Több helyen láttam már, hogy nem csak annyit írnak, hogy pl 1,5 Ghz processzor, hanem pl CPU1,2Ghz + GPU800Mhz és akkor 2 Ghz. Mi a cpu, mi a gpu? Miért jobb vagy rosszabb így? Tehát tulajdonképpen mi a különbség köztük? Köszi a válaszokat!
CPU-Central Processing Unit (Központi Számító Egység)
GPU-Graphics Processing Unit (Grafikai Számító Egység)
Voltaképpen mindkettő processzor, viszont a GPU teljes egésszében az összetett grafikus műveletek számítására van beállítva, így a CPU ereje megmarad más műveletek végzésére.
Voltaképpen ami a telefonban a GPU, az a számítógépedben a videokártya.
2012. szept. 28. 19:26
2/6 anonim válasza:
Oké, kicsit pontosítok, a videokártya is GPU (illetve sok egyéb dolog mellett a videokártyán található).
2012. szept. 28. 19:29
3/6 A kérdező kommentje:
Nagyjából értem, köszönöm. Tehát végül is fontos a GPU is, de a CPU (csúnyán mondva) az elsődleges, a mérvadó. Mert ezeknél a nagyon okos telefonoknál a GPU-t általában nem tüntetik fel, csak a CPU. Néhány helyen láttam csak előbbit is feltüntetve.
2012. szept. 28. 20:00
4/6 anonim válasza:
Pedig általában feltűntetik. Illetve van amikor nem hangsúlyozzák, mert triviális (Tegra processzoroknál, pl). Illetve az órajelet sem szokták híresztelni, mert annyira nincs reklámértéke, mint a processzornál. De ha olyanokat látsz hogy Adreno, Mali, PoverVR SGX, ezek jelentik a GPU-t.
Olyan, hogy mi a fontosabb, relatív. Erős CPU-s telefont, gyenge GPU-val úgyse nagyon kapsz.
2012. szept. 28. 20:19
5/6 anonim válasza:
"a CPU (csúnyán mondva) az elsődleges, a mérvadó."
Francokat, ugyanolyan fontos a kettő.
2012. szept. 28. 20:50
6/6 A kérdező kommentje:
A mérvadót arra értettem, hogy pl egy mittudomén, Samsung Galaxy S3-nál én még csak a magok számát láttam meg az órajelet. Vagyhát igen, láttam már, hogy leírják a cpu és gpu típust, de szerintem, vagyis eddigi látottak alapján sokszor az órajellel próbálnak "reklámot" csinálni. Értem ezt arra, hogy aki nem ismeri két (különböző) processzor közötti különbséget és teszem azt, 1 Ghz az órajel mindkettőnél, nem feltétlen egyformán jók. Illetve még arra értettem, hogy nem tüntetnek fel gyakran, hogy a GPU típust (S3nál pl Mali) leírják, de annak órajelét (ami nem mindig mérvadó) nem tüntetik fel. Mondjuk igaz, jó CPU mellé miért tennének rossz GPU-t, csak sok helyen nem láttam még így, hogy 1,2Ghz+800Mhz. Köszönöm a segítséget!
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!