Ti mennyire hagyatkoztok a telefonotokra?
Ha tegyük fel eltévedtek egy ismeretlen helyen, a telefonotok segítségével tájékozódtok, vagy embereket kérdezgettek merre kell menni? Ha valamit sűrgősen közölni kell valakivel, (mondjuk lemondani egy találkozót, vagy áttenni más időpontra) a telefonotokat használjátok? Ha igen, anélkül, hogy oldanátok meg? Személyesen odamennétek? Vezetékesen hívnátok? Szerintetek mennyire hasznosak a telefonok? (Igen, sokak szerint hasznosak, de kíváncsi vagyok a véleményekre. :D) Mire használjátok még a telefonotokat híváson kívül? Van itt olyan, aki már gépet se használ, mert egy okostelefon kielégíti minden igényét? Ha szerintetek ehhez még korán van, (és azt mondjátok a telefonok azért még nem tudnak ennyit) mik azok, amiket ha tudna egy telefon (de most még nem tud), elgondolkoznátok azon, hogy csak azt használjátok. Szerintetek egy gyereknek hány éves kortól kellene telefont használnia? Mik a telefon negatív oldalai? Van itt olyan aki nem is használ okostelefont (hanem olyan régebbi fajtát amin az alap dolgokat tudja)? Ha van, miért használtok olyat? Váltanátok? Fogtok? Vagy eszetekbe sem jut?
Sok lett a kérdés a végére.. :D De a témával kapcsolatban ezek mind felmerültek bennem.
Köszönöm a válaszokat előre is! :D (persze nem feltétlenül az összes kérdésre.. :DD)
Hasznosnak tartom, kényelmes, de néha kicsit sok.
Pl. többet hívogatnak munkaidőn kívül is munkával kapcsolatban, és mivel az ember szinte bárhol, bármikor meg tudja nézni az e-mail-jeit, így sokszor munkaidőn kívül is érkeznek e-mail-ek, amikre azonnali választ várnak.
Ha ismeretlen helyen vagyok és útbaigazítás kell, szerintem ezerszer gyorsabb rögtön leszólítani valakit, mint a telefont böngészni.
Ha le kell mondani egy találkozót, azt nyilván telefonon teszem meg, hiszen nem érek rá odamenni személyesen. Amíg nem volt mobil, addig is meg lehetett ezt oldani a vezetékessel.
Gép nekem elengedhetetlen. Ezerszer gyorsabban lehet írni, e-maileket írni. Magánszemélyként nem biztos, de munkában mindenképp. Nem mindegy, hogy hogyan van megírva, megformázva egy levél. Gépen szebb és gyorsabb is, tíz ujjas vakírással gépelek. Telefonon nem lehet ilyen gyorsan. Na meg nagyobb anyagokat, táblázatokat is jobb gépen nézni, mint egy kis telefon kijelzőn. Pláne még dolgozni is vele.
Nekem az nem tetszik, hogy sokan állandóan a telefonjukat nyomkodják, még akkor is ha társaságban vannak.
Pár éve nyaraltam olyan helyén a világnak, ahol nem igazán van net, lehet vásárolni net jegyeket korlátozott időre, de az sem működik rendesen. Annyira jó volt. Két hétig nem neteztem, nem is vittem magammal a telefonomat sehova sem, úgyhogy nem is telefonáltam. Teljesen felszabadultam :)
Határozottan hasznos, megkönnyíti a mindennapi életemet.
Belföldön mobilnetet használok (ha valahol van ingyenes, nyilvános Wi-Fi, akkor azt), e-mailekhez, tájékozódáshoz mindig jól jön. Továbbá egy állandó jellegű kapcsolattartási felületet biztosít ismerősökkel/barátokkal (ha meg nem szeretném, hogy zavarjanak, kikapcsolom az értesítéseket).
Egyetemen vagyok, az órarendemet pl. ki sem szoktam nyomtatni, félév elején csak az elektronikus rendszerükben tároltat használom, hogy odataláljak az óráimra. Ha bármi változás van (teremváltozás, elmaradt óra, stb.), arról nap közben azonnal értesülök így.
