Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Mobiltelefonok » Melyik iPhone érné meg így?

Melyik iPhone érné meg így?

Figyelt kérdés

Hosszútávra, 4-5 évre tervezek egy új iPhone-t venni, hogy gond nélkül használhassam. A plus modellek nagyok hozzá, hogy zsebbe hordjam, meg nemtom mennyire kényelmetlen a mindennapokban, és kicsit drágábbak is a simánál, így ez kiesett.

Iphone 14 és 14 pro közt vacillálok. A 14 Yettelnél részletre a Yettel XS tarifával 22 havi részletre kb. 21 000 Ft lenne. A 13, amire azt mondják, hogy szinte majdnem a 14, és azt érdemes venni, kb. 20 000 Ft ezzel a konstrukcióval, így úgy vagyok vele, hogy megéri inkább a 14, ha a sima szériáról van szó.

A Pro tarifa 26 000 Ft havi szinten ezzel a konstrukcióval. Havi 6 ezer ft különbség sem annyira észrevehető, csak 22*6000 Ft már az. Ezért gondolkozok erősen, hogy megérné-e a jobb kamera és a 120 Hz a havi plusz kiadást.

Meg azért is venném így, mert ki tudnám egybe is fizetni, csak ennyi pénzt már nem akarok, valahogy annyira sokallom, hogy egy összegben ennyit kiadjak, részletre meg ezt az összeget kevésbé venni észre, meg előfizetéssel így jó konstrukció.

Nekem igazából a gyorsaság, a hosszútávú frissítés, és a hosszú üzemidő a lényeg, vagyis, hogy a napot húzza kis simán egy töltéssel, estére ne kelljen 5%-os töltöttségi szinttel a töltőért kapkodni. A kamera jó a 14-ben is, a 120 Hz hiányát nem tudom mennyire érezni, iOS rendszerhez évekkel ezelőtt volt csak közöm, az újakat nem tudom mennyire simán görgetik ezek az iPhone-ok, és észrevenni-e, hogy csak 60 Hz.

2023. júl. 20. 11:04
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
96%

"újakat nem tudom mennyire simán görgetik ezek az iPhone-ok"

Ember... asztali gépeket megszégyenító SoC-ok vannak már a telefonokban... A felsőbb kategóriás telefonoknál - akár iPhone, akár androidos - már nincs gond a számítási teljesítménnyel.

A kamera szubjektív dolog, te tudod mennyit fotózol - én sosem elégszem meg a simával, kell a pro a tele miatt.

A pénzt megint csak te tudod, hogy mennyit tudsz nélkülözni havonta, ezt senki nem tudja helyetted megmondani.

2023. júl. 20. 11:18
 2/11 anonim ***** válasza:
35%

iPhone 14-et ne vegyél! ugyanaz a chip van benne mint a 13-ban tehát még hosszabb támogatást se kap. nem éri meg.

vagy iphone 13-at, vagy 14 pro-t vegyél! a 14 proban új chip van, egy évvel tovább lesz támogatott

2023. júl. 20. 11:31
 3/11 anonim ***** válasza:

13, 14 vagy 14 Pro.

A 13-nál a 14 nem tud sokkal többet: 4 helyett 6GB Memória, ütközésészlelés, műholdas segélyhívás, szebb éjszakai képek, akció mód, illetve megkapta azt a chipet, ami a 13 Proban volt (újat nem kapott), viszont mivel a 13 sincs az erő hiányában, ezért ez kb. tök lényegtelen. Illetve 1 évvel újabb. Nézd meg, hogy mennyivel kéne kevesebbet fizetni egy 13-asért és a plusz funkciók alapján döntsd el, hogy megéri-e számodra a 14.

