GSM boltban vettem telefont. Ma kaptam egy idézést a rendőrségtől. Érdeklődésemre elmondták, hogy lopott készüléket vettem, azt is vigyem magammal. Lefoglalhatja-e a rendőrség, ha kereskedőtől vettem, s a Ptk 118. § alapján tulajdonosává váltam?
A jog teljesen egyértelműen rendelkezik erről.
Hiába volt, hogy a fizettél és birtokodba került a tárgy, ez (min utólag kiderült) nem volt legális, így mint ilyen tranzakció (szerződés) utólag semmisnek számít (a tiedénél előbb létre jött és legális eredeti tulaj bírtok joga áll helyre). Szóval igen bármennyire is nem tetszik az új tulajnak (azaz neked) a készülék vissza fog kerülni a régi tulajdonoshoz. Ha az események tudatában meg akarnád tartani azzal bűncselekményt valósítasz meg hiszen az eszköz nem az eredeti tulaj akaratából került hozzád és nem is kapott az eredeti tulaj ellenértéket.
Te mindössze annyit tehetsz, hogy a boltostól visszaigényled a vételi összeget (amiért persze ha jól sejtem nem kapsz ilyen készüléket legálisan). Ha tud akkor inkább fizet ha nem akkor feljelentést kell tenned és peres út vár rád.
5-ös: jókat írtál, de a kérdező csak akkor tehet feljelentést, ha bizonyítani tudja, hogy a gsmbolt tudta, hogy lopott telefont ad el neki.
Így viszont marad(hat) a polgári per, a gyakorlat viszont azt mutatja, hogy a bolt mindenkit kártalanítani fog - emiatt a bírósági szakaszban nem fog elmarasztaló ítélet születni.
Most engem mindenki lepontozott 0%-ra? Miért? Amit írtam, helytálló. Az, hogy nem örültök neki, más tészta. Idióták...
Örülök, hogy jól végződött az eset, a GSM bolt is korrekt volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!