3G-4G Készülék kivonás?
Üdv. Nemrég jutott tudomásomra hogy a 3-4G-s mobilokat ki akarják vonni vagy mi. Az lenne a kérdésem hogy ezt most hogyan tervezik? Hogy tudnám ellenőrizni hogy a készülék és a sim kártya 4G vagy 5G képes-e? Vagy ez csak okostelefonokra vonatkozik? A régebbi net nélküli mobilokra nem? Kérem valaki világosítson fel ezzel kapcsolatban aki ért hozzá hogy mi, merre, mennyi lépés. xD
Segítőkész válaszokat előre is köszönöm.
" Nemrég jutott tudomásomra hogy a 3-4G-s mobilokat ki akarják vonni vagy mi."
Nem a készülékeket vonják ki, csak bezárják a 3G szolgáltatást.
Azért a kettő nem ugyanaz.
És a 4G is marad, valamint egyenlőre a 2G is.
"Hogy tudnám ellenőrizni hogy a készülék és a sim kártya 4G vagy 5G képes-e? "
Lassan 10 éve van 4G szolgáltatás hazánkban, szóval nem gondolom hogy nagy ügyet kellene csinálni a készülékek csekkolásából.
Ha még működik, az nagy valószínűséggel 4G képes.
"Nemrég jutott tudomásomra hogy a 3-4G-s mobilokat ki akarják vonni vagy mi.
Az lenne a kérdésem hogy ezt most hogyan tervezik?"
Nem a készülékeket, hanem a szolgáltatást:
"Ezen törekvéseinkkel összhangban a 4G és 5G hálózat fenntartására és fejlesztésére fókuszálunk, a 3G hálózatunkon továbbifejlesztéseket, beruházásokat nem végzünk, és 2022 második félévétől nem tartjuk fent a 3G hálózatot."
A Telenornál/Yettelnél:
A Vodafone-nál:
"A Vodafone 2022-től fokozatosan, a fogyasztói szokásokat figyelembe véve vezeti ki 3G-s hálózatát. A kivezetést követően a mobilinternetezéshez legalább 4G-képes készülékre lesz szükséged."
"A régebbi net nélküli mobilokra nem? "
Ha nem használsz mobilnetet, nem fogsz ebből semmit megérezni - a hagyományos GSM-szolgáltatások (hang/SMS) maradnak.
Nem csak mobiltelefonok léteznek. Nálam van még 11 éves modem ami működik és csak 3G képes. Az elmúlt 1 évben adatforgalom volt rajta, tehát aktívnak minősül. Ezeket gyakorlatilag ki lehet majd dobni.
Elég sok korai online pénztárgép is csak 3G képes és ezek se azok a készülékek, amiket gyakran cserél egy vállalkozás, bár ezek működni fognak 3G nélkül is, de le fogják terhelni a lassú 2G hálózatot, amikor adatokat töltenek fel a NAV felé, jellemzően egyszerre, csúcsidőben, amitől könnyen fennakadás keletkezhet olyan cellákban, ahol sok ilyen gép működik.
A pénztárgépekhez hasonlóan sok POS terminál is van, ott viszont a bankkártyás fizetés lelassul, ami komolyabb fennakadást jelenthet a boltokban. Ez se azba készülék, amit gyakran cserél a vállalkozás, mert a pénztárgéphez hasonlóan sokba kerül.
Emellett a komplett BKK FUTÁR 3G-n működik, mivel amikor ezt kiépítették még nem létezett 4G, max kísérleti fázisban. Az automaták belsejét nemrég cserélték 4G képesre, de a járművek fedélzeti egységeit, utcai kijelzőket aligha fogják cserélni, arra biztos nincs se pénz, se idő. A kijelzők még akár el is mehetnek 2G-n, de a pénztárgépekhez hasonlóan nagy terhelést fognak róni a hálózatra, a fedélzeti egységeknek ez már kevés lesz.
Köszönöm szépen a rengeteg választ.
#6-nak külön köszönöm, ő leírta azt amire a legjobban kíváncsi voltam:
"Ha nem használsz mobilnetet, nem fogsz ebből semmit megérezni - a hagyományos GSM-szolgáltatások (hang/SMS) maradnak."
Erre voltam a legjobban kíváncsi. Még egyser köszönöm 6-os és mindenki másnak is.
"Üdv. Nemrég jutott tudomásomra hogy a 3-4G-s mobilokat ki akarják vonni vagy mi."
Leállítják a 3G bázisállomásokat, nem lesz 3G lefedettség.
"Az lenne a kérdésem hogy ezt most hogyan tervezik?"
Egyszerűen. Egy csóka lockolja a 3Gés cellát, ha mixmódos bázisállomáson pedig 3G/WCDMA decomission-ot hajt végre, valszeg ugyanaz a csóka. Az RNC nodeokat meg lekapcsolják, esetleg egy minimális kiépítés mellett megtartják NTP szervernek. Továbbá kiszedik a WCDMA szomszédságot, mérőfrekvenciákat a GSM, LTE cellákból.Kb ennyi dióhéjban.
"Hogy tudnám ellenőrizni hogy a készülék és a sim kártya 4G vagy 5G képes-e? "
Általában a telefon hálózatok menüben van egy hálózatválasztási menüpont, ott általban automatikus ( LTE, WCMDA , GSM), csak GSM, csak WCDMA beállítás van.
A SIM kártya független a technológiától, adott szolgáltató dönti el, hogy mit engedélyez rajta. Magyarországon manapság már nem jellemző, hogy adott rádiós technológiára állítanak be egy egy előfizetőt ( SIMet ). Én pl kaptam róla SMSt, hogy most már 5Gén is működik az előfizetésem, pedig egy viszonylag régi telefonom van, ami nem 5G képes.
"A régebbi net nélküli mobilokra nem?"
Ezt úgy nem tudom értelmezni. Én még dolgoztam NET nélküli mobilokkal ( nem támogatta a GPRSt, csak CS Data-t, illetve NMT ... tudod westel 0660..:)
Az ezeréves csak GSMen működő telefonok továbbra is működni fognak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!