Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Mobiltelefonok » Mit tehetek ebben az esetben...

Mit tehetek ebben az esetben jogilag?

Figyelt kérdés

Szóval.

Tavaly vásároltam egy mobiltelefont használt gsm boltban.

Az eladó azt mondta, hogy akitől ő megvásárolta, elmondása szerint MediaMarkt-ban vásárolta a telefont. Mivel régóta ismerem a boltost és vásároltam már nála, így nem volt kétségem e felöl, de számlát ( mármint eredetit ) nem láttam róla.

A készüléket később én is tovább adtam, mert nem tetszett a telefon.

A vevő, aki tőlem megvásárolta most értesített, hogy a telefont imei tiltással látta el az egyik szolgáltató. Az 1-es sim foglalat semmilyen kártyát nem fogad. Mikor eladtam neki, írtunk adásvételi szerződést is, melyben ugye le lett írva, hogy a telefon per és tehermentes. Ami részemről természetesen igaz, hiszen én kifizettem egy összegben a telefont a boltban. Amiről ugye blokkot is kaptam. Amit a telefonnal együtt át is adtam a vevőnek. Arról semmilyen tudomásom nem volt, hogy ez a telefon szolgáltatónál lett vásárolva, hoszen az eladó nem ezt mondta, ahogy neki sem az eredeti tulajdonos.

A vevő, aki tőlem vásárolta a telefont most rajtam követeli a teljes vételárat.

Be mentem a boltba, ahonnan az eladó elhajtott, mondván ezzel ő nen tud mit kezdeni, és esze ágában sincs vissza adni a vételárat.

Én egyáltalán nem érzem úgy, hogy nekem kellene visszavásárolnom a telefont, mivel ezzel jelentős anyagi kár érne. Nem kis összegről van szó. Megértem a vevőt, mert ő sem tudja használni a telefont rendeltetés szerűen, viszont én abszolúdt jóhiszeműleg jártam el. Azért is írtunk róla adásvételi szerződést adtam hozzá a nevem, mert én egyösszegben vettem a telefont boltból.

Mi a megoldása ennek jogi szempontból? Kővetelheti rajtam a vevő a telefon visszavásárlását?

A boltost nem terheli felelősség?

okt. 5. 23:14
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Facebookon jogorvos csoportba írd ki név nélkül. Jogászok válaszolnak rá.
okt. 5. 23:50
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Bocsánat, Jog és jogi védelem csoportba.
okt. 5. 23:51
 3/11 Katona Dius ***** válasza:
100%
Még ha esetleg az is jön ki a végén (nem vagyok nagy jogtudor, így csak ötletelek), hogy te kifizeted neki, neked a boltos, hogy ő hogyan tudja utol érni az eredeti eladót... Adtam már el ilyen boltban telefont, egy fia infót nem kértek tőlem, amivel később be tudnának azonosítani.
okt. 6. 00:52
 4/11 Szervizmérnök úr ***** válasza:
0%

"A készüléket később én is tovább adtam, mert nem tetszett a telefon."

Kipróbáltad bármelyik szolgáltatóval?

"Én egyáltalán nem érzem úgy, hogy nekem kellene visszavásárolnom a telefont, mivel ezzel jelentős anyagi kár érne. Nem kis összegről van szó."

De visszakapod a telefont és azt csinálsz vele, amit akarsz. Noha én alapból nem mennék bele ilyen zavaros dolgokba, de egyrészt tekintem mondjuk a vevő szempontjából, te neki problémát okoztál, ha igaz az állítása. Mellékes a magyarázat.

Másrészt tekintem a saját szempontomból, hogy ilyen esetben inkább én visszaadnám a pénzt és hagyjuk...

Mert ilyen jóindulatú "balek" vagyok néha (bár ezt én inkább emberi korrektségnek tartom), hogy nem szívesen okozok problémát másoknak, inkább megoldom, akár saját káromra is.

okt. 6. 06:19
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

4!

"De visszakapod a telefont és azt csinálsz vele, amit akarsz."

Egy telefonálásra alkalmatlan telefonról beszélünk...

A kérdezőtől szerinted vissza fogja venni utána a boltos ugyanúgy? (Gondolom nem.) Mert én is szeretek korrekt lenni, de ha én is szenvedő alany vagyok (önhibámon kívül), akkor nem szívesen nyelek be tíz-százezreket, mert az igazságérzetem ugyanúgy sérül, hisz én hiába vagyok korrekt, ha velem nem azok.

Abban egyetértünk, hogy nem kell használt telefont venni, és nem lesznek ilyen problémák. :)

okt. 6. 08:23
 6/11 Szervizmérnök úr ***** válasza:
0%

"Egy telefonálásra alkalmatlan telefonról beszélünk..."

És? Miért viselje más az ő hanyagságát, aki vett egy telefont és nem volt körültekintő? Pontosan erről beszélek, hogy ilyen esetben nekem nem lenne képem másra áttolni. Ráfizettem, így jártam.

Őszintén szólva, nekem egyébként is furcsa ez:

"A készüléket később én is tovább adtam, mert nem tetszett a telefon."

Simán lehet benne valami, amit velünk "elfelejt" közölni. Életszerű ez, kinézek egy telefont, elvileg tájékozódom róla előre, hogy nekem az miért jó, miét kell pont az. Utána bevágom a hisztit: nem tetszik! Felemás dolog ez...

okt. 6. 09:52
 7/11 retektorta ***** válasza:
75%

A

"Az 1-es sim foglalat semmilyen kártyát nem fogad."

és

"a telefont imei tiltással látta el az egyik szolgáltató"

nem ugyanazt jelenti. Most akkor melyik?

okt. 6. 13:05
 8/11 A kérdező kommentje:

Már megne haragudj, kedves #6.

Ha én egy BOLTBAN vásárolok egy telefont amihez blokk és törvény álltal adott 1 év szavatossági garancia van miért lennék én az aki nem körültekintő?

Nem Marketplace-en vettem kitudja kitől, hanem egy boltból.

Nem érzem a felelősségem mert nem én nem voltam körültekintő, hanem a boltos aki megvette VÉTELI JEGY-el ( ezen szerepel az eladó neve, címe, személyigazolvány száma ). A boltos engem tévesztett meg, mert Ő nem volt körültekintő.

Mindenestre a telefont visszaviszem, és az ügyet is tovább.

Akár polgári peres úton, mivel a boltos vezetett félre engem mivel a megvételkor Ő nem volt körültekintő.

okt. 6. 13:06
 9/11 Szervizmérnök úr ***** válasza:
0%

Úgy értettem, hogy én kipróbálnám mindkét foglalatot (meg amit lehet, minden funkciót), pont azért is, mert nem egy bolti új darab.

Használt dolgot vesz az ember, ez logikusan így működik. Tesztelgetjük.

Ha én továbbadnám, annak tudatában adom el, hogy én ellenőriztem, nem csak "azt mondta valaki bla bla...".

Azért is, ha a vevő reklamálna, akkor képben legyek, hogy hazudik vagy mi van.

Ha nincs többféle szolgáltatói kártyám, akkor annak is utánanéznék, a függetlenség hogyan ellenőrizhető, ha ilyen gondom lenne.

okt. 6. 13:40
 10/11 A kérdező kommentje:

2 hónapig volt nálam a telefon. Mindkét sim foglalatban volt kártya.

Én hibátlanul adtam tovább.

okt. 6. 22:10
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!