A 14 Pro az persze teljesen más dimenzió, a jelenlegi csúcstechnológia. Én 165 Hertzes monitort használok, amit ki is használok + volt már a kezemben ismerősöm 14 Pro telefonja, pontosan tudom milyen szuper a 120Hz kijelző, de nekem egyszerűen nem hiányzik az iPhone 13-ból, emiatt biztosan nem fizettem volna ennyivel többet. A kamera a másik: tényleg nagyon hasznos a “zoomkamera”, de alapvetően a sima modellek is gyönyörű (éjszakai) képet csinálnak, így ha nem kifejezett igényed, hogy távoli dolgokat fotózz élesen, akkor nem igazán éri meg a Pro. A 48 megapixel is szép dolog, csak tudd kihasználni…

Az üzemidőről annyit, hogy nézegettem “Battery test”-eket ( [link] és a 6,1”-es modellek közül a 13 és a 14 bírta legtovább, pedig papíron a 14 Pro 15-20%-kal tovább bírja. Ennyit számít a 120Hz kijelző.

Igaz, nálam a 14 Pro nem jött szóba, viszont a 14 Plus igen, amit leginkább a tömege miatt zártam ki, márpedig a 14 Plus és 14 Pro kb. egy súlyban vannak. Nekem már az iPhone XR 194 grammja is nehéznek tűnt a mindennapi használatban, a 13 és a 14 172/3 grammja szerintem pont ideális. Számomra a Plus és Pro modellek 200 gramm fölötti súlya felejtős.

Javaslom, hogy alaposan nézd át a specifikációkat az “iPhone-modellek összehasonlítása” oldalon ( [link] illetve menj be egy olyan helyre, ahol ki vannak állítva a telefonok. Nézd meg például, hogy a 120Hz kijelző megéri-e neked, hogy mennyire jön be a Dynamic Island stb.

Remélem tudtam segíteni, kívánom, hogy a számodra legelőnyösebb döntést tudd meghozni!

Ne feledd: objektív alapon nincs rossz döntés, de általad nem kihasznált funkciókért fizetni (összesen) 132 ezret már nem biztos, hogy jó döntés.

2023. júl. 20. 11:32
 4/11 anonim ***** válasza:
szerintem nem eri meg
2023. júl. 20. 11:39
 5/11 A kérdező kommentje:

"iPhone 14-et ne vegyél! ugyanaz a chip van benne mint a 13-ban tehát még hosszabb támogatást se kap. nem éri meg.

vagy iphone 13-at"

Ezt én is néztem sok tesztvideóban, ott is elmondták, hogy gyakorlatilag a kamera minimálisan jobb, meg kapott egy két új funkciót videózás terén, illetve az akku üzemidő elvileg egy órát javult, ami csak elmélet.

Ha nem 20 és 21 ezer lenne a havi részlet, hanem lenne legalább 4 ezer ft különbség, akkor simán a 13-ra írtam volna ki a kérdést, így viszont havi plusz egy ezresért talán jó ez.

Habár 22 hónapra 44 ezer plusz, ha így számoljuk. Csak havi részletekben valahogy ezer forinton kevésbé akadok ki.

2023. júl. 20. 12:10
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

"Habár 22 hónapra 44 ezer plusz, ha így számoljuk. Csak havi részletekben valahogy ezer forinton kevésbé akadok ki."

most nem azert uram, de ezer forint 22 honapon keresztul az 22 ezer forint, nem 44 ezer XD

2023. júl. 20. 12:12
 7/11 anonim ***** válasza:
Az iPhone 14 pro max éri meg.
2023. júl. 20. 12:13
 8/11 A kérdező kommentje:

"most nem azert uram, de ezer forint 22 honapon keresztul az 22 ezer forint, nem 44 ezer XD"

Ja igen, én már a nagy kapkodásba beszoroztam kettővel, nem is értem minek. 🤣 talán mert bezavart, hogy a 22 hónap az 2 hónap híján 2 év.

2023. júl. 20. 12:14
 9/11 anonim ***** válasza:
37%

Sima 14-et választanám.

De a nyár pont a legrosszabb évszak iPhone vásárláshoz, vedd inkább a 15-öt majd, ugyanennyi lesz vagy kicsit olcsóbb ha marad 350 alatt az USD.

2023. júl. 20. 13:31
 10/11 A kérdező kommentje:
Csak ha megjelenik az új, az apple sztem negcsinálja azt a mocsokságot, hogy a 15-el egyidőbe ennek is árat emel. A 13-nál is ez volt.
2023. júl. 20. 16:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!