Xperia Z vagy Nexus 4?
a Z fakó kijelző,a nexus 4 idétlen gombelhelyezés /kijelzőn van/ ezt ki küszöbölve vettem én optimus G-t.
de a kettő közül én a nexust választanám.
Túl nagy külömbség nincs a két készülék között,processzor ugyanolyan.Az Xperia z-nek nagyobb a felbontása,meg a kamerája is jobb,és 0,3 inchel nagyobb is.A Nexus 4-be nem tudsz tenni memoriakártyát mig az Xperia Z-be igen.Viszont azt is figyelembe kell venni,hogy a Nexus 4 a Google-é és ennek köszönhetöen valoszinüleg hamarabb és tovább kapja az Android frissitéseket.És a Nexus 4 olcsóbb is.
Te kell eldöntsd,hogy neked mi a fontos és persze a pénztárcádtól is függ.
Elején nekem sem tetszettek az on-screen gombok, de aztán megszerettem őket. Android 4.4 óta meg még kevésbé feltűnőek, hisz sok alkalmazásnál teljesen eltűnnek, és csak akkor jelennek meg, amikor akarod. Arról meg nem is beszélve, hogyha rootolod akkor be tudod kapcsolni az expended desktopot, és akkor eltűnik a navigation és a status bar is, és csak akkor jönnek elő, ha akarod, így a kijelző 100%-át kihasználhatod.
Ja és hogy a kérdésre is válaszoljak:
ha nem fontos a vízállóság, akkor Nexus 4.
Hardveresen egy az egyben ugyanaz a két készülék, de Nexus 4 szoftveresen jobb (=hamarabb megkapja az Androidos frissítéseket, tovább lesz támogatott, gyári Android van rajta, stb).
tegnap 20:13
nekem nem csak annyi bajom van vele hogy kijelzőn foglal helyet,az is bajom vele hogy mivel a kijelző egy olyan felület a telefonon ami rendkívül meríti az aksit így nem értem hogy minek kellet rá rakni egy olyat amit meglehetett volna oldani úgy is hogy ne merítse az akut nagyon.
nekem pl olyan hogy kapacitív,ugyan az mintha a kijelzőt érintenéd de nincs neki pixele,nincs neki olyan háttér világítása mint a kijelzőnek.
egy kis vékony elegáns megoldással van megcsinálva hogy lásd melyik /gomb/ mire van.
ennek a világítási idejét is állítani lehet hogy ne világítson feleslegesen,ki lehet kapcsolni teljesen vagy lehet választani 1,5 - 3 - 6 másodpercet.
annak hogy a kijelzőn van a gombsor igazából egyetlen egy előnyt sem tudok.
esetleg lehetne egy olyan hogy a kijelző így le tud menni a telefon aljáig,ezzel kisebb méretű telefont lehetne kiadni nagy kijelzővel, de ezt még egyenlőre nem csinálják sehol úgy vettem észre.
a nexus 4nél is van alatta bőven hely de ha megnézed az xperia z1et annyi hely van hogy csak na,simán oda lehetett volna rakni egy kapacitív gombsort de a birkák a kijelzőre rakták aztán inkább kiadták úgy hogy lent üres,a méret meg ott van hogy 144mm holott lehetett volna 134 is vagy esetleg még attól is kisebb picivel.
Különösen nekem sem jutott eszembe semmi előnye, ezért utánanéztem.
Pár előny:
- a gyártók a fizikai gombokat régen össze vissza helyezték el, valakinek bal oldalt volt a vissza gomb, valakinek jobb oldalt, így ha váltottál telefont és más márkára tértél át, akkor egy ideig ez nagyon zavaró lehetett. On-screen gomboknál nincs ilyen, ott beállíthatod, hogy milyen gombok legyenek kint, hány gomb legyen kint, és ezek milyen sorrendbe legyenek
- nagyobb szabadságot ad a gyártóknak. A virtuális gombok miatt pl. akármire rárakható az Android, míg anélkül kötelező lenne az a 3-4 gomb. Ez telefonok esetén persze nem gond, de itt nem árt a nagyobb képet is nézni, Android lassan minden téren jelen lesz. Pl. hogy csak egy példát mondjak, hűtőgépeken is lassan látni fogjuk valószínűleg, , és azon jobb, ha csak egy érintőkijelző van, és azon a gombok, minthogy pár fizikai vagy kapacitív gombot kötelezően oda kelljen rakni
- csak virtuális gombokkal oldható meg, hogy előbb-utóbb ilyen telefonok legyenek: [link]
Oké, hogy most még nem itt tartunk, de lesznek ilyen telefonok, és nem árt előre bevezetni a virtuális gombokat, kitalálni mi a hibája, min kell javítani, stb.
Még ha kicsit jobban kerestem volna, talán találtam volna több indokot is. Ezek közül mondjuk jelenleg még egyik sem valami erős érv a virtuális gombok mellett, de ez amúgy is csak személyes ízlés kérdése, vagy tetszik, vagy nem.
És nagyon hátránya sincsen.
Írod, hogy neked nem tetszik, hogy a kijelzőn foglal helyet, nagyon egyszerűen megoldható, van benne autohide funkció, és tényleg csak akkor látod, ha akarod.
Ez a "meríti az aksit" problémára is megoldás, hisz ha el van rejtve, akkor nem a gombok merítik a telefont, mert a kijelző 100%-át az általad kívánt tartalom foglalja el.
És a virtuális gombok egyik hatalmas előnye eszembe jutott, bár ez igazából a "nagyobb szabadságot ad" lefedi, de arra egy példa: akárhogy forgathatod a készüléket, a gombok mindig ott vannak a kijelző alján. Ez még lehet nem hangzik olyan hasznosnak, de pl. ha nekem egy fülhallgató be van dugva a tabletembe, akkor jobb, ha 180 fokkal elfordítom, mert akkor nem zavar a fülhallgató elhelyezése, ami miatt kényelmetlenebb a kezembe tartani a tabletet.
az végén írt tabletes dolgodat én nem értem,nekem ez magas nem sikerült értelmeznem a dolgot,lehet azért mert nincs tabletem.
rendben van elfogadom hogy van némi előnye de ha nem gond azért elmondom a véleményem a fent olvasottakról.
első indok:
ez konkréten az emberek hülyének nézéséről szól,az okostelefonok mindent tudnak de az embereknek annyi eszük sincs hogy megjegyezzék hogy pl a vissza gomb jobboldalt vagy baloldalt van.
nekem bal oldalt van,mikor haver samsungját nyomkodom egy másodpercig nem agyalok rajta hogy na most hol is van.
azért az emberi agy kicsit többre is képes azon kívül hogy megjegyzi a gombokat.
második indok teljesen rendben van.
harmadik indok remélem soha nem következik be,szerintem full hülyeség az a szerkezet,vékony keret a kijelző körül.
hogy lehet azt úgy megfogni stabilan hogy ne nyúlj hozzá a kijelző részéhez?
szerintem sehogy,véletlenül is bele érhetsz és máris reagálhat a teló.
a másik meg hogy átlátszó képernyő?
na ne már,én azt sem szeretem ha valaki mögöttem van nem hogy még szemből is látni lehessen mi van a képernyőn.
ennyi a véleményem a dologról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!