Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Mobiltelefonok » Mióta megérkezett az új...

Mióta megérkezett az új iPhone-om, sikertelen kártyás foglalások jönnek az Apple.com-tól a számlám felé. Miért lehet?

Figyelt kérdés
Rendeltem az Apple.com magyar oldaláról ide Magyarországra egy új iPhone készüléket. A rendelés leadásakor meg kellett adnom a bankkártyám adatait. Amikor a rendelést véglegesítettem, még nem vonták le rögtön a telefon árát, néhány nappal később viszont már igen. Azóta a telefon már megérkezett, természetesen a pénz sem jött vissza hozzám soha semmilyen formában, sőt, még egy ügyfélszolgálatos is (akit még a rendelés megérkezése előtt hívtam, tehát nem ezen probléma miatt) azt mondta, hogy úgy látja, rendezve van már pénzügyileg a rendelés. Viszont amióta megjött a telefon, azóta jönnek naponta az SMS-ek a banktól, hogy sikertelen kártyás foglalás, Apple-től, az iPhone árának összegével. Gondolom, hogy azért sikertelen, mert ezen a számlán nem tartok több pénzt, ezért nincs miből levonnia, de ha már kifizettem egyszer, miért akarják lefoglalni a pénzt még egyszer? Valaki találkozott már ezzel? Mit kell tenni ilyenkor? Komoly válaszokat köszönöm.

2021. dec. 12. 18:11
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

Lehet velem van a baj de még kevésbé értem a megoldást mit a kérdést. :D

Most akkor mi van? :D

Bankok sportot űznek manapság abból hogy nem engedik megnézni a zárolt összegeket a számládon. Mi a fenére jó azt nem tudom. Rengetek veszekedés és ügyfélszolgálat baxogatás kimaradhata ha látnák az emberek.

2021. dec. 13. 11:23
 12/21 A kérdező kommentje:
Egyszerűen kifejezve az van, hogy a banknál van most a pénzem, zárolva, mert bár az Apple zárolását visszafordították (mivel az elévült), annak még kell idő, mire hozzám visszaér. Így most én nem láthatom az összeget a számlámon, de az OTP dolgozója megmondta, hogy ott van, és ha a zárolás lejár, akkor vissza fog kerülni. És amint visszakerül, az Apple levonja majd tőlem (hiszen az utalás elévülése miatt tulajdonképp nekik még nem fizettem) és mindenki boldog lesz. Tehát semmi dolgom nincs, várom, hogy ez egyszer csak megtörténjen, és mindenki boldog lesz. Az Apple adott zárolási azonosítószámot, hogy arra hivatkozva gyorsítsam meg a banknál ezt a folyamatot, vagy esetleg tegyek még több pénzt a számlámra a kedvükért (na persze), de nem vagyok köteles, és semmilyen plusz díj vagy késedelmi kamat, stb. nem fog engem terhelni, ha ezt nem teszem meg.
2021. dec. 13. 12:04
 13/21 anonim ***** válasza:

Áhhá :)

Köszi.

Úgy tudtam hogy mikor fizetsz a kártyáddal akkor zárolásra kerül a számládon a pénz és ezt 3 napja van igényelni elektronikusan a túloldal szolgáltatójának, vagy visszakapod.

2021. dec. 13. 14:07
 14/21 A kérdező kommentje:
Az Apple esetében, mint kiderült, ez ráadásul 7 nap, de még ebbe sem sikerült beleférni, még úgy sem, hogy nem is azonnal zároltak rendeléskor, csak később, mikor a rendelésem "előkészítés" státuszba került. Feltehetően az új iPhone-ok készlethiányossága miatt van ez, amiről nem nagyon szeret beszélni az Apple, de legalább ahhoz képest gyorsak voltak.
2021. dec. 13. 15:37
 15/21 anonim ***** válasza:
0%
2021. dec. 13. 15:39
 16/21 anonim ***** válasza:

Köszi hogy visszajeleztél. Most már értem hova tünt a pénz.

Tiszta sor, hogy ilyenkor el van minden cég havazva a rendelésekkel.

Viszont egy dolgot nem értek... hogyan küldte ki az apple a telefont ha nem volt kifizetve? Ezek szerint meghekkelhetó a rendszerük? Mert ha jól értem a rendszerük kifizetettnek látta a telefont (ki sis fizetted), aztán miután megcsúsztak a csomagolással visszakerült a pénz a számládra. Amikor pedig kiküldték, akkor az Apple számláján nem volt ott a pénz, tehát fizetés nélkül jött ki a csomag az tőlük.

De persze lheet hogy én gondolom rosszul...

2021. dec. 13. 15:46
 17/21 anonim ***** válasza:

#16 Ha jól értem, akkor az történt, hogy a megrendelés leadásakor az Apple lefoglalta magának az összeget (ezt meg kell tennie, mert ő nem lát bele, hogy mennyi összeg van a számlán, csak arról kap egy státuszüzenetet, hogy a megadott összeget le tudja-e vonni, miután megpróbálja és ha megerősítő státuszt kap, akkor az összeget le is foglalja magának /zárolja/, ami ténylegesen majd akkor megy át hozzájuk, amikor bejelentkeznek érte és lekönyvelik), de az OTP-nél van egy 7 napos zárolási határidő, ami alatt nem jelentkeztek be érte, ezért a zárolt összeg visszakerül a kérdező számlájára, csak még várni kell, hogy megtörténjen a könyvelés.

