Ez szemészeti probléma lehet?
Én 2016-2019-ig IPS-t használtam, nem volt vele semmi bajom, imádtam mert ezerszer szebb volt mint az előző TFT-k. Aztán Amoled-re váltottam, az még az IPS-nél is szebb volt, de én is úgy érzem mintha jobban terhelné a szemem. Nem biztos, de lehetséges hogy azóta erőteljesebben romlik a látásom.
IPS volt például az Xperia SP, és a Z3. Utána Amoled a J6 2018, meg S9+. A J6 kifejezetten egy gyengébb minőségű kijelzőt kapott az S szériához képest szerintem. Nem tudom hogy ezekben a LED milyen módon van meghajtva, szerintem az villódzott is valamennyire. (Láttam talán J3 2016-ot pl, annál szabad szemmel láttam a vibrálást.)
A J6-on sokat olvastam, teljesen fekete háttéren fehér betűvel. Ekkor azt tapasztaltam, mintha beégnének a szemembe a sorok, és ha felnéztem a telefonból, akkor csíkosan láttam. Nem tudom hasonló jelentkezett-e másnál, persze egy idő után elmúlik. Akkor kevésbé jelentkezik, ha világos alapon olvasok fekete betűket.
A S9+ használata óta talán javult a helyzet, egy pár hónapja használom, szerintem ebben lényegesen jobb minőségű a kijelző, mint az olcsóbb társaiban. 2018-nál újabb telefont nem használtam tartósan, igazából azokra is kíváncsi lennék, mennyit javult bennük a kijelző. (Nem felbontásra és fényerőre, hanem hogy mennyire "káros" a nézésük.)
Laptopoknál pedig azt figyeltem meg, hogy a régi (2006-2008 közti) matt TFT-k terhelik a legkevésbé a szemem. 2012-es fényes IPS kifejezetten rossz hatással van rám, főleg ha eròs fény van körülöttem, pl szembe vagy hátulról kapom a napot. 2018-as fényes IPS szintén hasonló. Pedig a képük gyönyörű, elégedett lennék, de terheli a szemem. Millió feletti fényes OLED-es laptopot meg sajnos csak pár percig tudtam bámulni, tehát az új technológiákkal ezen a téren sincs tapasztalatom.
Engem is érdekelne a többiek véleménye és tapasztalata.
Nem fájásnak mondanám, csak túl világosra állított kijelző, égő szem érzéshez, könnyezéshez, enyhébb fokú kötőhártya-gyulladáshoz vezethet, arra érzékenyek esetében.
Az igénybevétel elmúltával a helyzet javulhat.
Esetleg lehet gondolkodni a szem számára előnyös vitaminok szedésében, illetve multivitaminban.
A fényerő minimalizálása mellett.
De ha bekapcsolod a Kékfényszűrőt várni kell egy kicsit, hogy szokja meg a szemed
Szerintem érdemes lenne olyan szemüveget használj ami erre jó, ha képernyő előtt vagy
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!