Ha így használom a telefont, az hosszútávon okozhat-e bármi bajt?
Értem én hogy nem vagy te sem gazdag, és nem feltétlen akarsz minden apróságra beruházni, de ne menj el a mérleg túlsó oldalára. Én örülök, hogy az elektrotechnika felé nagyon érdeklődsz, és szereted megoldani magad a helyzeteket, dolgokat, de nem éri meg.
Néha egyszerűbb a zsebedbe nyúlni, és azt mondani : "Kifizetem, mert csak az időm és energiám nem örök. Nem éri meg ilyen aprósággal foglalkoznom."
Én ilyen 0 HUF -os projekt esetén egy diódát pakolnék még bele az áramkörbe (amit valamiből kiforrasztottam), mert kb 0.6-0.7V feszültség esés van rajtuk, így már közelebb lenne a fesz szint ahhoz a bizonyos "4.2V" -hoz (ami egyes akkumulátorok esetén akár 4.4V is lehet), ami a tele töltött akku kapocs feszültsége...
(Megjegyzem, vannak már jelentősen hatékonyabb diódák is, amiken közel 0V a feszültségesés...)
Persze ezt mind úgy, hogy az 5V -os dugasztápra sorosan a diódával lenne kötve egy döglött akku védőáramköre, ami a készülékre csatlakoztatható forrasztás nélkül is. Mindezt persze csak hobbiból tenném, nem azért, hogy huzamosabb ideig így üzemeljen. Akkor már inkább egy step-down modul, kerek 4V -ra szabályozva, az biztos nem árt egy olyan eszköznek sem, amiben 4.2-4.4V -ig tölthető lítium akkumulátor van. Illetve csak párszáz forint és van egy üzembiztos tápod a készülék számára. Ennyi beruházást ér meg szerintem csak egy ilyen projekt.
Viszont akkor már a nagyobb kijelzővel rendelkező tablet is lehet(ne) a dugasztáp -> step-down modul -> akku-védőáramkör -> készülék elrendezésű "barkácsolás" végeredménye is. Hiszen azt írtad, döglött az akkumulátora, de előtte működött. Mért nem azt használod? Hisz (gondolom) nagyobb is a kijelzője...
Ilyesmivel oldanám meg:
+
(A modulon a potit lecseréled, hogy pontosabban szabályozható legyen, beállítod 4V -ra, aztán mehet az akku-cella helyére a védőáramkörön).
Kiszállítással együtt már komolyabb összeg (mint amennyit ér), de ha gyorsan kell, ithonnról vásárolva a leggyorsabb...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!