Iphone 13 vagy 15?
Nem a pro-ra gondolok, hanem mindkettő esetben az alapmodellre.
Az usb-c elég fontos szempont, de önmagában ezért nem venném a drágábbat. Használtan vásárolnék.
UI: Ha lehet, a "vegyél androidot" típusú kommentek kerüljenek, úgy sem fogok azt venni.
Már az EU-s döntés előtt is suttyomban cserélték le mindenhol. A tabletjeiken is már USB-C volt, pedig nem volt kötelező. Egyszerűen sokkal fejlettebb szabvány mint a Lightning.
Inkább azzal cseszett ki a felhasználóival az Apple, hogy ilyen sokáig halogatta a váltást, csak hogy még több pénzt tudjon kiszedni az emberekből a saját kábel miatt.
Ha most úgy vesszük egy 12-höz sincs olyan oltári nagy előrelépés, az alapmodellek mind szándékosan vissza vannak fogva.
Inkább 13 Pro-t vegyél ezek helyett, vagy 14 Pro ha belefér.
"#8 pont ezért született meg a kérdés, hogy az USB-C-n kívül milyen érv van a 15 mellett, mert egy csatlakozó miatt valóban nem éri meg a felárat :D"
- 6 giga memória van benne 4 helyett. Ez eléggé számít ha több appot használsz egyszerre. Nekem a sima 13-masom azért hajlamos olyan dolgokat is bezárni, amit nem akarnék.
- Újabb és gyorsabb SoC van benne, tovább lesz gördülékeny vele a telefon.
A főkamerája sokkal nagyobb felbontásra képes így a kétszeres digitális zoom kb. olyan felbontású képet eredményez, mint egy 14-es zoom nélkül. (Magyarul tudsz értelmes minőségben zoomolni.)
- Van rajta dinamikus sziget. Mondjuk őszintén nem igazán látom jelenleg, hogy ezt 1-2 appon kívül mi támogatja.
- Legalább 2 évvel több OS támogatást fog kapni.
#14.
iPhone 14-ben is 6GB RAM van.
Ha a kamera fontos a sima széria eleve kuka, már a 14 Pro tudott 3x veszteségmentes zoom-t a széles látószögű kamerán és az többet ér, mint a magasabb felbontás.
Ami tény, hogy a 14 és a 13 ugyan azzal a SoC-kal lett kiadva, és ott csak +2GB RAM növekedés lett eszközölve kb. szóval mondhatni ott 2 generációs lépés van. De ezt még továbbra sem gondolnám, hogy eléggé megéri a felárat.
Kap ezek mellett +1 év Support-t a 15 a 14-gyel semben, az nem legalább 2 év továbbra sem.
Elolvastam a 8-as választ is, itt most a 14 vs 15-ről van szó, nyilván a 11-ről már úgy ahogy megérheti a váltást. De én onnan sem mondanám, hogy akkora hatalmas ugrás lenne a 15.
Inkább a 13 Pro/14 Pro/15 Pro. Nem véletlenül szoktuk mondani, hogy a sima széria a laikusoknak van, mert nem látják annyira a különbséget.
Nyilván ha nyomott áron jut hozzá az ember jó ajánlat lehet, de iPhone-ból kizárolag a Pro, még a 2 generációval régebbi 13 Pro is magasan veri a sima 15-t pl. kamerában, kijelzőbe és jó néhány dolog.
Úgy is az fog számítani, nem az hogy A16 helyett A15 van benne.
Amúgy ezeket a táblázatokat a figyelmetekbe ajánlom, elgondolkoztató, hogy megéri-e a legújabb generációs, mondjuk a régebbi Pro-val szemben.(lelövöm a poént, hogy nem igazán, 12 Pro-ról is van némi visszalépés pedig az nem mai darab)
"iPhone 14-ben is 6GB RAM van."
A kérdésben meg sincs említve a 14, mint lehetséges opció, hogy került ez most ide?
"Ha a kamera fontos a sima széria eleve kuka, már a 14 Pro tudott 3x veszteségmentes zoom-t a széles látószögű kamerán és az többet ér, mint a magasabb felbontás."
Már miért lenne kuka a sima széria a kamera miatt? Szimplán leírtam, hogy miben tud lényegesen többet a 15 kamerája, mint a 13-é.
"Ami tény, hogy a 14 és a 13 ugyan azzal a SoC-kal lett kiadva, és ott csak +2GB RAM növekedés lett eszközölve kb. szóval mondhatni ott 2 generációs lépés van. De ezt még továbbra sem gondolnám, hogy eléggé megéri a felárat."
14-et én sem vennék, de nem is arról volt szó.
"Inkább a 13 Pro/14 Pro/15 Pro. Nem véletlenül szoktuk mondani, hogy a sima széria a laikusoknak van, mert nem látják annyira a különbséget."
A laikus az nem telefonnal fog fényképezni. :) De szerintem a kérdező sem műtermi fotókat akar egy telefonnal készíteni, mert ezek nem alkalmasak profi eszköznek.
"Amúgy ezeket a táblázatokat a figyelmetekbe ajánlom, elgondolkoztató, hogy megéri-e a legújabb generációs, mondjuk a régebbi Pro-val szemben.(lelövöm a poént, hogy nem igazán, 12 Pro-ról is van némi visszalépés pedig az nem mai darab)"
Csak azt felejtitek el, hogy a Pro szériából a gyártást mindig leállítják a régi modellek esetén. Már csak jellemzően baromira túlárazott készletek vannak a 17 Prokból. 13 Pro pedig már nincs is újonnan az árukeresőn se.
Egy 15 és egy 14 Pro között kb. 100 ezres árkülönbség van. Ennyit pedig szerintem nem ér meg a Pro, csak azért hogy legyen benne egy zoom kamera meg egy 120 Hz-es kijelző. Ha közel egy áron lenne a két telefon, akkor persze, a 14 Pro jobb telefon, de hát nem ez a helyzet.
"Szóval nem volt konkrétum a Type-C csatlakozásra, hogy miért jobb, mint a Lightning. Töltő kábelt hagyjuk."
Tehát volt rá konkrétum, csak hagyjuk. :)
Mondjuk nyilván ott lenne még a kategóriákkal nagyobb sebesség is, ha nem spórolják ki a kb 10 forintos normális csatlakozót egy 400 ezer forintos telefonból.
De egyébként nagyon örülök, hogy írok egy tételes listát, hogy miben jobb a 15 mint a 13, cserébe lepontozást kapok. Gyerekek, tessék, vitatkozzatok a pontokkal, miben nincs igazam? Nem nagyobb felbontású a főkamera? Nem kap hosszabb OS támogatást? Nincs benne több RAM? Nem gyorsabb a SoC? Nem USB-C a csatlakozó (oké, akkor ez valakinek nem számít). Gondolom a kijelző fényereje is jobb, de ennek már utána sem nézek, mert úgy látszik itt mindenkinek minden mindegy, csak akkor nem értem, hogy minek szólnak hozzá egy 13 vs 15 kérdéshez, főleg úgy hogy előcitálják a 14-et, amiről szó sincs.
Egyébként logikus, hogy a 15-öt válassza a kérdező a kettő közül.
Nem tudom ki pontozgat, én még nem tettem meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!