A rendőrségnek / rendőrnek van joga mobil eszközök átkutatására?
Csak birosagi felhatalmazással.
Egyébként ha nem oldod fel mit tud csinálni? Megver? Akkor ő bukott a rendőrségből.
Egyszer Tescoba menet félreállítottak, átkutatták az egész kocsit, ruházatot, kipakoltattak mindent, és végigtúrták a telefonjainkat is. Híváslista, üzenetek, és megnyitották a galériát is.
Majd mikor megmertük kérdezni, hogy ez mi, kaptunk egy "nem tartozik ránk" választ, visszaadták a cuccainkat, és elmentek.
És komolyan, mit tudsz tenni ez ellen? Persze, tudod mikor rúgják ki az ilyen miatt, vagy tesznek akár mit is.
Az a helyzet hogy amikor én egy helyen parkoltam és 3 polgárőr vagy mi kötözködött velem hogy rendőrt hív meg feljelent meg nem tudom mi, akkor mondtam hogy én nem vagyok a főnöke, ne én mondjam meg mit csináljon, talán ennyi önállóság szorulhatott volna belé.
Jött járőrkocsi száguldva, hogy rendőri erősítést kértek, kipattan 2 rendőr, és köszönés helyett, "Gyüjjön mán ide!" formátumban megfogalmazva kért arra, hogy az autóm mellől fáradjak közelebb hozzá.
A "Jó estét önöknek is, miben segíthetek?" válaszomat kissé morcos tekintettel fogadták, de azért annyit sikerült összerakni az egyiknek, hogy "Tudja-e hogy most miért fogom megbüntetni?".
Gondolom nem számított arra a válaszra hogy "Szerintem ma és itt semmiért, de nem akarom lelőni a poént."
Azért igyekeztek valahogy megfogalmazni hivatalosnak tűnő kifejezésekkel átszőtt mondatok segítségével azt, hogy én akadályozom a forgalmat, egy parkoló előtt állok aminek a forgalmát akadályozom, közel a sarokhoz, tűzcsaphoz, és különben is, stb. Én pedig bebizonyítottam hogy egyik sem igaz, sőt, a rendőrautó parkol szabálytalanul, holott semmi okuk erre, valamint a polgárőröknek sincs semmi indoka a járdán tárolni a járművüket. Ez annyira hatott, hogy ennél a pontnál elkérték a személyes és az autó okmányokat, majd lecsekkolták rádión, ezután számomra is meglepő módon egy kumma szó nélkül visszaadták, és a kocsiba beültek. Én is az enyémbe, elhajtottam, míg ők ott várakoztak, majd egy sarokkal később látom hogy száguld egy rendőrkocsi villogóval. Amúgy is kanyarodnom kellett, gyorsan befordultam hogy utat engedjek. Én csodálkoztam a legjobban, mikor jöttek utánam és levillogtak. Megállok, az egyik rendőr ott termett a kocsi mellett és szó nélkül nyújtja felém a szondát a letekert ablakon keresztül. Vigyorogva megfújtam, megnézte, és ahogy eddig se szólt egy szót, ugyanúgy otthagyott.
Az a helyzet hogy jogilag elég rendesen kötik őket a szabályok, az nem fér bele hogy belenézegessenek a telefonodba.
Az ilyen esethez ahogyan előttem is írták, végzés kell, ugyanis itt személyes adatokról van szó.
USA béli példa, ott a mobilokon lévő adatok kiadására kötelezte volna a bíróság a szolgáltatót (mert a user nem akarta magától), és még ott se tudták elérni hogy a bizalmas ügyféladat kikerüljön a rendszerükből, pedig valami bűnözők elleni bizonyíték lett volna belőle ha összejön. De nem lett.
"Majd mikor megmertük kérdezni, hogy ez mi, kaptunk egy "nem tartozik ránk" választ,"
Ez van amikor nem ismered a jogaid.
Igen. És szerintem a legtöbb ember nincs tisztában a jogaival. A rendőröknek viszont kötelező. Ezt kihasználni pedig undorító mocskos dolog.
Kb. este 10 volt, 3-an voltunk, és 4 rendőr. Kb. két éve történt, akkor voltunk nagyjából 18-19 évesek.
Most odaszólunk, hogy ehhez meg ahhoz nincs joga, akkor ő meg arra hivatkozik, hogy ő a rendőr, jobban tudja.
És honnan tudjuk, hogy nincs igaza? Mivel alapesetben azt feltételezném egy rendőrről, hogy nem hazudik. Érted itt a gubancot.
Nem nekem kell tisztában lennem azzal, hogy egy rendőr mit csinálhat, hanem neki nem szabadna ezt kihasználnia.
" neki nem szabadna ezt kihasználnia."
A szolgálunk és védünk nincs kirészletezve hogy mit és kit szolgálnak és védenek. Adott esetben nem téged. ezzel illik tisztában lenni.
Egy kalapáccsal szemben a szögnek ne legyenek illúziói.
Jogod van ismerned a jogaid. Ez olyan mintha nem akarnád tudni hol van a kijárat az égő házból, vagy a mentőcsónak a süllyedő hajón, mert majd úgyis udvariasan útbaigazít valaki ha látja rajtad hogy rossz irányba mész.
Lehet hogy a rendőr sem szándékosan akar rosszat, hanem pl. téved.
Szintén parkolás, rátették a rendőrségi értesítést hogy távolítsam el a járművet és feljelentett. Egy kollégám hívott aki látta és mondta hogy hülye vagyok, mert ott mindenkit megbüntetnek, nem szabad oda állni. Ami bosszantott hogy ha az asszony áll oda és megbüntetik, ő nem is mert volna nekem se szólni, hanem sutyiba befizeti hogy ne is tudjak a bakiról.
Mindegy. Mobillal lefotóztam a kocsit, a helyszínt, bementem az amúgy pár sarokkal odébb lévő rendőrségre. Ügyeletes tiszt útba igazít. A járőrök parancsnokának mutatom a képet. Nem is kérdez, szól a rádióba, bekéret két embert, tőlem pedig kérdi hogy tudok-e várni míg megérkeznek. Megvártam, bejönnek, mondja nekik hogy mi volt ezzel a büntetéssel? Azok megnézik, majd elnézéskérések közepette közlik hogy tévedés volt, a cédulát tépjem el. Viszlát.
Nem ennék rá kefét hogy tényleg baki, de ebből a szempontból lényegtelen.
Ha te nem tudod mit szabad és mit nem, akkor honnan tudod hogy hol a határ és melyik oldalán is vagy éppen és ha ütik a fejed az jogos vagy sem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!