Interneten kívül (számomra) a legfontosabb funkciója a naptár. Minden találkozót, fontos eseményt feljegyzek, amiről a telefon emlékeztet is.
Negatívum, hogy sajnos gyakran kapom magam azon, hogy pótcselekvésként használom, vagy túlságosan belemerülök adott fórumok olvasgatásába. Viszont ha valakivel beszélgetek, vagy más dolgom van közben, nem fordul elő, hogy mellette a telefonnal foglalom el magam, az ilyesmit kifejezetten bunkóságnak tartom. Sokan ez utóbbi esetében sem teszik félre a telefont.
Viszonylag gyakran megfordulok külföldön is, ahol nem fizetek elő mobilnetre külön. Ha nincs Wi-Fi, nincs internet sem. Tájékozódásra szívesebben is kérdezek meg embereket ilyen helyzetben.
Találkozók megbeszélésére/lemondására természetesen telefont használok, ha az illető eleve nincs a közelemben. De ez régen is így volt.
Egy számítógépet viszont (számomra) biztos, hogy nem fog helyettesíteni egy telefon teljes mértékben. Azért van az a mérethatár telefonoknál, amivel még kényelmes hordozni/telefonálni, ennél fogva a kijelző is marad ilyen pici. Az én telefonom már így is hatalmasnak számít (5,5"), ennél nagyobb nem kell. Normális szövegszerkesztéshez, prezentációkhoz, szerkesztéshez, programozáshoz, olvasáshoz, szórakozáshoz (játék, film, stb.) ez nem elég. Egérrel (illetve adott esetben digitalizáló táblával) sokkal precízebben lehet dolgozni, mint érintőképernyőn az ujjunkkal. Okostelefonokból jelenleg nem is lehet hardveresen olyan erős szerkezetet kihozni, mint egy asztali gép. Tehát nem is gondolkoznék el rajta, hogy csak telefont használjak mindenre.
1. Eltévedésnél attól függ a döntésem, hogy mit keresek. Ha mondjuk Egerben a várat, akkor azt mindenki meg tudja mutatni hol van. De ha mondjuk Csepelen keresek egy lakatos sufni céget, akkor oda kell a telefon.
Alapvetően viszont nem tévedek el mert előre megnézem gépen/telefonon, hova is megyek. Ráadásul telefonban ott a gps, offline térkép, de akár online is. Gyakorlatilag azonnal meg tudja mondani hol vagyok, látom hova menjek, stb.
Ráadásul alapból nem szeretek embereket megszólítani. Egyrészt sokan úgy csinálnak mintha kéregetni akarnék és mennek tovább. Másrészt ismerősöm is odament 2 sráchoz este, hogy honnan indul a busz, azt mondták megmutatják...útközben meg leütötték, kitört több foga, amiket újra kellett építeni, mindezt egy pár ezer forintos telefon miatt.
2. Találkozó lemondására természetesen a telefon a leggyorsabb és legjobb módszer. Egyrészt mindenkinek kéznél van, másrészt maga a gesztus is megvan, hogy személyesen hívod fel az illetőt. Ha nem olyan sürgős akkor ott az e-mail, facebook, stb. De munkámból kifolyólag párhuzamosan szoktam, telefonálok is, megbeszélem mit hogy, és az alapján írom a mailt is.
Vezetékesen meg miért telefonálgatnék, mikor szinte senkinek nincs és nem is olyan kényelmes? Okostelefonon azonnal elmentem a számot, vissza tudom hívni, stb. És még olcsóbb is.
3. Sok mindenre használom, gépet viszont nem vált ki. Rengeteg, napi 10-50 e-mailt írok, terveket nézek át, egész nap CAD programok, Office, böngészés árak és cégek után, stb. Ehhez kell a gép. Vagy használok olyan programokat amihez teljesítmény sem mellékes.
4. Manapság nem korlátoznám a gyerek telefon használatát, de mondjuk általános iskolában simán elég lenne nekik egy alap amin telefonálni tudnak ha valami van.
