Ha a telefont vagy tabletet feltöltöm és hagyom, hogy a töltőröl menjen, nem húzom ki, azzal meg tudom hosszabítani az akku életét? Érek valamit vele?
Sajnos nem, hamarabb tönkre megy.
Oka,hogy ezek az aksik x töltés-merítés ciklusokat bírnak ki.
Amikor feltöltött adfig amíg nagyobbat nem szippant az energiából a tablet nincs gond,de kicsit is nagyobbat fogyaszt, utána picit rátölt és ez 1 ciklust elhasznál.
Teljes merítés is károsan hat rá.
Nekem is volt tabletem, ami 24/7 a töltőn csüngött, a vége az lett, hogy fél óra alatt lemerült még üresjáratban is.
" laptopnál ha a háztartási áramra van kötve, miközben az akku benne van, akkor nem használja az akkut."
Nem minden laptop ilyen, ha folyamatosan töltőn van, akkor a laptopakku is meg fog dögleni.
Laptopakku is kinyíródik a folyamatos hálózati üzemtől, a szinte állandó maximális töltöttségtől.
Viszont a jobb laptopoknál legalább kitalálták (nem véletlenül), hogy be lehet állítani részleges töltöttségre is.
Telefonnál ilyen beállítás nincs, de nem is kell, mert azt nem használjuk állandóan töltésen (egy éjszaka pedig nem számít, nehogy valaki amiatt kezdjen aggódni!).
Hosszabb távon tud káros lenni.
A lítium-ionos akkumulátorok ideális töltöttségi szintje 40-80% között van (oké, életszerűen mondjuk azt, hogy 30-90%).
Hosszú tárolás során a legjobb, ha 50/-hoz konvergál, nem véletlen, hogy az új telefont is 50-60% közt veszed át.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!