Mert a töltés nem 100%-os hatékonyságú és az energia egy része hővé alakul. Mindent jól csinálsz, nem kell vele foglalkozni.
2021. aug. 11. 18:51
2/9 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm! <3
2021. aug. 11. 19:07
3/9 anonim válasza:
"Mit csinálok rosszul?"
Nem figyeltél az általános iskolában amikor a z elektromos áram hatásait tanították.
A hőhatás
Miért melegszik fel áram hatására a vezető?
Az áramforrás által mozgatott elektronok nekiütköznek a fém ionjainak. Ütközéskor átadják energiájuk egy részét a fém ionjainak, ezáltal növekszik a vezető részecskéinek rezgési, mozgási energiája. Az atomi szintű ütközés növeli az anyag hőmérsékletét.
A vezető hőmérséklete az áram bekapcsolása után csak egy ideig emelkedik, azután állandósul, mert a felvett energiát főként hősugárzással leadja a környezetének.
2021. aug. 11. 19:09
4/9 A kérdező kommentje:
Sosem szerettem a fizikát, de köszi, hogy bepótoltad azt az órát, amin akkor biztosan aludtam. Ja! és azt is köszi, hogy szántál időt ennek a részletes elmagyarázására. Nem semmi a tudásod, haver! :)
2021. aug. 11. 19:37
5/9 anonim válasza:
"Miért melegszik fel áram hatására a vezető?"
A kérdésben forrósodás szerepel. A melegedés valóban egy teljesen természetes folyamat töltés közben, de a forrósodás nem, felesleges jönni a fizikával. Vagy az szerinted rendben van, ha 60C°-os a töltőfej? Nekem is volt ilyen és azóta azt a töltőfejet nem használom.
2021. aug. 11. 22:03
6/9 anonim válasza:
Egy laikusnak a kézmelegnél kicsit melegebb az már forró, égető, veszélyes tartomány! jujujj!!
2021. aug. 11. 22:45
7/9 A kérdező kommentje:
Laikusként azért meg tudom állapítani, hogy égeti-e a bőrömet, vagy csak kicsit melegebb a testhőmérsékletemnél, ehhez nem kell hozzáértőnek lenni. :) Három másodpercnél tovább nem tudom rajta tartani az ujjamat, de te lehet, túlfűtött vagy, jó forró vérű, vagy a sok masztizástól már túl vastag a kezeden a bőr. Mint a pofádon.
2021. aug. 12. 18:28
8/9 A kérdező kommentje:
5-ös válaszolónak meg köszönöm, hogy úgy fogta fel a kérdésemet, ahogyan feltettem (nem szarkazmus). Másoknak sajnos megy a fizika, csak az általános szövegértés esik kicsit nehezére.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!