Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Mobiltelefonok » Az függ-e a kábeltől, vagy...

Az függ-e a kábeltől, vagy csak az adaptertől, hogy hány amperrel és volttal tölti az akkumulátort?

Figyelt kérdés

Új töltő kábelt veszek iPhoneomhoz, és láttam, hogy vannak ezek a fast charge kábelek, amelyek az 1A áramerősség helyett 2,1A-rel tölti a készüléket. (Mellesleg az Apple régóta alakalmazza ezt a fast charge teknikát az iPadeknél.

Igaz, hogy az én iPhone 5S-emet nem lehet magasabb erősséggel tölteni, de gondolkodóba estem, hogy egyáltalán minek írja rá a kábel gyártó (WSKEN), hogy fast charge supported, ha az adapteren múlik valójában, hogy mennyi áramot ad? Emellett, olvastam rémhíreket, miszerint ha erősebb árammal töltök, mint a készülék által támogatott, akkor azzal kárt teszek az akkumulátorban. Régebben egy Samsung adaptert használtam, ami elvileg 2A-rel töltött, HABÁR a kábel akkor nem is támogatta a fast chargeot. Tudna valaki választ adni a témában? :)

2017. jan. 29. 16:44
 1/8 anonim ***** válasza:
32%
2017. jan. 29. 16:57
 2/8 anonim ***** válasza:
Igen, függ! A túl hosszú, vagy ( és) túl vékony ( gagyi) kábeleknek nagy az ellenállása, így befolyásolják az átfolyó áramot. Ezért nem szabad a kényelem miatt, hosszabb, és csak adatátvitelre készült kábelt, akkutöltésre használni. Ajánlom figyelmedbe az OHM törvényt. Ez egy "egyszerű" összefüggés az áram, a feszültség és az ellenállás között.
2017. jan. 29. 16:59
 3/8 A kérdező kommentje:

Tisztelt kommentelő,

a válaszának semmi köze a kérdésemhez, én nem az amper fogalmára vagy élettani hatásaira kérdeztem rá.

Azért köszönöm, hogy lenézve engem átlinkeli a hetedikes fizikaóra tananyagát.

2017. jan. 29. 17:04
 4/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a második kommentet, tehát ha jól értem, akkor nem minden kábel képes az adapterből származó erősebb áram továbbítására, de vannak "certified" példányok.

De akkor 1A-es adapter mellé gondolom nincs értelme 2,1A-és kábelt venni.

2017. jan. 29. 17:07
 5/8 anonim ***** válasza:
Igen, így van. Az akku töltésre használatos USB kábelek általában rövidek (cca 60 cm), és vastagok. Sokan ez adat miatt használnak nem megfelelő töltőkábelt, mert ezzel nem igazán lehet az ágyban fekve tölteni is meg játszani is. Az adott készülékhez a gyári tartozék kiválóan megfelel, akár 2x es töltőáram elviselésére is. ( 3-4 A)
2017. jan. 29. 17:36
 6/8 anonim ***** válasza:
32%

"a válaszának semmi köze a kérdésemhez"

De igen, tökéletesen megválaszolja a kérdésedet. Az, hogy nem tudod értelmezni, nem az én bajom.

2017. jan. 29. 17:48
 7/8 A kérdező kommentje:
Most fizika tanár létedre biztosan nagy büszkeséggel tölt el, hogy te kiszűröd a megfejtést abból is amit küldtél, de légszives ne játszd itt az atyaúristent, nem a fizika faktodnak tartasz órát. Köszönöm annak a kommentelőnek, aki normális választ adott, magyarázó célzattal, nem pedig azzal a szándékkal, hogy a tanári diplomáját lobogtassa.
2017. jan. 29. 20:06
 8/8 Ypszilon1980 ***** válasza:

Igen, a kábeltől függ ez. Olcsó, lapos meg mindenféle tekergethető kábel az nem tölt olyan gyorsan.

Én úgy tudom, hogy alapvetően minden telefon úgy van megcsinálva, hogy a töltőáram maximum annyi lehet, amennyit a telefon enged felvenni, tehát az adapter lehet nagyobb, nem tesz kárt benne. Abból lehet gond, hogy a kábel nem enged akkora áramot, de a telefon felvenné, az adapter meg képes rá, akkor megsérülhet a kábel, akár rövidzárat is okozhat.

A másik gond az az szokott lenni, hogy az adapter nem megfelelő kapcs. üzemű tápos és így nem lesz stabil a feszültség, ingadozik, amire mondjuk egy Iphone nagyon érzékeny.

2017. jan. 29. 21:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!