Miért lett ilyen drága a Xiaomi? Illetve mikor lett ennyire drága?
Annó megjelenéskor Xiaomi Mi 8-at vettem, mivel nagyjából 60-70%-al olcsóbb volt, mint a konkurens Android telefonok, az iPhone-ról nem is beszélve, mégis alapvetően egy magas minőségű, erős telefont adtak érte.
Mostanában gondolkodtam, hogy lecserélem 12-esre, és meglepődve látom, hogy milyen drága lett, gyakorlatilag egy iPhone is kijönne belőle minimális ráfizetéssel.
Mikor lett a Xiaomi ennyire drága? Régen olyan olcsón kérdés nélkül megérte, most is megéri az árát?

Két dolog miatt.
1. Még 4-5 évvel ezelőtt egyértelműen az alsó és a középső szegmens aljára lőttek a telefonjaikkal. Ez már jóideje nincs így. Az olcsóbb, jobb ár/érték arányú telefonjaikat kiszervezték különböző almárkákba.
2. A kínaiaknál nem csak a telefongyártásnál, hanem majdnem minden esetén megfigyelhető, hogy visszaélnek az állami támogatásokkal. A korai szakaszban a kínai cégek durva veszteséggel állítanak elő nagyon jó áron, viszonylag jó telefonokat. Aztán az egyszeri vásárló mint mi, azt fogjuk nézni, hogy hát minek vegyek én Samsungot vagy Sony-t vagy akár iPhone-t, hiszen milyen rohadt drágák, ott van a Xiaomi meg a Huawei sokkal olcsóbban és kb. ugyanazt tudja. Ezt egy igazi, szabályosan működő cég nem teheti meg, hiszen a profitból él, de ezeknek a cégeknek a veszteségét kipótolta a kínai állam. Aztán szép lassan, pár év alatt kb. megölik ezzel a taktikával a konkurenciát. Aztán amikor már leuralták a piacot, akkor jön a szüret: jelentős konkurencia nélkül szépen megemelhetik az árakat. Most ez a folyamat kezdődik épp az európai autópiacon, épp megjelennek a szemtelenül olcsó kínai autók...

ugy csinalt mint samu
amugy #3 +1
kisebb markak kulon vannak amik olcsobbak de Xiaomi a "szulojuk"
meg hasonlo markak is vannak szinten kisebbek, amilyen regen volt Xiaomi
mai mobil zaszloshajok raaltak az egymas klonozasara versengesre, szoval ugyan azt a hasznalhatatlan dragasagot kapod mindtol ami disznek jo
a profit, mint mindeg is, de most ez lett a legfontosabb mivel minden nagyon draga ezert eladni ezeket (mindent) is csak dragan eri meg

Az előbb leírtakon kívül nyugodtan megemlíthetjük az általuk kiadott túl sok modellt is, ezekhez kell ám biztosítani szoftveres stb. hátteret, na meg a gyártósoron sem mindegy, hogy mondjuk 5, vagy 20-féle mobilt kell gyártani.
A középkategóriában még mindig bőven van keresnivalójuk, Samsung összességében jó, de hosszabb távra fontos a jó proci is, hiába ad a Samsung 4-5 év frissítést, ha gyenge a proci a középkategóriás társaihoz képest, na meg a OneUI-nak is kell erőforrás. Sajnos a Galaxy A50-emnél is a proci a leggyengébb láncszem, most fogom cserélni, és bizony fontos szempont lesz a korrekt processzor is. Mondjuk szerintem a Xiaomi az most nem éri meg ár-érték arányban, akkor már például Realme.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!