Mobiltelefon akksijának állapotát hogyan lehet megőrizni?
Most vettem új telefont, nagyon jól bírja az akksija, akár 2 napot is simán. De szeretném megőrizni ezt az állapotát, hogy ne merüljön olyan hamar.
Mikre kell figyelni? Ha jól tudom nem szabad 100%-ra tölteni, illetve valamennyire meríteni is kell.
Valakinek ötlete?
"Ha jól tudom nem szabad 100%-ra tölteni,"
De, szabad.
0%-ra ne merítsd le.
a 20-80% közötti tartással meg felesleges szórakozni.
0% -ig is lehet meríteni, csak nem jó úgy hagyni sokáig. A védőáramkör még a veszélyesen alacsony feszültség fölött lekapcsol, de maga a készülék még a védőáramkör lekapcsolása előtt kikapcsol (a készüléknél a 0% még bőven 3V fölötti kapocs feszültséget jelent, de az ilyen akkuk biztonságosan meríthetőek 3V alá is (típusfüggő a pontos érték), majd ez alatt a védőáramkör is teszi a dolgát még az akku károsodása előtt). Tehát egy napig gond nélkül lehet kikapcsolásig merített állapotban, de lemerülés után jobb feltölteni minél előbb.
A töltés esetén is kettős védelem van. Egyrészt a készülékben lévő töltés vezérlő, ami nem engedi túl- vagy túl gyorsan tölteni az akkut, másrészt szintén a védőáramkör, ami ugyanúgy védi az akkut a túl magas áramerősségtől és a túl magas feszültségtől is (és a töltés során jelentkező túlmelegedésről tud információt szolgáltatni a készüléknek, illetve egyéb állapotban is tud hőmérséklet adattal szolgálni).
Tehát nyugodtan lehet 100% -ig tölteni, csak itt sem tesz jót, ha huzamosabb ideig van az akku tele töltött állapotban (ez elég sok napot jelentene), szóval összességében a rendszeres napi használat során nyugodtan elérheted mindkét végletet is, nem okoz komolyabb károsodást még 2 év alatt sem. Annyi idő alatt pedig más töltési-merítési szokásokkal is öregedik az akku, szóval szerintem is (ahogy #1 is írta) nem érdemes a 20-80% -os ciklusokkal foglalkozni.
De! Kiegészítésként:
Bár nem okoz károsodást a 0% -ig merítés, alap esetben ezt ritkán éri el az ember. Természetesen az sem gond, ha épp 30% -on (vagy magasabb értéken) van, amikor tölteni kezded. Ezek a mai akkuk már nagyon jól bírják a terhelést. Ugyanakkor (sajnos) mindig lehetnek gyártási hibás akkuk, amik hamarabb tönkre mennek, mint az átlag.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!