Mi a olyan nagy baj a Mediatek processzorokkal?
Nincs külső támogatás, többet fogyaszt, kevesebbet teljesít, jobban melegedik.
Ha nem lennének elérhető árúak a Snapdragon procik, akkor lenne az MTK-nak is kereslete.
De manapság ott tartunk, hogy minden népszerű gyártó 50 ezer forinttól felfelé Snapdragont (Huawei esetében Kirin) használ - nem véletlen.
#3 vagyok
De akad 50 ezer alatt is bőven telefon Snapdragon processzorral.
(Lásd Xiaomi Redmi 7A)
Én mondjuk eddig nem tudtam, hogy jobban melegszik, meg nincs rá támogatás, de azt évek óta tudom, hogy annyira sz#r a technológiája, hogy ha a mobilprocesszoroknak a legapróbb részletekig teljesen azonosak a paramétereik (magok száma és frekvenciája, lapkavastagság, stb..) és csak a márka a különbség, akkor a MediaTek a sereghajtó, annyira csigalassú! Ezzel legelőször 7 éve szembesültem: Alcatel OT-997D volt az álmom, de kb. ugyanazzal a tudással inkább mindenki a Sony Xperia L-et ajánlotta, és rávilágítottak a Sony kétszer annyi Antutu pontszámára, melyben a processzornak a lapkavastagságán kívül főleg abban is nagy szerepe volt, hogy Qualcomm gyártmány!
Megnéztem akkor egy Mobilarénás általános processzortet technológia alapján, és akkor az eredmény:
1. Qualcomm
2. Exynos
3. HiSilicon
4. Apple
Aztán még néhány más gyártó, a MediaTek pedig a legvégén kullogott! Aztán az évek során már szinte feledésbe is merült, csak a noname mobilgyártók használták, gondoltam is, hogy nem véletlenül, aztán mikor tavaly a Huawei ilyet pakolt pár Y-szériás telefonjába, meglepett a dolog, az pedig egyenesen sokkolt, amikor megjelent a Xiaomi Redmi Note 8 Pro, láttam az árát és tudását, és amikor láttam hogy MediaTek van benne, szörnyűlködve fogtam a fejemet... megannyi olcsóbb és drágább Xiaomi-ban is Qualcomm, most meg ez - úristen, mi járhatott akkor a tervezők fejében?! Nagyon brutális telefon lehetett volna, erre egy ilyen húzással elb#szni...
.. egy Qulcomm Snapdragon 710 vagy 730 sokkal de sokkal jobb lett volna, de mégse dobta volna meg annyira jelentősen a telefon árát!
Olcsóbb Budget procikat? Lehet hogy olcsó, de teljesítményben is olyanok, Qualcomm-hoz képest a béka s#gge alatt sincsenek! Ugyanakkor a Qualcomm se olyan drága, a legtöbb ár-érték bajnok Xiaomi-típusban is az van például, de Samsungokban is már 100 ezer körül (például A70)! Nem gondolkodtál esetleg rajta, hogy igazán csúcskategóriás telefonokban miért nincs MediaTek ?
Semmi baj nincs az MTK-val.
Való igaz, hogy amikor az első példányok megjelentek, akkor nem volt tapasztalatuk az SoC-gyártással, sok gyermekbetegséggel küzdöttek. Ez alapozta meg az egyeseknél még most is meglevő előítéleteket. Mára viszont a piac egyik meghatározó szereplője lett, nem véletlen, hogy sok gyártó használja a rendszereiket a Xiaomitól a Samsungon kerestül az LG-ig...
Persze az MTK nem Qualcomm, a Helio nem SnapDragon; de nem rosszabb, csak más...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!