Tetszenek az új generációs okostelefonok összehasonlítva a régebbiekkel?
A 2020-as mobilok már rohadt nagy méretűek, nincs fizikai home gombjuk, 3-4 kamerával vannak felszerelve, az érintőképernyő az egész telefont kitölti elölről, míg a régebbi mobiloknál volt felül egy csík, ami nem volt érintős, ott volt a márkanév.
Én még leragadtam, hogy így néz ki egy okostelefon:
En a mai napig tartok otthon egy 3310es nokiat es egy 3410eset.
A mai okostelefonok valoban mnd egyformak, olyan mind mint egy szappan.
tokba rakva majdnem hogy teljesen mindegy hogy milyen
Fizikai gombot a legtöbb gyártó már a legelső mobiljai óta kerüli. Szóval ez nem újdonság.
A telefonok pedig igazándiból keskenyebbek lettek a korábbi „phablet” kategóriához képest. Tehát a kézbeillőséget maximalizálták. Az alapvetően végtelen pörgetéshez tervezett hosszúkás kijelző pedig a kijelzőméretet maximalizálja. Az első „notch” megoldások még hülyén néztek ki, meg szar lett a marketingje (ugye sokan úgy veszik, mintha az érzékelőfelület nyúlna bele a kijelzőbe, pedig ez hülyeség... pont fordítva, a kijelző nyúlik bele az érzékelőfelületbe). Manapság mindebből csak a kameralyuk maradt, vagy egyes készülékeknél akár még az se (Mi 9T / poco F2 periszkóp kamera). Így teljesen maximalizálva van a kijelzőfelület, nincs feleslegesen díszelgő tér. Nagy előnye, hogy billentyűzet mellett is jól látható minden, illetve az osztott képernyőnél is hasznos, hogy megnyúltak a kijelzők.
Negatívum egyedül, hogy a fő navigációs gombok így nagyon alulra kerülnek, kényelmetlen elérni őket, meg hogy a gyártók elhanyagolják a kisebb telefonokat. Tehát én 188 centi vagyok, persze, hogy akkora tenyerem van, hogy ebbe pont beleillenek a mai telók. De a kisebbeknek lehetetlen az egykezes használat. Samsungnál van mindig pár kicsi teló.. most pl S20e asszem... ami a felsőbb kategóriát illeti.
A gyerekbetegségeket kiheverték. Tehát az előlapi ujjlenyomatolvasás bekerült a kijelző alá, a szenzorok is jól mennek már. Illetve a nagy kijelző nagy fogyasztást jelent... az akksik méretét úgy tudták növelni, hogy a telefonok igazándiból nem nőttek. Azaz az alaplapok mérete csökkent.
Kameraügyileg nincs más megoldás. Tehát amit az emberek akarnak, azt csak így lehet kivitelezni, több kamerával. Nem hülyeségből jönnek ezek a megoldások. Az egyik prioritás a gyenge fényviszonyok közötti jó fotózást a főkamera fejlesztésével lehetett megoldani. A zoomhoz nem lehetett hagyományos megoldásokat alkalmazni. Mozgó lencsetagok nem férnek el. Így a fix megoldások jöttek be. 2x zoom nem sokra jó, szóval próbálkoznak a mozgó lencsetagokkal. Így van már olyan teló, ami 10x optikai zoomra is képes. Másik irány a nagylátószög. Így közelről fotózva is van lehetőség nagy teret belátni. Nem lehet kombimálni nagyon semmivel, illetve fix fókuszúak, tehát külön egység. Következő a kiegészítő kamerák, feldolgozást segítő egységek. Mindenképp külön kamera. Az emberek szeretnének FullFrame kamerákhoz hasonló, alacsony mélységélességű (elmosódott háttér) képeket csinálni. Mivel ehhez alapvetően vagy bazonagy objektív áttételekkel, vagy bazinagy érzékelő kell, így a megoldás a szoftveres-virtuális mélységérzékelés lett. Elég gyatra megoldás, de az emberek ezt akarják, így lehet megoldani 🤷♂️
Mostanában több telefonon van pár megapixeles makró kamera. Létjogosultsága érthetetlen. Szóval a 4-5 kamerás megoldások reálisak a felhasználói igények miatt.
Összességében én elégedett vagyok. A kijelző számomra ideális, mint ahogy a kézbefoghatóság is kényelmes. Zsebretehetőség is még belefér. Teljesítmény és működési idő tökéletes/elfogadható. Fotós képességeknél pedig zoomot kivéve teljesen ki lettek szorítva a hagyományos kisméretű digitális kamerák.
Kameraügyieg tehát a zoom lesz fejlesztve. Akár idővel azt is elérhetjük ezzel, hogy sikerül visszaszorítani a kamerák számát, sikerül kombinálni azokat az egységeket, amiket jelenleg nem tudnak még megoldani. Viszont amit fizikálisan nem lehet elérni, ahhoz továbbra is csak a szoftveres álmegoldások lesznek. Lersze a minőség jobb és jobb lesz. De a fotósok munkája nem lesz helyettesítve.
Szelfi oldalon pedig a kijelző alá épített kamera lehet a megoldás.
Röviden: igen, nagyon tetszenek.
Már a régebbi okostelefonoknál is mindig az járt a fejemben, hogy milyen jó lenne, ha "az egész egy képernyő lenne".
Ez majdnem megvalósult.
És miért szeretted volna ezt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!