Mondjuk azt én sem értem, hogy ha a kérdező azonnal kivenné a pénzt, amin megjelenik az összeg a számlán, akkor mi történne, hiszen így az Apple nem kapná meg a maga részét és elmondása szerint amúgy is 0 összeget szokott rajta tartani, tehát próbálkozhatnának vele levonni a világvégéig is.

2021. dec. 13. 16:06
 18/21 anonim ***** válasza:
Egyébként az Erste felülete írja külön a zárolt összeget is, az OTP-nél ezt nem teszik közzé?
2021. dec. 13. 16:07
 19/21 anonim ***** válasza:
#18 Erste? Mióta? Hol :) Dzsordzsi? Hát dögöljek meg ha látom pedig vagy 10 éve Erste -s is vagyok :)
2021. dec. 13. 16:31
 20/21 A kérdező kommentje:

#16: az utánad következő válaszadó áll hozzá a legközelebb. Tőlem a pénz kiment, az Apple sikeresen levonta/zárolta azt tőlem, ezért a rendelést előkészítés státuszba tették, és fizetettnek jelölték, szóltak a telephelynek, hogy ide és ide küldjétek ki ezt a telefont. És ebben az előkészítés státuszban nagyon sok ideig várakozott a rendelés, úgy, hogy ekkor a pénz már nem volt nálam. Sejtem, normális esetben ez úgy megy, hogy csak akkor kapja ezt a státuszt a rendelés, amikor már ténylegesen küldésre készítik elő a telefont. Viszont valószínűleg vagy egy szállítmány csúszott meg, vagy maga az előkészítés-csomagolásnál bénáztak, elkeverték, vagy egyszerűen tőlem vontak le túl korán, ezért kicsúsztak a hét napos összegzárolási határidőből, ami után a pénz visszakerül a bankhoz, majd hozzám. Gondolom, a telephelyen, ahonnan küldik, az ottaniak már csak azt az információt látták, hogy fizetve van, és lehet kiküldeni, itt a cím, ezt rendelték. Nem hiszem, hogy ezen túl ők foglalkoznak azzal, hogy a pénz megjött-e, hiszen miért kapnának ilyen utasítást, ha nem? Ők csak összeszednek a raktárból a felsőbb utasításra a megfelelő terméket, rámatricázzák a címemet, és felrakják a UPS-es kocsira. Ha a pénzt csak akkor zárolták volna, amikor már a futárhoz került a termék, akkor nincs probléma, mert utána már nem sokkal megérkezett, így a dolog lezárható, és a pénz nem vándorol vissza a bankba, mert a kézbesítés igazolja, hogy megkaptam a terméket, az Apple pedig jogosan leemelheti a számlámról a lefoglalt pénzt, mielőtt a 7 napos limit elérkezne. De gondolom, a pénzügyi ellenőrzések és a raktári kiszállítás munkája nincs összehangolva, vagy ebben az összehangolásba csúszott hiba, ezért történhetett ilyen. Lehet az is, hogy automatikus fizettető, rendelés-összesítő rendszerek is közrejátszottak, amik nem számoltak a készülék készlethiányosságával, és normális esetben simán kiért volna a telefon ennyi idő alatt is, csak most nagyon megnőttek a várakozási idők, amihez a program nem alkalmazkodott.

Azt pedig, hogy így szándékosan ki lehetne játszani a rendszert, erősen kétlem. Nyilván, amikor 400+ ezer forint értékben rendel az ember telefont, és szeretné is azt ténylegesen megkapni, akkor valós adatokat ad meg, valamint a bankszámla, ahonnan fizetnek, az is elég erősen hozzáköthető egy bizonyos személyhez. De ha ezt ki is játszod, a telefon lefogadom, hogy messziről is lelőhető, de az biztos, hogy beazonosítható és körözés alá tehető az IMEI szám alapján. Tehát te amint belerakod a SIM kártyádat (ami szintén a nevedre szól ugye), felmész vele a hálózatra, kezdhetsz is csomagolni, mert jönnek érted a jardok, és visznek a vigyorgóba csalás miatt.

Az én történetem alapján persze elvileg lehetne trükközni, de úgy gondolom, elég nagy szerencse kell ahhoz, hogy véletlenül pont elrontsák, hogy az összeget rosszkor vonják le (az én esetem után főleg jobban figyelnek majd), és mivel ott van a neved, a címed, a bankszámlád, SIM kártyád, a telefon egyedi IMEI száma stb, szerintem nagyon gyorsan elkapnának, ha megpróbálnád. Nem beszélve arról, hogy ilyen áraknál ez már szerintem a nagy értékű csalás kategória, ami bűncselekmény, bár jogász nem vagyok. Drága az iPhone, és ennyi pénzt egy telefon sem ér meg, de inkább kifizetek sok pénzt, mint hogy megkockáztassak egy börtön- vagy komolyabb pénzbüntetést, meg persze a telefon bebukását. Úgy nem lehet gizdázni egy drága telefonnal, hogy közben bújkálni kell a hatóságok elől :)

2021. dec. 13. 17:26
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!