Milyen fajta kijelzővel használható ki a "sötét mód"?
Alkalmazásoknak, weboldalaknak is szokott lenni ilyen beállítása, de ahogy én tudom, az LCD képernyők a sötét pixeleknél a háttérvilágítást csak leárnyékolják. Lehet van olyan technológia, ahol az egyedileg sötétebb pixel valóban kevesebbet is fogyaszt. Melyek ezek?
Vagy az ilyen sötét mód kizárólag arról szól, hogy kellemesebb lehet nézni, ki ahogy szereti?
Az OLED-nél látványosabb a sötét mód az biztos.
De én mindenhol is a sötét módot preferálom, mert nem a lottón nyertem a szemem, nem akarom kivilágítani a fehér háttérrel.
“az LCD képernyők a sötét pixeleknél a háttérvilágítást csak leárnyékolják“
Igen, konkrétabban a TFT és IPS kijelzők - ha úgy tetszik a kifejezés - “feketén világítanak”, vagyis még sötét módban is aktívak, működnek persze, de így jóval kevesebb energiát fogyasztanak! Viszont így minimális megvilágítással a fekete szín valójában csak sötétszürke. Sajnos az ilyen típusú kijelzőkben minden pixel egyszerre tud csak működni!
Na de az OLED az más! Abban minden egyes pixel egymástól függetlenül működik, egyenként is le tudja kapcsolni őket a kijelző, így ha valami tartalom fekete színű, akkor az tényleg fekete, mert akkor azon a részen abszolút nem világítanak a pixelek, míg más színeknél igen! Így pedig ha feketénél nem világít, akkor ott nyilván nem is fogyaszt semennyi energiát, ami így rendesen megnöveli az üzemidőt és kíméli az akkumulátort, ekkor tud maximálisan érvényesülni a sötét mód! Az emberi szem kímélése már csak hab a tortán.
De még mielőtt esetleg kérdeznéd, hogy “akkor miért nem csak ilyeneket gyártanak?”, azért elárulom, az OLED-nek is van negatív tulajdonsága: míg más színeknél a TFT és IPS folyamatosan világítanak, addig az OLED nagyon gyorsan villog. Olyan gyorsan, hogy az emberi szem nem képes érzékelni, de mégis hosszútávon megterhelő a szemnek és/vagy fejnek, aki érzékenyebb rá. Én mondjuk nem, de azért vannak, akik érzékenyek rá.
Illetve az OLED mellett szintén korszerű kijelzőtechnológia a mai mobilokban a PLS is, de ennek tulajdonságait nem igazán ismerem.
#3: "Sajnos az ilyen típusú kijelzőkben minden pixel egyszerre tud csak működni!"
Maguk a folyadékkristályok sorokból és oszlopokból álló mátrixba vannak rendezve, így egyenként kapcsolhatóak.
Ami gondot okoz, az a háttérvilágítás.
Régebben ezt "fénycsővel" oldották meg: a panel alatt volt a fénycső, ami egy fényterelő lemez oldalát világította meg,
ami előre juttatta a fényt, amit egy diffúzor lemez osztott el egységesen.
Újabban az LCD-pixelek mögé fehér LED-eket raknak:
hogy takarékoskodjanak a LED-ek számával, nem minden LCD-pixel mögé tesznek egy LED-et (full direct led), hanem például soronként/oszloponként egyet (edge-lit), majd diffúzorral eloszlatják a fényt:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!