mindennapi élet részévé vált nagyon komolyan, és észnél kell lenni, hogy ne essen túlzásokba az ember. Nálunk pl.íratlan szabály, hogy ha bármit csinálunk közösen (családdal, vagy barátokkal valami program), otthon eszünk, vagy ha beülünk valahova, akkor nincs telefonozás.
Viszont ami pozitívum, hogy sokkal többet olvasok rajta (e-könyvek, ráadásul angolul, szóval a hanyatló nyelvtudásom most megint javulóban).
Megkönnyitette az életem egyes részeit.
Korábban: walkmann később mp3 lejátszó a zsebben, telefonkártya vagy aprópénz az utcai telefonokhoz később "buta telefon", modem és kábeltv otthon.
Jelenleg: 1 "okos telefon" amit telefonálásra, zenehallgatásra és internet megosztásra használok.
Viszont azt nem tudnám elképzelni, hogy én egész nap egy maroknyi képernyőt bámuljak és nyomkodjak.
Itthon leteszem az asztalra és megosztom rajta a netet. Laptopról meg netezek. Útközben meg elinditok egy playlistet és végig szól a zene fülessel. Ha csörög felveszem, ha én akarok telefonálni akkor tárcsázok. Ennyi.
Az üzeneteken sem aggódok, hogy jajj most ki irt?
E-maileket is max heti egyszer nézem át azt is laptopról.
Ha sürgős akkor hivjon fel. Ha nem sürgős akkor ráér mig hazaérek. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!