Honnan lehet tudni, hogy a bootloader "unlock"-olva van-e már?
Kaptam egy használt Motorola Moto G3-at, amin már "eleve" nem hivatalos Android 7 van (Lineage), és most szeretném rátenni a 8-at is.
Ehhez kéne engedélyezni a bootloader-t, meg usb debugging-ot, stb.
A kérdésem viszont az lenne, honnan tudhatom, hogy nincs-e már rajta megcsinálva a bootloader engedélyezés? (bocsi, nem tudom hogy hívják magyarul)
Abból indulok ki, hogy az előző tulajdonosa is rátette a nem hivatalos 7-es android-ot, és ahhoz neki is "unlockolnia" kellett. Tehát akkor már elvileg unlockolva van, hacsak nem visszaállította az illető utána.
Ezt hogy lehet kideríteni? A fejlesztői beállításokban van egy olyan pont, hogy "advanced restart" =speciális újraindítás magyarul, ennek a definíciója illik rá a legjobban, tehát gyanítom, hogy ez lehet az. Ez jelenleg ki van nála kapcsolva, nincs engedélyezve.
Másik kérdés, hogy a "root access"-t be kell-e kapcsolnom? Jelenleg ez is "disabled" módban van.
Végül telepítettem a Magisk-et (csak simán az apk kiterjesztésű fájlt), meg rootoltam is az eszközt a SuperSU program segítségével. Az eredményt leellenőriztem a root checker appban ("congrats, you have now full root access)..
Viszont most meg fogalmam sincs, hogyan kellene ezeket használni, se a Magiskben, se a Supersu-ban nem látok olyan lehetőséget. Safetynet nincs a Magiskben sehol. Ha simán kinyitom az ominózus appot, ugyanazt a hibaüzenetet írja, mint eddig...
Amúgy legelőször megpróbáltam lezárni a bootloadert, de nem sikerült, folyamatosan hibát írt a windows parancssor. (Először beírtam, hogy fastboot oem lock, erre azt írta, hogy fasboot oem lock begin-t csináljam meg először (??), megpróbáltam ezt is beírni, de hibát írt, meg aztán megpróbáltam a másik paranccsal is: fastboot flashing lock, de így se lett jó.
Pedig minden lépést ugyanúgy csináltam, mint az unlocknál...
Ide tettem fel képeket, hogy mit írt a parancssor, és mit a telefon, mikor megpróbáltam bezárni a bootloadert:
Áh ez valami motorola specifikus sz4rság lesz, de itt leírják hogy lehet csinálni:
forum(pont)xda-developers.com/t/guide-osprey-bootloader-lock.3398470/
A Magisk el tudja rejteni hogy rootolt vagy és elvileg azt is hogy nyitva van a bootloader, én ezért ezzel próbálkoznék először. Aztán ha az nem megy akkor ez a folyamat amire a linket küldtem úgyis eltünteti a rootot is.
Köszi! Megpróbálom majd.
Mondom, a Magisk-et nem tudom használni, nem tudom, hogy kellene.
Semmi olyan lehetőséget nem látok benne..
Sajnos nem ment ez sem, vagy csak én nem értek hozzá. Hiába töltök le bármit amit kell, nem tudom hozzáadni/telepíteni, stb.
.Zip meg .tar meg mindenféle kiterjesztésű fájlok kellenek a Magiskhez, kicsomagolással nem jutottam előrébb, fastboot módban twrp recovery-ben se lehetett "flash"-elni egyiket sem (folyamatos hibaüzenetek, pl. invalid zip file, no digest file, stb...)
A bootloader visszazárásáról megnéztem azt az oldalt, és ott azt írják, akkor az eredeti ROM-nak kell visszakerülnie rá, és ez a custom már nem fog menni rajta. Ezért ezt nem mertem megpróbálni, mert Android 8-ról visszaesni 6-ra nem lenne jó, meg aztán már lehet, hogy ha valaha is újra ki akarnám nyitni a bootloadert, már nem tudnám többet..
Amúgy telekom TVGO sem működik a "feltört" eszközömön- konkrétan ezt írja az app mikor kinyitom.
De ez akkor már a 7-es alatt se ment volna, mert eleve úgy kaptam a telefont, hogy már az volt rátéve.
Viszont azért eléggé visszasírom a 7et, főleg mivel teljesen hiába való volt minden erőfeszítés, az appok továbbra sem mennek a 8 alatt se..
Viszont a 7-el legalább gyorsan és stabilan működött a teló, mióta a 8at rátettem, meghülyült szegény (néha van, hogy csak úgy újraindítja magát; lassú; eredeti kamera nem működik, csak egy másik kamera app; stb..)
:(
Amúgy végül annyira elegem lett a 8-ból a hibás működése miatt, hogy rátettem inkább a 9-et, és ezzel most nagyon jól működik, kellemesen csalódtam.
Úgyhogy legalább ennyi öröm van a dologban. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!