5. Akkor tudná kiváltani a telefon a gépet, ha gépként tudnám kezelni. lenne mondjuk egy dokkoló, amihez csatlakoznak a perifériák, monitor, hang, stb. Igazából az egész megoldható lenne vezetékek nélkül, csak letenném a telefont, töltődne is, és használhatnám egész nap mint számítógép.
Szerintem is nagyon hasznos dolog. Ha megyek valami ismeretlen helyre, akár cégi autóval, akkor nagyon jó, hogy állandóan ott van egy GPS a zsebemben, ami mindig használatra kész. Ha valami kérdésre keresek választ, akkor a gyári böngészőt szoktam használni. Nem mondom, hogy ki nem bírnám nélküle, de nagyon jó, hogy van.
Ezen kívül fényképezésre is előszeretettel használom. Egy tükörreflexes gépet nem helyettesít, az az előnye viszont megvan, hogy nagyon gyorsan használatba helyezhető, és elfér a zsebedben. És a képek, vagy videók minősége egyáltalán nem szégyellni való, még nagyképernyőn sem.
Mivel szeretek sétálni, gyakran hallgatok közben zenét telefonról, természetesen fülhallgatóval. A naptárat és a jegyzet funkciót is gyakran használom. Ha valamit gyorsan ki kell számolnom, jó, hogy nem kell egy számológépet magamnál hordanom.
Mailek írására és olvasására is használom, ha kell. Szerintem tökéletesen alkalmas rá.
Mivel van rajta Office, kiváncsiságból megpróbáltam, alkalmas-e írásra, vagy prezentáció készítésére. Igen, alkalmas, ha nincs más megoldás. De azért egy gépen sokkal kényelmesebben, gyorsabban lehet az Office-val dolgozni. Picit hiányzik a normális méretű billentyüzet, és az egér. És a képernyő is kicsi hozzá. Ugyanez a helyzet videó editálásával. Pár felsőkategóriás telefon hardverileg képes lenne rá. Szintén kiváncsiságból megpróbáltam FHD videót szerkeszteni, lassítani, gyorsítani, pár efektet rárakni. A telefon megbírkózott vele, de sokkal gyorsabban, kényelmesebben lehet videót szerkeszteni egy asztali gépen, vagy notebookon. A játékot szintén csak próbáltam (Real Racing 3). Alkalmas rá minden további nélkül. De itt is elvesz az élményből a viszonylag kis képernyő, és a billentyűzet, vagy kontroller hiánya.
Nem hiszem, hogy teljesen le fogják váltani az okostelefonok az asztali számítógépeket/notebookokat, de vészhelyzetben szinte mindenre alkalmasak, amire egy asztali gép. Csak lassabban, és kényelmetlenebbül lehet velük dolgozni. Ha viszont meg akarok nézni valamit neten, nem érdemes bekapcsolni a számítógépet, sokkal egyszerübbnek találom megnézni azt telefonon.
Vannak viszont próbálkozások, pl a HP Elite X3, ami egy telefon, de van hozzá egy dokkoló, amihez csatlakoztathatsz képernyőt, billentyűzetet, egeret, és még van egypár portja. Ha a dokkolóra rádugod a telefont, akkor egy teljes értékű számítógépes kezelőfelületen dolgozhatsz normális egérrel, billentyűzettel. Írhatsz, készíthetsz prezentációt kényelmesen, és ha elmész valahova, akkor minden adatod ott lesz a zsebedben. Látok benne fantáziát, ha valakinek nem játékra, vagy nagyon igényes munkákra kell gép.
Ha valamelyik gyártó létrehozna egy erős, vékony 6 colos telefont egy billentyűzettel, ami elfér a zsebben és nagyobb méretű (mondjuk összehajthatós vékony), és egy egeret, ami szintén vékony, vagy legaláb egy egérpad lenne a billentyűzeten, akkor az a termék érdekelne. És persze a kezelőfelület is lehetne váltható telefonos és "notebookos" között.
Van pár tablet ami megfelel a fentebbi elvárásoknak, de túl nagy ahhoz, hogy elférjen egy zsebben...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!