Ez milyen kommunikációs eszköz lehet?
Ez egy AOL mobilkommunikátor. Billentyűzete is volt, e-maileket, üzeneteket lehetett vele küldeni és fogadni.
Valószínűleg személyhívó, azaz pager. A mobiltelefonok előtt volt divatban, csak fogadni lehetett rajta szöveges üzenetet, az olcsóbbakon még azt sem, csak egy telefonszámot írt ki, amit vissza kellett hívnod. Üzenni rá úgy lehetett, h felhívtad a személyhívó központot, bemondtad az üzenetet meg a telefonszámodat. A legtöbb országban már régen megszűnt ez a szolgáltatás.
Érdekesség, h nem kellett hozzá adótornyokat telepíteni, mert valamelyik országos sugárzású rádióadásra ültették rá a pager adatsávját.
Lokálisan ipari kornyezetben, kórházakban sokáig, talán még ma is használják.
2003 augusztusáig volt szolgálatban.
https://www.youtube.com/watch?v=rW5OjAMtHLo
Aztán leváltották:
https://www.youtube.com/watch?v=1HdibCYa9FI
De az utódja 2010-ig volt a rendszerben.
Én akkoriban éltem Kanadában, ott nem számított újdonságnak. Csak azért nem volt olyan nagy durranás, mert normál esetben egyébként korlátlanul telefonálhattál, meg sms-ezhettél, szóval nem egy égető szükséglet mutetkozott iránta.
Ami mégis népszerűvé tette a dolgot, az az előtte már 10 évvel debütált AOL Messenger volt, aminek a működését kiterjesztették ezekkel az eszközökkel, igaz eleinte SMS és WAP alapú volt. Aztán egyre több funkciót tettek bele, hogy a verenytársaikkal szemben előnyösebbé váljon. De ahogy én visszaemlékszem, a népszerűségét inkább annak köszönhette, hogy a csapból is AIM reklám folyt, újságokban ingyenes telepítő cd-k, levonók voltak, meg ilyesmi.
Speciel én annak idején az ICQ-t, majd az MSN Messenger-t használtam, és nem éreztem bizsergést soha, hogy az AIM-re váltsak.
Mindenesetre a Google Chat meg a Facebook Messenger elkezdte lehúzni náluk a rolót.
Így jobban látszik a felirat a készüléken:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!