Pontosan mit jelent az Android rendszer nyíltsága a Windows Phone-nal szemben?
Az első okostelefonhoz kéne átlátnom a két oprendszer lényegét. Nekem pl. az asztali PC-n a sima Windows 7 is elég testre szabhatónak tűnik - power management sémák, háttérképek, külön indítható processzek, szolgáltatások a services snap-inben... A mobilos Windows ehhez képest kevesebb beavatkozási lehetőséget tartalmaz?
Aztán ott az Android - itt a letölthető appokon kívül milyen szintű technikai, programozói tudás kell ahhoz, hogy testre szabjam, optimalizáljam a telefont? Az Android a "mobilos Linux"? Én szívesen babrálok a beállításokkal, de azért programkódokat nem írogatnék, ennyire nem vagyok kocka. Kicsit fejtsétek ki lécc a lényegi különbségeket, esetleg mindennapi használatból eredő példákkal, mert egyelőre nem tudom megfogni a "zárt" ill. "nyílt" fogalmakat a mobilok területén.
Az Android nyílt forráskódú, a WP zárt.
Nem a "testreszabhatóság" miatt nyílt vagy zárt egy rendszer.
Wp-t vel nem lehet bluetootholni, és micro sd-vel sem bővítheted!
Biztos van még csak nem jut eszembe
A válasz:
A WP-be nem lehet csak úgy önkényesen belenyúlni. Tehát ha valami nem tetszik benne, 90%, hogy a hajadra kenheted. Android esetében pedig ha olyanod van, csak megfogod, szerkeszted, és máris ízlésednek megfelelően működik.
Testreszabhatóság nem egyenlő a nyíltsággal, de ha már felhoztad: nagyon minimálisan szabható csak testre a WP (pláne a 7, a csempék színét tudod megváltoztatni, semmi több). WP8-nál már legalább hátteret be lehet állítani, meg azért az már kicsit komolyabb OS, és nem olyan egyértelmű, hogy melyik a jobb (relatív), Android vs WP7 esetén viszont egyértelmű, hogy Android.
Nyíltsága egyébként legfőképp ott mutatkozik meg, hogy lehet rootolni, custom romokat telepíteni, és mindez nem kalózkodás, tehát a gyártók sincsenek ez ellen, még támogatják is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!